2008. január 24.Pohner Anikó
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Reneszánsz év 2008 - Mátyás, az igazságos a MÜPA vendége

Jó pár éve már annak, hogy a gyerekek még az őket megillető, minőségi mesefilmeket, tévéjátékokat, rajzfilmeket, esetleg nekik szóló színházi közvetítéseket láthattak a televízióban. A magyar népmeséken, a Pom-Pom-on, A világ legrosszabb gyerekén, vagy éppen a Mátyás király meséin felnőtt, lassan 30-as, 40-es korosztály ma döbbenten áll a saját lurkóikat "fenyegető", erőszakos, gyermeklélek-romboló rajzfilmek, filmek térhódítása előtt.

Ezért aztán az igazán lelkiismeretes szülőknek manapság egyfajta szűrőként is muszáj funkcionálniuk, ha gyermekeiknek igazán építő kikapcsolódást szeretnének találni, legyen az film, színház, vagy bármi egyéb program.
A Művészetek Palotája szerencsére rendszeresen kisegíti az anyákat és apákat ebből a dilemmából, hisz szinte nincs olyan korosztályú gyermek, akinek ne tudna értékes programokat kínálni.

Mint ismeretes, Hunyadi Mátyás királyunk koronázásának 550. évfordulója kapcsán hazánkban 2008 a reneszánsz éve. Ez alkalomból számos kulturális program kapcsolódik az elnevezését tekintve a francia "renassiance" (újjászületés) szóból eredő korszakhoz, köztük a Fesztivál Színházban bemutatásra kerülő "Egyszer volt Budán kutyavásár - Mátyás király meséi" című produkció is.

A látványos, korhű kosztümökben, a Budapest Táncszínház művészeinek közreműködésével színpadra állított produkció három műfaj: a próza, a tánc és a zene segítségével eleveníti fel a népmesét.
A lendületes koreográfia mellett az alkotók külön hangsúlyt fektettek az előadás igényes, irodalmi nyelvezetére, melyből a gyerekek az "igazságos Mátyás"-történetek segítségével egy általánosabb érvényű igazság gondolatával is gazdagodhatnak.

Az előadás koreográfus rendezője: Földi Béla
Dramaturg és narrátor: Boros Zoltán
Zeneszerző: Ansel Manók
Díszlet- és kosztümtervező: Molnár Zsuzsa
Fényterv: Földi Béla, Nasser Hammadi
Szereplők: Ács Adrienn, Balkányi Kitti, Csetényi Vencel, Fodor András, Győrffy Endre,
Hain Ildikó, Nagy Tibor, Réti Szilvia, Sághy Alexandra, Somorjai Judit, Stáry Katalin,
Szabó Antal, Zsadon Flóra


*


Az előadások helyszíne: MÜPA, Fesztivál Palota
Budapest, Komor Marcell u. 1.
Az előadások időpontjai:
január 24-én (csütörtök), 10.30 és 15.00 órától
február 27-én (szerda), 10.30 és 15.00 órától
február 29-én (péntek), 15.00 és 18.00 órától
március 1-jén (szombat), 15.00 és 18.00 órától
április 4-én (péntek), 15.00 és 18.00 órától

Jegyárak: 1.000.-Ft, 1.300.-Ft
A Művészetek Palotája jegypénztárában a jegyek üdülési csekk és Sodexho kultúra utalvánnyal is megvásárolhatók.

Kapcsolódó cikkünk:
Reneszánsz év 2008 - BMK: Én gyönyörűségem; Műjég: reneszánsz bál

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
kovács józsefné 2008-02-10 12:51:44
Nagymama vagyok és még az én gyermekeim élvezhették a Mátyás király meséket pon-pon meséket sőt esténként amikor lehetett még mi is megnéztük. Most az unokáinknak gyűjtögetjük ezeket az "örökzöld " meséket hogy ők is ismerjék és tudjunk közösen is a mesékről beszélgetni Antikváriumból és a megmaradt meséskönyvekből és nagylemezekről mentjük át nekik ezeket modern formába hogy a technikai haladással is lépést tartsunk, nehogy ne legyen hozzá kedvük mert az nagy veszteség lenne az egyéniségük alakulásában is
Kovács Józsefné tanár
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei