2008. január 25.Balogh Bálint
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Gáspár Sarolta az Egyszervolt-ra költözött - újraindul az Apró-cseprő

A Magyar Rádió legrégebbi nevelési sorozata volt a tavaly tavasszal megszűnt Apró-cseprő, melyet Gáspár Sarolta vezetett a kezdetektől fogva. Sajnos az MR2-Petőfi új, alapvetően zenei tematikájú programjába nem illeszkedett, így több más nagy múltú műsor mellett (mint például a Rádiókabaré) kiszorult a rádióból.

Ez a történet szomorú része. A vidám viszont, hogy az interneten újraindul a gyermekek és az őket nevelő felnőttek sikereivel és kudarcaival foglalkozó műsor. Ahogy az MTI-nek Nyulász Péter, a www.egyszervolt.hu nevű internetes portál szerkesztője elmondta, az Apró-cseprő összhangban van az oldalcsoport célkitűzéseivel, így a www.napocska.hu/apro oldalon már el is érhető.

Bár a médiacsatorna kissé szokatlan, a műsornak csak előnyére vált, hogy a világhálóra került, hiszen számtalan új lehetőséget kínál a vizuális megjelenítés, valamint az archívumok tárolása, elérhetősége. A képek színesítik a témákat, melyek minden hónapban más-más problémára hívják fel az olvasók figyelmét. Mindenki hozzászólhat, az Apró-cseprő így "interaktívabb" lett, mint korábban a rádióban elhangzott adások. Bár az üzenetrögzítő és a fórum még szerkesztés alatt áll, a telefon és az email már elérhető. Állandó szakértő a neves pszichiáter professzor, Dr. Ranschburg Jenő, aki mindig készséggel válaszol a feltett kérdésekre, levelekre.
Gáspár Sarolta oldalán az alaptémát minden esetben hangfelvételek illusztrálják; fontos, hogy a gyerekek vagy az aggódó szülők saját szájából halljuk a gondolatot, amely esetleg az oldalon böngészők fejében is megfordult már, vagy esetleg eszükbe juthat későbbi életük során.

A mai rádióadók leginkább a zenével és a hadaró beszéddel próbálják elnyerni a történésekre éhes hallgatók figyelmét, ám szükség van másfajta műsorközlésre is. Ha van egy kis idejük, egy pillanatra álljanak meg, és hallgassák a gyerekeket - még ha nem is a sajátjaik -, mert néha jólesik a gyerekhang és a gyerekbölcsesség a pörgő nyelvű információközlés közepette.
Ahogy Gáspár Sarolta írja: "...figyeljünk egymásra! Próbáljuk őszintén megosztani egymással jó (rossz) élményeinket, legyen türelmünk meghallgatni a másikat, bizalmunk kérdezni."

(Képek: www.napocska.hu/apro)

*

Az oldal elérhetősége: www.napocska.hu/apro

Az Apró-cseprőről szóló korábbi kiadványok:

- Apró-cseprő gyerekekről CD-ROM (Magyar Rádió-Mosolygyár, 2000)

- Neveletlenek? Szekszárdi Júlia - Kósáné Ormai Vera (szerk.) - Gáspár Sarolta beszélgetései gyerekekkel és felnőttekkel. (Dinasztia Tankönyvkiadó - Országos Közoktatási Intézet, Budapest, 2003)

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei