2012. március 27.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Csak a szél - Sajnos nem mese Fliegauf Bence filmje

Érezhető volt, hogy a Fliegauf Bence Csak a szél című, Ezüst Medve-díjas alkotása előtt elhangzott "jó szórakozást" kívánságot csupán a megszokás szülte, hiszen sok mindent várhatott az egyszerű néző a sikert sikerre halmozó műtől, de azt semmiképpen nem, hogy egy percig is élvezni fogja.

Feltehetően már mindenki hallott arról, mi a témája a külföldi fesztiválokon közkedvelt játékfilmnek, amelyet Fliegauf Bence amatőr színészek közreműködésével forgatott. A rendezőt a néhány éve, hazánkban elkövetett romagyilkosságok inspirálták, azt azonban igyekezett hangsúlyozni - a film előtt kiírt, tájékoztató sorokban is - hogy nem a konkrét eseményeket dolgozta fel, és munkája során nem követte a valós nyomozati anyagot.

A Csak a szél egy négytagú cigány családot helyez a középpontba, amelynek egyébként sem idilli életét beárnyékolja a környéken történt kivégzés-szerű gyilkosságsorozat. Az elkövetők már ötször lecsaptak, mindannyiszor egy egész roma famíliát kiirtva. A helybéliek ugyan szervezik a polgárőrséget, és a rendőrség is rajta van az ügyön, sejthetjük, hogy ez nem lesz elég.

A cselekmény ideje mindössze egyetlen nap, amely megmutatja a nehéz helyzetben lévő réteg minden kínját és megaláztatását, néha finomabb jelzésekkel - például amikor a tanár csak úgy "mellékesen" megemlíti a tinédzser lánynak a laptop ellopását - néha egészen durván. Felfedezhető a törekvés annak elkerülésére, hogy a többségi társadalmat egységesen gonosznak, rasszistának állítsák be, egy-egy mozzanat érezhetően ebből a célból kerülhetett be a forgatókönyvbe. (Roma uzsorás kontra szociálisan érzékeny, fehér munkavezető.)

Az általános kirekesztettség és kívülállóság hangulata azonban végigkíséri az alkotást, amely a kamera használatával azt a hatást kelti, mintha folyamatosan ott gyalogolnánk mi is a közmunkára induló, Rigó becenéven ismert családanyával (Toldi Katalin), a szerettei védelmében szervezkedő fiúval (Sárkány Lajos), és annak jólelkű, a nála is kiszolgáltatottabbak problémáira érzékeny nővérével (Lendvai Gyöngyi).

A főszereplők feje felett egyfolytában ott lebeg a veszély, ami a roppant valósághűen ábrázolt nyomornál is szörnyűbb, és amire mindannyian másképpen reagálnak. Rigó a legpasszívabb, ő igyekszik nem foglalkozni a fenyegetéssel, gyermekei azonban aggódnak, hiába nyugtatják őket a megváltó kanadai út ígéretével. Toldi Katalin remek a mindig mogorva tekintetű asszony szerepében, akiről látszólag leperegnek a sértések, de az soha nem tudható, valójában mi jár a fejében. A fiatalokra sem lehet panasz, talán Lendvai Gyöngyi beszéde kicsit erőtlen, de ez megbocsájtható. Mellettük felvillan még egy-két érdekes karakter, a monoton hangon "magyarázó", rémesen rossz tanárnőn talán egy kicsit derülhetünk is, a rasszista rendőr figurája azonban túl direkt.

Ahogy a film előrehalad, a vészjósló jelek szaporodnak, a néző pedig azt találgatja, vajon tényleg áldozattá válik-e Rigó családja, egyre nyomasztóbbá válik az események szemlélése. A hatásvadász végkifejlet sajnos inkább elvesz a film erényeiből, és csak erősíti az elhatározást, hogy soha többé ne tekintsük meg a díjnyertes művet. Persze utóbbi nélkül sem válna ez a darab a családi mozidélutánok visszatérő vendégévé, hiszen a Csak a szél éppen elég átélhető ahhoz, hogy ne akarjunk vele túl gyakran szembesülni.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Dimovits szilveszter 2012-04-20 08:32:45
Ez nem csak egy cigányokról szóló film, ez művészet. Remélem ez tanulság nekünk, cigányoknak és a rasszizmusnak, ne bántsuk egymást, jónak lenni nehéz, de megéri, ez által a múltból tanuljuk a jelent. Éljünk bölcsen és okosan, a jövőt meg bízzuk Istenre, és ha lehetne még több filmet, cigányokról szólót a művész úrtól, vígjátékot, mert vannak érdekes dolgok az életünkben.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei