2007. december 27.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Gyerekmunka és kényszerházasság - UNICEF Az év fotója 2007

Egy amerikai fotográfus munkája nyerte el az UNICEF németországi tagozata által kiírt "Az év fotója 2007" pályázat fődíját. Stephanie Sinclair egy afganisztáni esküvőn kapta lencsevégre Mohammedet, a negyven éves újdonsült férjet és aráját, a mindössze tizenegy esztendős Ghulam-ot.

"A fotó egy világszerte súlyos problémára hívja fel az emberek figyelmét" - nyilatkozta Eva Luise Köhler, UNICEF nagykövet, a berlini díjkiosztó ceremónián. - "Több millió gyereklány megy férjhez hasonló korban. Ezeknek az ifjú menyasszonyoknak aztán később esélyük sincs arra, hogy önálló személyiségekké váljanak."
Szerte a világon mintegy hatvanmillió kislányt vesznek feleségül még a felnőtté válásuk előtt - a gyerekeknek több mint a felét Dél-Ázsiában kényszerítik ily módon házasságra.

Idén nyolcadik alkalommal osztotta ki az "UNICEF Németország" - a "GEO Germany" magazin és a "Citibank Germany" szponzorálásával - a legjobb fotó díját: olyan fotósok kaphatják meg évről évre, akik fényképeikkel a gyermekek életkörülményeire világítanak rá, Afganisztántól Zimbabwe-ig. A beérkezett művek közül választja ki a nemzetközi zsűri az első, második, harmadik helyezettet, továbbá tíz különdíjat is kiosztanak. Idén 31 ország 142 fotósa pályázott, mintegy 1230 alkotással. A fényképek sokféleképpen mutatják be a gyerekek gyakran sanyarú sorsát: Hatem Moussa "gaza-i élet" című különdíjas fényképén két fiatalember vérző kisgyerekeket cipel a kórházba, akik egy izraeli bombázásban sebesültek meg; de vannak gyerek-szumósokat ábrázoló képek éppúgy, mint kínzó tornaórai függeszkedésben részt vevő kínai kisfiúk, vagy éppen HIV-vírussal fertőzött fiatalasszony, akit még gyerekként erőszakoltak meg a ruandai polgárháborúban, s e szörnyű esemény következtében gyermeke is született (a képen lányát átölelve áll).Stephanie Sinclair nyertes pillanatképe egy olyan sorozat része, melyet a fotós 2005 és 2007 között készített, hogy megörökítse a korai házasságkötéseket Afganisztánban, Nepálban és Etiópiában. Az UNICEF becslése szerint az afgán nők közel fele házasodik a tizennyolcadik életévük betöltése előtt. Az észak-afrikai és dél-ázsiai területek nagy részén a házasság sokkal inkább hasonlít egy üzleti tranzakcióra, mint két szerelmes elhatározására. Ebben az üzleti folyamatban az ara az alku tárgya - minél fiatalabb, annál többet ér.
Amikor Sinclair megkérdezte az ifjú asszonytól, hogy érzi magát most, feleségként, Ghulam meglepetten így felelt: "Sehogy. Nem is ismerem azt az embert. Mégis, mit kéne éreznem?"Az "Év fotója 2007" második helyezett alkotását a bangladesi GMB Akash (Panos Pictures) készítette. Képe egy 12 éves fiúcskát ábrázol, amint a téglaégető üzemben dolgozik - a fején nyolc téglát egyensúlyoz, miközben két másikat a helyére próbál illeszteni.
UNICEF felmérések szerint 4,7 millió öt és tizennégy év közötti gyereket dolgoztatnak Bangladesben, embertelen körülmények között.Harmadiknak Hartmut Schwarzbach (Argus) fényképét díjazták: főszereplője Annalyn, az alultáplált, visszamaradt fülöp-szigeteki kislány, aki kilencedik születésnapját ünnepli Manilában, egy szeméttelep mellett. A kopott, piros fotelben önfeledten ugráló gyerek mögött a szemétlerakó kupacai sejlenek fel.

Az UNICEF a United Nations Children's Fund (Egyesült Nemzetek Gyermekalapja) nemzetközileg elterjedt rövidítési formája. 1946. december 11-én alapították az ENSZ közgyűlésben azzal a céllal, hogy a világ elmaradt, ellátási problémákkal küzdő területein élő gyerekek körülményeit próbálják javítani. Tagjai évtizedek óta próbálnak harcolni az éhezéssel, vírusokkal és írástudatlansággal még azokban a régiókban is, ahol a folyamatos polgárháborúk miatt szinte kilátástalannak tűnik ez a vállalkozás. Mára több mint 150 országban tevékenykednek tagszervezeteik.
Az UNICEF éves költségvetése meghaladja a 2 milliárd dollárt, ehhez a gyűjtési és népszerűsítési folyamathoz többek között olyan ismert és elismert hírességek nyújtottak segítséget, mint Sir Roger Moore, Whoopy Goldberg színészek vagy Michael Schumacher egykori Forma1-es versenyző.

(fotók: unicef.de)

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei