2010. augusztus 7.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A-Team - A szupecsapat

Az okos Hannibál, az őrült Murdock, Szépfiú és Rosszfiú, ismerős nevek a Szupercsapat című 80-as évekbeli sorozatból, és immár egy mozifilmből is. A pont kellően modernizált, mai színészekkel, mai stílusban leforgatott, vicces, de akcióban is dúskáló alkotás könnyed és szórakoztató, tökéletes nyári film.

Dunát lehet rekeszteni tévésorozatból készült filmekkel, jó alap, mert a gyerek, fiatalkori sorozatokra a legtöbb ember szívmelengető érzéssel gondol vissza, így van is egy sor potenciális néző. Hasonlóképpen reagál a legtöbb ember a Szupercsapatra is, nem volt legjobb vagy a legkedveltebb sorozat, csak szimplán szerethető. Ezt a legfontosabb kritériumot sikerült átültetni egy az egyben A szupercsapat filmbe is.

Egy sorozatból készült alkotásnál mindig fontos kérdés, hogy miből mennyit ültetnek át a filmvászonra: egy epizód? Több keveréke? Csak a szereplőket veszik át? A film ezen a téren nagyon ötletes megoldást mutat be, voltaképpen öt történetrészből áll össze a film, mintha egy sorozat összefüggő epizódjai lennének. Egyszerű elemek, érthető sztori, remek összhatás. Újítás az, hogy nagyobb hangsúlyt kap az akciók előtti tervezgetés, az Olasz meló, vagy az Ocean’s filmekhez hasonlóan. A végső nagy akció előtt már-már tudományos elméleteket születnek arról, mi kell a tökéletes átveréshez.Emellett a négy karakter egy az egyben visszaadja a sorozatot. A katonákból lett üldözött négyeshez kap a néző egy kis eredettörténetet is öt percben, de aztán már "Hannibál" Smith szivarral a szájában tervezget, Liam Neesonnek bárki elhiszi, hogy tíz perc alatt képes zseniális tervet kieszelni, fél év alatt pedig bármit. Kellett erre a szerepre egy ilyen színész, mert ez eredeti George Pepparddal kellett állnia az összehasonlítást. Szépfiú legfőbb erősségei és gyengeségei a nők, a Másnaposokban megismert Bradley Coopernél jobbat erre hosszas gondolkodás után sem lehet kitalálni. Murdock, alias Sharlto Copley önfeledten lubickol az őrültségekben, Rosszfiú hatalmas és az is kiderül ex-légideszantosként mégis miért retteg annyira a repüléstől.

Természetesen szükség volt kiegészítő karakterekre is, főgonoszból mindjárt van több is, az ismeretlenebbek mellett Patrick Wilson kifejezetten jóképű, de talán nem eléggé fenyegető. Egy akciófilmből a nő sem hiányozhat, ezt a hiányt tölti be Jessica Biel katonatisztként, neki való, a történetbe remekül beleillő szerepet kapott, a férfiak talán csak annyi kifogást emelnének, hogy túl sok rajta a ruha.

A sorozatban és a filmben is a négy eltérő, de összetartozó karakter eleve magában hordja a komikumot, de a forgatókönyvíró is megdolgozott a pénzéért, mert túlhajtott, de pont ezért nagyon vicces és meglepően eredeti dolgokat sikerült kitalálni. Tankkal lehet repülni, a helikopter simán háromszor átfordul fejjel lefelé, és mennyi mindenre jó egy nagy mágnes. A film talán legnagyobb jelenete, amikor emberek kék-piros szemüvegekben nézik három dimenzióban egy kocsi érkezését szemből, mely aztán tényleg áttör a vásznon, benne persze Hannibál és társai. Bemutatták milyen a valódi 3D, és egyben mutattak egy fricskát is ezeknek a filmeknek. Mindezek mellett el kell ismerni, hogy a párbeszédek néha kínlódnak, a vizuális effektek közepesek, és végkifejlet sem lep meg senkit. A Szupercsapat az a film, ami kritikus szemmel tele van hibákkal, de szerethető. Pont, mint a sorozat volt.

***


A szupercsapat
Eredeti cím: The A-Team
rendező: Joe Carnahan
forgatókönyvíró: Brian Bloom, Michael Brandt, Skip Woods
zeneszerző: Alan Silvestri
operatőr: Mauro Fiore
szereplők:
Liam Neeson, Bradley Cooper, Quinton 'Rampage' Jackson, Sharlto Copley, Patrick Wilson, Jessica Biel

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei