2010. július 1.Baráth József
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A tetovált lány - Krimi skandináv módra

Az utóbbi idők legnagyobb svéd könyvsikere, Stieg Larsson Millennium-trilógiája sem kerülhette el a megfilmesítést. Niels Arden Oplev és Daniel Alfredson nagy költségvetéssel, az alapanyaghoz talán a kelleténél jobban ragaszkodva, egyszerre forgatott le három filmet, ezek közül az első és legsikeresebb, A tetovált lány most érkezik a magyar mozikba.

A tetovált lány műfajához képest eposzi hosszúságú; 152 perc. A film azonban végig leköti a néző figyelmét és ez elsősorban a Larsson-mű cselekményességének köszönhető.

A film főszereplőjének nem a címben szereplő lány, hanem Mikael Blomkvist újságíró (Michael Nyqvist) tekinthető. Mikaelt rágalmazás miatt letöltendő szabadságvesztésre ítélik, börtönbe vonulásáig fél éve van hátra; pont kapóra jön az iparmágnás Henrik Vanger (Sven-Bertil Taube) felbukkanása. Henrik családjának múltja finoman szólva sem makulátlan, testvérei között neonáci és családját alkoholos állapotban terrorizáló is akadt; kedvenc unokahúga pedig negyven évvel ezelőtt nyomtalanul eltűnt. A híresen agilis Mikaelt szemelte ki, hogy göngyölítse fel ezt a megoldatlan rejtélyt, és mivel pénze van elég, nem nehéz az újságírót megnyernie az ügynek.Mikaellel párhuzamosan követjük a szegecsekkel gazdagon borított ruházatú, piercinges Lisbeth Salander (Noomi Rapace) megpróbáltatásait. Lisbeth hacker, ő szolgáltatott Henrik Vangernek adatokat Mikaelről. 24 éves, titkolt, múltban elkövetett botlása miatt perverz, szadista gyámjának (Peter Andersson) van kiszolgáltatva. Miután lerendezi a számlát, kb. a játékidő felénél csatlakozik az időközben elakadt Mikaelhez és közösen egy megdöbbentő gyilkosságsorozat nyomaira bukkannak.

A filmet jegyző Oplevnek láthatóan nagy apparátus állt a rendelkezésére, hogy a világszerte óriási sikert aratott könyvből emlékezetes, nemzetközi forgalmazásban is működő filmet készítsen. Az amerikai akciófilmekből ismerős képi megoldásokat sűrűn alkalmazza, az aláfestő zene is olyan, mintha valamelyik nagy hollywoodi zeneszerző komponálta volna; ugyanakkor vigyázott arra is, hogy egy pillanatra se felejtsük el, hogy Svédországban járunk. A cselekmény nagy része a jellegzetes északi, hidakkal összekapcsolt kis szigeteken játszódik, egyaránt megkapjuk a turisták által ismert Stockholmot és azt a Stockholmot is, ahol a mattrészeg fiatalok miatt az utcára lépni is kész életveszély. A bűnténysorozat a svéd történelem egyik szégyenfoltjára hívja fel a figyelmet, de mivel A tetovált lány krimi, erről bűn lenne többet elárulni.

A színészek egytől egyig remekül játszanak, ki kell emelni az elsőre ijesztő, de aztán egyre szimpatikusabbá váló Noomi Rapacet és a szimpatikus öregúr nem túl színes szerepében is emlékezetes Sven-Bertil Taubet. A cselekménybonyolítás a műfaji elvárásoknak megfelelően gördülékeny, néhány fordulat ugyan kiszámítható, de a film végig tartogat meglepetéseket.Néhol azonban hiba csúszott a gépezetbe, például Lisbeth motivációinál. A film végére sem derül ki igazán, mi vonzotta arra, hogy Mikael társa legyen egy negyvenéves bűntény-sorozat megoldásában. Mikael tetszett meg neki, vagy maga a megfejtendő titok? Nem kapunk egyértelmű választ.

Valószínűleg a regénnyel szemben érzett alázatnak köszönhető az, hogy több olyan történetszál maradt az amúgy is igen összetett cselekményű és hosszú játékidejű filmben, amelyeknek jentősége a főkonfliktus szempontjából csekély. Ilyen például Mikael újságírói tevékenysége és pere, valamint a Lisbeth és gyámja közötti gyomorforgató jelenetek. Ez utóbbiak nélkül valószínűleg megúszta volna a film a 18 éven felülieknek szóló korhatár-besorolást (a könyv eredeti címe utal erre az erőszakra: Férfiak, akik gyűlölik a nőket). Ezeknek a játékidő jelentékeny részét kitevő jeleneteknek fontosságát valószínűleg csak a folytatások adják meg.

A második és harmadik rész, A lány, aki a tűzzel játszik és A kártyavár összedől már Daniel Alfredson munkája, lényegesen szerényebb sikert aratott, hazai bemutatójukról egyelőre nincs hír. A tetovált lányra viszont Amerikában is lecsaptak, adaptáció is készül belőle David Fincher rendezésében. Ezek szerint nemcsak nekem jutott eszembe a Hetedik a film nézése közben.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
sasasa3636 2010-08-02 09:01:33
Egyszerüen nagyon jó A tetovált lány
már láttam mind a 3 részt várom a 4.-et
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei