2012. szeptember 28.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Tüskevár - Múltnak látszó jelen

Tutajos és Matula bácsi tanmeséje nem is lehetne aktuálisabb most, az okostelefonok és közösségi oldalak fénykorában, feltételezhető tehát, hogy Balogh György Tüskevár-adaptációjának egyik célja az internet előtt hervadozó ifjak figyelmének felkeltése volt a természet és az "offline" kalandok iránt. A kész mű azonban nekik kevés lesz.

A nyüzüge városi gyerekből vagány legénnyé avanzsáló srác története bőven megérett a XXI. századi változatra, hiszen legutóbbi filmes feldolgozása 1967-ben készült. Az öreg Matulának ma már jóval nehezebb dolga lenne, ha a pártfogoltja kezében szorongatott tabletet egy pofás horgászbotra szeretné cserélni, és Tutajos kínjai is többszörösére növekednének az internetelvonás súlyos tüneteinek köszönhetően.

Mindebből következik, hogy a Fejér Tamás rendezte sorozat óta eltelt több mint ötven évet is érzékeltetnie kellett volna annak, aki a remake megvalósítására vállalkozott, ennek azonban nyomát sem láthatjuk az új mozin. Hiába színesek a képek, és pompáznak korhű öltözékben a szereplők, ha közben egyetlen olyan elemet sem fedezhetünk fel a vásznon, amely segítene azonosítani a technikailag hatalmas fejlődésen átesett, modern Magyarországot. Ez nagy kár annak fényében, hogy a budapesti pörgés és a Kis-Balaton érintetlen nyugalma közötti kontraszt elemi erővel hatott volna a nézőre, ha az alkotók merészebben nyúlnak az eredeti anyaghoz.

Lehet, hogy néhányan idegenkednének a gondolattól, hogy a Tüskevár első jelenete a Facebookon lógó Tutajost mutassa, ahogyan Bütyökkel chatel, de fontos belátnunk, hogy néhány hasonló utalás nemhogy gyengítené, de jelentősen felerősítené Fekete István regényének üzenetét. Ezek nélkül értelmét veszti az események áthelyezése napjainkba, a már óvoda óta mobilon kommunikáló kiskamaszok ugyanis nem fogják úgy érezni, hogy ez a film - amely különös hangsúlyt helyez a papíralapú levelezésre is - nekik, róluk szól. Pedig nem volna nehéz magukat felfedezniük a vékonydongájú, sápadt Tutajosban, ha hozzájuk hasonlóan ő is a kütyük bűvöletében felejtette volna el, milyen jól eshet egy korty friss levegő. Utóbbi hatását kelthetné egy olyan nemes hagyományokat megőrző, ám a mai igényekhez is igazodó, XXI. századi ifjúsági film is, amilyenre sajnos Balogh György sikertelen próbálkozása után továbbra is várnunk kell.

Gondot jelent az eseménytelenség látszata is, ami egyáltalán nem az alapanyagból fakad, hiszen Tutajost rengeteg izgalom éri, a vadregényes táj kihívásaitól a vadászaton keresztül, egészen barátja sérüléséig. A történések ábrázolásából azonban hiányzik a dinamizmus, Bütyök balesetét például olyan elnyújtottan vezetik be, hogy az semmilyen meglepetést nem okoz. Tutajos megpróbáltatásai pedig azért nem érintenek túl mélyen senkit, mert mire elkezdene szenvedni, már túl is van a nehezén. Kicsit mintha meg akartak volna kímélni az alkotók attól, hogy túlzásba vigyük a fiúért való aggódást, ezért még a leégését sem vennénk észre, ha Náncsi néni nem sopánkodna olyan hangosan.

A film legkellemetlenebb momentumai közé tartoznak a rossz helyen elhangzó, kínos narrációk, köztük különösen az "én most kiülök a napra" jellegű, mondatok, amelyeket talán nem kellene annyira az említett cselekedetet pár másodperc múlva saját szemével megtekintő közönség szájába rágni.

Mindezek fényében a 2012-es Tüskevár kevés eséllyel lesz a fiatalok kedvence, vannak azonban olyan erényei, amelyek a könyvet gyerekként olvasó idősebb generáció számára kellemes élményt okozhatnak. Egyik legnagyobb pozitívuma a lélegzetelállító természetábrázolás, amelynek köszönhetően az erre hajlamos szemlélő máris indulna a bemutatott tájra, hogy maga is közelről láthassa és hallhassa a - főként madarakban - gazdag faunát. Néhány jelenet valóban képes annyira bevonni nézőjét a nagyvárosi ember számára szinte irreálisan szépnek tűnő világba, hogy egy-egy pillanatra a kis kunyhóban találja magát a főhősök és a helyes puli, Csikasz társaságában. Kiemelkedően hangulatos a vihar megjelenítése, illetve az a rész, amikor Tutajos és Matula a kunyhóból nézi a madarakat.

Nincs gond az alakításokkal sem, bár a Bütyök szerepében látható - egyébként igen aranyos - Péntek Bálint amatőr teljesítményével kilóg a sorból. Nagy Marcell, mint Tutajos alkatilag tökéletes választás, a nyár folyamán végbemenő változást viszont nem vesszük észre rajta. Ez nem az ő hibája, hanem a durvább részek már említett tompítása, ami miatt kevésbé hihető, hogy a vakáció annyira keménnyé tette volna. Tekintete viszont továbbra is nagyon kifejező, ami feledteti a megszólalásokban felfedezhető apróbb hibákat.

Kovács Lajos számára hálás feladat volt a rejtélyes és bölcs férfi eljátszása, hitelesen hangzanak a szájából a látszólag csupán odavetett, flegma mondatok, amelyek mögött minden esetben mély élettapasztalat sejlik. A színész egy-egy pillantásával is rengeteget elmesél Matuláról, ismeretlen életéről, ki nem mondott érzelmeiről. A mellékszerepekre rutinos művészeket választottak, közülük kiemelkedik Pogány Judit, akire mintha ráöntötték volna a szeretnivaló Náncsi néni figuráját.

Balogh György Tüskevár-filmje ugyan nem alkalmas arra, hogy olyan klasszikussá váljon, mint elődje, mindenképpen érdemel egy esélyt azoktól, akik szívesen találkoznak újra a kedves történettel.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Kato 2012-09-28 08:20:06
Mindig lövöldözni akartam a nádasban, meg egyedül pecázni, mint Tutajos. Aztán rá kellett jönnöm, hogy ilyen nincs, és nem is volt. Felnőtt fejjel már, tök hülyeségnek tartom. Kár megzavarni a srácok elméjét ezzel. El ne higgyék a végén! Akkor inkább az Egri csillagokat újítsák fel. Annak van mondanivalója! A Tüskevárnak zéró.
nem
regisztrált
bubu 2012-09-28 06:27:35
Ja, 58 éves vagyok.
nem
regisztrált
bubu 2012-09-28 06:26:43
Gyermekkorom legmeghatározóbb olvasmánya, mai napig olvasom, ki tudja hányadszor.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei