2010. május 10.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Az út: van, aki végigjárja és van, aki elbukik

2010. május 6-án mutatták be Az út című filmet, mely Cormac McCarthy Pulitzer díjas regénye alapján készült. Amerika megsemmisülése után egy apa és fia útra kelnek, hogy eljussanak az óceánhoz. A regény és a film egyaránt olyan kérdéseket fejteget, melyek csak a legvégső esetben merülnek föl. Mitől ember az ember és meddig tartja meg emberségét? Az úton minden kiderül.

Világvége, a Földet és az emberiséget elpusztító természeti erők, katasztrófák - olyan témák ezek, melyek mindig is foglalkoztatták az emberiséget. Az utóbbi években egyre több olyan film készül, melyek a katasztrófa bekövetkezését jósolják meg, illetve a lehetséges katasztrófa előzményeit és magát a pusztulást mutatják be. Hasonló témát dolgoz fel a Cormac McCarthy Pulitzer díjas regénye alapján készült Az út című film, mégsem sorolható a klasszikus katasztrófafilmek közé. Az egyik legfontosabb kérdés merül fel a nem mindennapi történetben: mi történik akkor, ha maradnak túlélők a katasztrófa után? Mit tudnak tenni, hogyan tudnak életben maradni és meg tudják-e tartani emberségüket, tartásukat és értékeiket?

A felmerülő kérdésekre egyértelmű, kézzel fogható válaszokat nem kaphat a néző a film alapján, de az biztos, hogy gondolkozásra készteti. Egy ismeretlen és váratlan kataklizma után néhány évvel játszódik a történet. Az életben maradtak között van egy apa (Viggo Mortensen) és fia (Kodi Smit-McPhee), akik méltóságukat megtartva próbálnak életben maradni. Lehetséges ez egyáltalán egy kihalt, veszélyekkel teli környezetben? Céljuk az, hogy eljussanak az óceánhoz, de addig hosszú utat kell megtenniük, mely során rejtőzködniük és menekülniük kell a többi túlélő elől. Olyan állapot tárul a néző szeme elé, ami a mai élhető és élettel teli világban elképzelhetetlen. Élelem nincs, az állatok kihaltak, az emberek egymás ellen fordultak és kivetkőztek önmagukból.

Számos esetben felteszik a kérdést, hogy mit tenne az ember, ha bizonyos helyzetekbe kerülne? Egy embertelen világban lehetséges és érdemes-e felnevelni egy gyermeket? Milyen ember lesz belőle, ha nem lát emberhez méltó mintákat, ha elállatiasodott társai megpróbálják megölni? Mit várhat egy apa, akinek felesége (Charlize Theron) megölte magát, mert nem tudta elképzelni a jövőt egy halott világban? Megtalálhatja-e valaki a békét, a megnyugvást és megőrizheti-e a reményt akkor, ha állandó félelemben kell élnie? Lehet-e boldog az, akinek nincsenek szép emlékei, mert egy lélek nélküli, élettel világba született bele? Kérdések vannak, de válaszok nincsenek - reméljük, soha nem is kell megválaszolni őket.

Összetartozás, gondoskodás, figyelem és boldog pillanatok a legnehezebb időkben is - ez tartja életben az apát a cél eléréséig. Biztonságot és szép életet nem adhat gyermekének, de az ígéretét betartja és beleülteti a legfontosabb dolgot, ami egy elveszettnek hitt helyzetben segíthet, a reményt. Az úton mindvégig a túlélésért küzdenek, menekülnek, de találkoznak hozzájuk hasonló emberekkel is. Az állandó félelem és féltés megnehezítik az apa életét, de fia nyitottsága, életszeretete és bátorsága erőt ad neki. Két lehetőség van: az egyik az önként választott biztos halál, a másik pedig az út, mely nem lehet tudni, hova vezet. Lehet, hogy a halálba. Az egyik esetben jó tudni, hogyan kell lőni ahhoz, hogy egyből meghaljon az ember, a másik esetben pedig fel kell készülni a hosszan tartó szenvedésre és a bizonytalanságra.

A történet egésze és végkifejlete egyaránt több értelmezési lehetőséget feltételez. Ha egy istentelen, magára hagyott világgal számolunk, akkor mindenki számára biztos a pusztulás - csupán az változó, hogy kinél mikor és hogyan következik be. A másik esetben megmarad a remény, hogy az emberek nem maradtak magukra és van esély az életben maradásra. "Ha a fiú nem Isten igéje akkor Isten sosem szólalt meg." A hit, a remény és a szeretet erősebb-e a fájdalomnál és a csalódottságnál? Mit választ egy ember, akit a nyomasztó reménytelenség vesz körül: menekül a halál elől, vagy a halálba menekül? Ezt mindenki maga döntheti el.

***


Az út (The Road, 2009)
Szereplők: Viggo Mortensen (férfi), Kodi Smit-McPhee (fiú), Charlize Theron (anya), Robert Duvall (idős ember)
Rendező: John Hillcoat
Forgatókönyvíró: Cormac McCarthy, Joe Penhall
Zene: Nick Cave, Warren Ellis
Producer: Paula Mae Schwartz, Steve Schwartz
Operatőr: Javier Aguirresarobe
Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2010. május 6.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei