2012. március 25.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Tarolt a texasi árverésen Lugosi Béla Drakula-plakátja

Lugosi Béla legendás, 1931-ben készült Drakula-filmjének posztere aratta a legnagyobb sikert egy amerikai árverésen. A ritka darabra harminckét másik, Hollywood aranykorából származó filmplakáttal együtt találtak rá egy pennsylvaniai padláson. A mozis kincsek március 23-án kerültek kalapács alá.

A különleges kollekció összesen 503 000 dollárért kelt el a pénteki aukción, amelyet Texasban tartottak. Az abszolút győztes az első hangos Drakula-film plakátja lett, amelyet egy teljes névtelenségbe burkolózó, tengerentúli vevő vásárolt meg, 143 400 dolláros áron. (Több mint harmincegymillió forint.) Meglepetésként komoly összeget adtak Cimarron című western poszteréért is, amely alkotás érdekessége, hogy műfajában először nyerte el a legjobb film Oscar-díját.

Az 1882-ben született Lugosi Béla 1920-ban emigrált az Egyesült Államokba, ahol kezdetben a színpadon érvényesült. Első jelentős sikerét a Broadway Drakula-előadásával aratta, amelyet három évig játszottak. Ennek hatására kapta meg az 1931-es moziváltozat címszerepét, ami azonnal sztárt faragott belőle.

A lehetőséggel sajnos nem tudott megfelelően élni, és rossz választásaival örökre beskatulyázta magát. Utolsó filmjeit az utókor által minden idők legrosszabb rendezőjének kikiáltott Ed Wood irányításával forgatta. Tény azonban, hogy későbbi lecsúszása ellenére a vérszívó gróf figurája örökre beírta őt a mozgókép történetébe, amit a texasi árverés eredménye is bizonyít.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei