2010. július 20.Szuszu
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Eredet - Egy film álom és valóság határán

Újabb valóságtól elrugaszkodó, mégis egy fél körömmel abba kapaszkodó filmet készítettek. Egy idő után feltámad az emberekben az a sanda gyanú, mintha a Mátrix rendezői készítették volna, természetesen semmi közük nincs hozzá, de az előbbi következtetést abból vonhatja le a kedves néző, hogy itt is szépen röpködnek az emberek, bár nem maguktól, de súlytalanság, mint olyan itt is előfordul.

Ami közben tökéletesen tudnak lőni, verekedni, és természetesen több embert is megmenteni egyszerre.

Lényeges különbség azonban az, hogy itt a "rácsatlakozott" állapotban, az álmok szürrealitásába kerülnek szereplőink, és a valóság, azaz a földi lét, az igazi valóság. Az álom álmodója alakítja annak történését, kinézetét, stb. Persze, csak ha tudatában van annak, hogy álmodik, ugyanis mestereink tökéletesen át tudják verni az embereket, egy profi csapat munkájának köszönhetően, valósághűen megalkotva minden egyes apró részletét.Egyik nagyobb munkájuk során viszont belefutnak egy agyafúrt kliensbe, akit nem sikerül átverni, akárhogy is próbálkoznak. Ez után a bukás után kapják meg, pont ettől az embertől /Saito-Ken Watanabe/ életük eddigi legnagyobb munkáját, ami már nem a lopásról szól, hanem az eredethez való visszatérésről, amiben egy gondolatot kell elültetni valakinek a fejében. Cobb /Leonardo DiCaprio/, családja érdekében elvállalja a kemény melót, mert ez az egyetlen lehetősége, hogy viszontláthassa gyerekeit, és végleg hazamehessen hozzájuk. Az alku megköttetett, ami után nekilát egy profi csapat összeállításának. Régi jó barátja Arthur /Joseph Gordon-Lewitt, aki a 10 dolog, amit utálok benned egyik főbb szereplője volt/ lesz a segítségére, és a fiatal tervező, aki nagyon tehetségesnek bizonyul Ariadne /Ellen Page -, Cukorfalat, Juno/ és az egyetlen, akit beenged Cobb pszichéje, és lelke mély bugyraiba.

Természetesen, zsebes mester, vegyi zseni és a megbízó is társul a csoporthoz. Útjuk során sok titokra derül fél, Rambo-féle mennyiségű lőszer fogy, James Bond-os eleganciával és hihetetlen képi világgal.Viszont, ha jobban belegondolunk, sok elgondolkodtató kérdést vet fel a film. Nyilván ez nem történhet meg, de sokan élnek, átvitt értelemben, álomvilágban és mégtöbben szeretnének az álmaikban, vagy egy általuk kreált világban élni. Ha lehetséges lenne mindez, akkor emberek tucatjai lógnának csöveken, és feküdnének mesterséges kómában, miközben az agyuk sokkal gyorsabban dolgozik, és egészen máshol van, máshol él. Vagy ha csak kipróbálnák párszor, egy idő után nem tudnák elválasztani a valóságot, az általuk képzelt és megalkotott valóságtól, és a földi lét nyújtotta lehetőségek már abszolút nem lennének kielégítőek szinte semmilyen téren. Veszélyes játék lenne, és egyben fájdalmas is. Drog-szerűen könnyű benne ragadni.

A film végére természetesen mindenki megkapja, amit akart...csak lehet, hogy nem pont így akarta.

***


Eredet
Bemutató: 2010. július 22.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei