2010. szeptember 6.Papp Csaba Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Magyar filmek Amerikában - Megatározó eseményeken a magyar alkotások

Telluride, Toronto - Az amerikai kontinens két meghatározó filmes eseménye is műsorra tűz magyar mozgóképeket a napokban. Szabó István világhírű klasszikusa, a BIZALOM és Schwechtje Mihály rövidfilmje Telluride-ban, Fliegauf és Mundruczó új filmjei Torontóban lesznek láthatóak.

Telluride Filmfesztivál

A kolorádói Telluride-ban szeptember 3-6. között ünneplik a filmművészetet, immáron 37. alkalommal. A prominens fesztivál különlegessége, hogy a bemutatandó filmek listáját csak a megnyitó napján hozzák nyilvánosságra. A telluride-i filmfesztivál különprogramjában tűzi műsorra Szabó István 1979-ben készült Bizalom című többszörös díjnyertes és Oscar-jelölt játékfilmjét. Schwechtje Mihály Hideg berek című alkotása a rangos amerikai seregszemle rövidfilmes mezőnyét színesíti, melybe mindössze 25 mű kapott meghívást.

Premierek Torontóban

Észak-Amerika vitathatatlanul legfontosabb filmes rendezvényén, Torontóban lesz Fliegauf és Mundruczó új filmjeinek első Európán kívüli bemutatkozása. A nagyszabású fesztivál 10 nap alatt 59 országból érkező 339 mozgóképet tűz műsorra szeptember 9-vel kezdődően.

Fliegauf Benedek Locarnóban díjazott Womb című első angol nyelvű filmjét és Mundruczó Kornél szarajevói különdíjas Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv című legutóbbi rendezését is meghívták a szervezők. Mindkét film európai koprodukcióban készült a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával.

Pálfi György filmterve kanadai producerek előtt

A torontói fesztivál egyúttal az európai és tengerentúli filmesek elsőrangú szakmai találkozója. Éppen ezért az európai nemzeti filmpromóciós szervezeteket tömörítő EFP 12 új koprodukciós filmterv bemutatásával készül "Producers Lab" elnevezésű kezdeményezése keretében. A meghívásos alapon működő szakmai fórumon Pálfi György T projekt című nagyszabású filmtervét a Katapult Film bemutatja a kanadai producereknek.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei