2010. november 16.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Terhes társaság - Két pasi, meg egy kutya kalandjai Amerikán át

Egy unalomig ismert klisét húz elő Todd Phillips - egy furcsa pár indul útnak, hogy Amerikán keresztül autózva próbára tegyék egymás idegeit. Bár a Terhes társaság nem tartogat túlzottan sok meglepetést, végül mégis magára talál, és az utolsó, nagyjából fél óra átformálja a néző véleményét.

A filmiparban már kipróbált és bevált dolgokhoz nyúlni azért roppant kockázatos, mert bár van, ami századszorra is eladható, a közönség reakciója kiszámíthatatlan, és könnyen lehet csúnya bukás a vége. Éppen ezért volt bátor vállalkozás egy újabb, két, össze nem illő ember road movie-ját elkészíteni - mégsem jelenthetjük ki, hogy a rendező Todd Phillips teljesen mellényúlt volna. A Terhes társaság, bár meglehetősen nehézkesen indul, végül mégis egy szórakoztató, laza vígjátékká válik, benne néhány olyan poénnal, ami sokáig emlékezetes marad. És hogy mi a titok? Valószínűleg a fokozatosan felépített történet, illetve az egyre ostobább helyzetekbe kerülő két fickó karaktere, amelyek megformálására nem lehet panasz.Peter (Robert Downey Jr.) terhes feleségéhez igyekszik haza Atlantából, ám egy szerencsétlen véletlen folytán az összes repülőről kitiltják. Mivel a csomagja minden pénzével és igazolványával együtt a gépen marad, amiről leszállították, kénytelen elfogadni a felé nyújtott segítő kezet; a kezet, amely oly sok mindent csinál ezután az utazás alatt. Ethan (Zach Galifianakis), a kéz tulajdonosa, aki minden szörnyűség okozója, kutyájával, és apja hamvaival utazik a hírnév felé, ugyanis amatőr színészként szeretne érvényesülni Hollywoodban. Kettejük utazása aztán, mint azt sejteni lehet, sok nehézséget tartogat, első sorban Peter számára.

A két tökéletesen eltérő személyiséggel rendelkező figurát nagyszerűen kidolgozták, Peter, az apai örömök elé néző, komoly üzletember, és az infantilis, önállótlan Ethan egymás szöges ellentéteiként végül mégis "egymásra találnak" - és bár szinte hihetetlen, barátságot kötnek egymással. Robert Downey Jr. remek a szerepben, az utazás őt viseli meg inkább, hiszen alkalmazkodni kényszerül egy olyan emberhez, akivel normális esetben sosem került volna közelebbi kapcsolatba. Éppen ez a lényeg: a kényszerhelyzet arra kárhoztatja őt, hogy egy számára teljesen idegen világot ismerjen meg, és a megszokott életétől beláthatatlanul távolra kerülve túllépjen saját korlátain. Még szerencse, hogy mindezt a maga cinikus módján, a néző legnagyobb örömére teszi.Zach Galifianakis valószínűleg egy jó ideig benne marad a "vicces, fura figura" skatulyájában, a Másnaposokban feltűnt színész ezúttal is hozza a tőle várt, szerencsétlen mégis szeretni való és szórakoztató figurát, aki halálra idegesíti útitársát. Mintha szándékosan tenné - pedig valójában ő csak arra vágyik, hogy szeressék, hogy ne legyen egyedül, és természetesen, hogy híres színész legyen. Galifianakis egyébként megtalálja magát a szerepben, könnyedén elhisszük neki, hogy tényleg ennyire életrevalótlan, egy hatalmas gyerek, aki fölött valahogy elsuhantak az évek.

Az úton természetesen minden erő arra esküdött fel, hogy megakadályozza a furcsa párt célja elérésében, de ők hősiesen megoldanak minden elképesztő helyzetet: legyen szó harcias veteránról, gyanúba került jóbarátról, fűre költött vagyonkáról, vagy mexikói letartóztatásról. Egyértelműen a színészeken múlik a film sikere, bár a forgatókönyvítók is próbálkoztak, a két figura nagyjából minden megmozdulása vicces, de a film mégis az utolsó fél órában kap olyan lendületet, ami magával sodorja a nézőt, és megadja neki, amire vágyik: a szem sarkából nevetéstől kibuggyanó könnycseppeket.

***


Terhes társaság
Erdeti cím: Due Date
Műfaj: vígjáték
Hossz: 100 perc
Gyártás éve: 2010
Rendező: Todd Phillips
Forgatókönyvírók: Alan R. Cohen, Alan Freedland
Zeneszerző: Christophe Beck
Operatőr: Lawrence Sher
Producer: Daniel Goldberg, Todd Phillips
Vágó: Debra Neil-Fisher
Szereplők: Robert Downey Jr., Zach Galifianakis, Michelle Monaghan, Jamie Foxx, Juliette Lewis

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei