2011. január 26.Papp Csaba Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Magyar filmek Biarritz-ban és Triesztben

Szomjas György Keleti szél című filmjének nemzetközi premierje a Biarritz-i filmfesztiválon lesz; Groó Diana filmrendező zsűritag ugyanitt. Kocsis Ágnes, Mundruczó Kornél, Nemes Gyula és Szőcs Petra filmjei pedig versenyeznek a trieszti filmfesztiválon.

Az audiovizuális programok nemzetközi seregszemléje és vására, a Biarritz-i FIPA, 24. alkalommal vonultatja fel a legújabb filmtermés javát január utolsó hetében. A komoly szakmai elismertség övezte fesztiválon láthatja először a nemzetközi közönség Szomjas György Keleti szél: a film című portréját Miqueu Montanaro occitan muzsikusról. Az 54 perces portréfilm a Tivoli-Filmben készült 2010-ben és versenyen kívül tűzik műsorra Biarritz-ban.

A nagyszabású FIPA 5 különböző versenyprogramban mutat be audiovizuális programokat. Groó Diana filmrendező, aki Tarka képzelet sorozatával már kétszer is szerepelt a rangos fesztiválon, idén a "Zene és előadóművészet" kategóriában versenyző filmek zsűrijében vesz részt.

A FIPA szelektív filmvásárán, a Fipatel-en két magyar filmet vetítenek. Tóth Péter Pál a Muzsikás Együttes 35 évéről forgatott dokumentumfilmjét, továbbá Vízi Mária Csillagszedő Márió című alkotását mutatják be a Biarritz-ba látogató filmvásárlóknak.

A napokban is tartó trieszti filmfesztivál a közép-európai film jeles seregszemléje. A közelmúlt kiemelkedő alkotásait bemutató itáliai filmünnep mindhárom versenyprogramjában indul magyar alkotás. Kocsis Ágnes Pál Adrienn-je és Mundruczó Kornél Szelíd teremtés-e a játékfilm verseny 8-as mezőnyében indul. A dokumentumfilmek közé Nemes Gyula Negatív magyar filmtörténet című alkotása kapott meghívást, mely el nem készült filmek rekonstrukcióit gyűjti egybe a magyar filmművészet nagyjainak közreműködésével.

A rövidfilmek versenyébe Szőcs Petra Aki bújt címmel készített legutóbbi rövidfilmjét hívták meg a szervezők.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei