2011. július 14.Szuszu
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. rész - Véget ér a mese

Eljött az utolsó felvonás és véget ér a mese. Bezár a varázslóiskola, mármint az olvasók és nézők szemei előtt. Sor kerül a végső harcra, és kiderül, hogy az éveken át tartó viszály a gonosszal sikeresen végződik, avagy bukással. Az utolsó rész premierje kivételesen egyszerre van az amerikai bemutató időpontjával, így 15-én több helyen is egyszerre izgulhatnak majd a nézők, és rajongók.

Emlékszem, ahogy 14-évesen a Corvin mozi előtt álltunk a barátaimmal, felnéztünk az első Harry Potter plakátra, és nevetve konstatáltuk, hogy még 20-évesen is HP-t fogunk nézni. Nos, 24 évesen jött el a végső fejezet, ami ebből a szempontból viccesen is hangzik. A szereplők is felnőttek a sorozat alatt, és a történet is hozzájuk nőtt. Minden rész egyre durvább, mind történetileg, mind képileg. Az anyuka, aki megmutatja a Bölcsek köve epizódot, nem biztos, hogy elviszi a mostani bemutatóra csemetéjét. Ezzel nincs is semmi gond, és a sorozattal felnövő korosztályt is kielégíti a történet minden egyes darabja, és látványa.

Itt van hát a várva-várt pillanat, a befejező rész, amiben minden kiderül és pont kerül a történet végére. Aki olvasta a könyvet, az tudja, hogy mire számíthat, ezen felül már csak reménykedhet a képzeletéhez hű képi megvalósításban. Az pedig tény, hogy se pénzt se energiát nem sajnáltak a lenyűgöző visual effektekhez és, hogy minél látványosabb legyen ez a rész, főleg hogy már a 3D-vel is operálhattak. Persze mostanában az ember már fél, főleg az ilyen nagyobb filmek esetében a 3D-től, azaz attól, hogy a készítők túlságosan ráfekszenek erre a technikára és túllőnek a célon, idegesítően, és néhol már nevetségesen használják azt (lásd: Kaptár 4). Szerencsére esetünkben ez nem így történt. Voldemort különböző akciói, és más harci jelenetek is szépen kimunkáltak és kellően látványosak.

Főhőseink az utolsó pár darab horcrux-ot keresik, hogy ezzel teljesen legyengítsék, végül megöljék Voldemortot. A három jó barát ismét együtt veszi fel a harcot a gonosz oldallal szemben. Rengeteg megpróbáltatáson kell keresztül menniük, végül visszatérnek Roxfortba, mivel ott van az egyik horcrux, amit el kell pusztítaniuk. Most, hogy már az iskolájuk is a gonosz vezénylése alatt működik, ezért nem osztatlan a visszatérésük híre, és az ez általi fogadtatásuk. Persze sokan a felszabadulást és a reményt látják ebben a visszatérésben, így ők melléjük állnak, jó pár tanárral együtt, dacolva Voldemort fenyegetéseivel. Mindenki ott segít, ahol tud. A tanárok, megpróbálnak egy védőburkot képezni az iskola köré, mások a különböző bejutási pontokon helyeznek el csapdákat, néhányan pedig az agyagkatonákat is segítségül hívják.

Voldemorték a kapuknál, a harc pedig elkezdődik. Ez a rész, sajátosságaként a legsötétebb az összes közül, mind képileg, mind hangulatilag. Pont ezért egy idő után hathat nyomasztólag is az emberre, de persze ezt azért még ki lehet bírni. Ahogy elkezdődik a harc, olyan érzésünk támadhat, mintha egy háborús filmet néznénk, mert ez az állapot szinte az utolsó percig tart. És ennél brutálisabb és életközelibb már csak akkor lehetne, ha a kis botjuk helyett szuronyos puskáik lennének, meg különböző ágyúik, és a röppenő talár helyett katonai ruhában harcolnának (néhol mosolyogtunk a hadsereg felsorakozása után a botok előkapása láttán). De ebből is láthatjuk, hogy háború mindenhol van, legyen szó a való világunkról, vagy bármelyik másik fiktív helyről. Ellenben itt azért benne van a feltámadás lehetősége, és a gyors gyógyulásé is, na meg persze a kevésbé fáradtságos és költséghatékony építkezésé.

Izgulunk, félünk, megkönnyezzük az elhullókat, aztán vége. Lezárult egy korszak, sokak számára egy kiutat jelentő korszak, a mindennapok nyomasztásából, és elviselhetetlenségéből, mikor gondolatban jó pár embert valami csúszó-mászóvá változtatnánk. Tökéletes befejezése lett ez a rész az előzőeknek, büszke lehet magára a rendező, és mindenki, aki részt vett a megvalósításában. Tíz évet és megannyi nagy nevet (Emma Thompson, Kenneth Branagh, Helena Bonham Carter, Ralph Finnes) tudhat a magáénak, mindamellett remek képi kivitelezést. Irány a mozikba, letesztelni a fent említettek hitelességét.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Szatmari Mariann 2011-09-27 17:21:11
Az a baj vele... sokat változtattak a könyvhöz képest sajnos lényeges dolgokat is
nem
regisztrált
Szatmari Mariann 2011-09-27 17:21:04
Az a baj vele... sokat változtattak a könyvhöz képest sajnos lényeges dolgokat is
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei