2012. február 27.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Oscar-díj 2012 - A némafilmes lett az abszolút győztes

Átadták a 2012-es Oscar-díjakat. Az év legnagyobb mozis gálájáról öt-öt szobrot vihetett haza A leleményes Hugo és A némafilmes, a nagy győztes pedig utóbbi lett, amely a legjobb rendezésért, főszerepben nyújtott férfi alakításért és filmért járó szobrot is elnyerte.

A 84. Oscar első két díját Tom Hanks adta át a legjobb operatőr és művészeti rendezés kategóriában, rögtön dupla győzelmet hozva A leleményes Hugónak. Előbbinek Robert Richardson, utóbbinak a férj-feleség páros, Dante Ferretti és Francesca Lo Schiavo örülhetett.

Cameron Diaz és Jennifer Lopez nyújtotta át a legjobb jelmez díját Mark Bridgesnek - aki ezzel A némafilmes első szobrát szerezte meg - illetve A Vaslady sminkjéért felelős Mark Couliernek és J. Roy Hellandnek. Nem sokkal utánuk Sandra Bullock köszönthette az Egy elválás története című iráni filmet, amely az ország első Oscar-nyertes mozija.

Az est első színészi elismerését Octavia Spencer kapta A segítségért. A boldog győztes sírva mondott köszönetet, és megemlítette, hogy hálás azért, amiért a jóképű Christian Bale kezéből vehette át az Oscart.

Tina Fey és Bradley Cooper a legjobb vágás, hangvágás és hangkeverés díját osztotta ki. Az elsőt Kirk Baxter és Angus Wall vitte el A tetovált lányért, a másik kettővel pedig A leleményes Hugo duplázta meg szobrainak számát.

A gálán "részt vett" Breki béka és Miss Röfi, akik a Cirque de Soleil produkcióját konferálták fel. A montreali artisták az Oscar-jelölt filmzenék dallamaira adták elő műsorukat.

Robert Downey Jr és Gwyneth Paltrow vicces duója az Undefeated alkotóinak adta át a legjobb egész estés dokumentumfilmnek járó szobrot, Chris Rock pedig a Rango rendezőjének, Gore Verbinsky-nek a legjobb animáció díját. A vizuális effektusok létrehozói közül A leleményes Hugo csapatát találták a legkiemelkedőbbnek.

A legjobb férfi mellékszereplőnek járó szobrot - a papírformának megfelelően - a nyolcvankét éves Christopher Plummer vette át Melissa Leo-tól, egyben elnyerve ezzel a díj történetének legidősebb győztese címet is. A színészt - aki megjegyezte, hogy csupán két évvel fiatalabb az Oscarnál - állva tapsolta a közönség.

A legjobb filmzenéért Ludovic Bource, A némafilmes komponistája, a mindössze két jelölt dal közül pedig a Man or Muppet nyert, melynek szerzője Bret Mckenzie.

Angelina Jolie először a legjobb adaptált forgatókönyvért járó kitüntetést nyújtotta át az Utódokat író, Alexander Payne - Nat Faxon - Jim Rash hármasnak, majd Woody Allen nevét hirdette ki, aki az Éjfélkor Párizsban eredeti szövegkönyvét alkotta.

A Koszorúslányok színésznői három díjat is kiosztottak. A legjobb élőszereplős rövidfilm a The Shore lett, a rövid dokumentumfilmek közül a Saving Face-t díjazta az Akadémia, az animációs rövidfilmért járó elismerést a The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore készítői vihették haza.

Michael Douglas adta át az Oscart az egyik legfontosabb kategória nyertesének, Michel Hazanavicius rendezőnek A némafilmesért, aki nem felejtette el megemlíteni köszönőbeszédében a műben szereplő kutyát, Uggie-t sem.

Az elhunytakról való megemlékezést követte a legjobb férfi főszereplő kihirdetése. Natalie Portman nem okozott nagy meglepetést, amikor A némafilmessel már számos egyéb elismerést besöprő Jean Dujardin nevét mondta ki. Hamarosan színpadra lépett Colin Firth, hogy átadja az utolsó előtti nagy kategória, a legjobb női főszereplő díját a tizenhétszeres jelölt Meryl Streepnek, aki A Vaslady-ért harmadszor kapta meg a szobrot. Ő sem bírta könnyek nélkül a megtiszteltetést, hosszú diadalmenetének csúcspontját. A legjobb film A némafilmes lett, amelyet így az est legnagyobb győzteseként ünnepelhetett a közönség.


Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei