2008. február 11.jka
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kreatív gyermekprogramok az Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Házban

Minden hónapban változatos programokat hirdet gyermekeknek az Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Ház. Állandó, közkedvelt rendezvényei között kiemelkedő sikerű a Családi Játszó, mely havonta egyszer szombatonként (legközelebb február 16-án) várja a szülőket és gyermekeket egyaránt. A Hónapsoroló pedig ugyancsak havonta, egy hétköznap (általában péntek) délután mutatja be játékos formában a kisiskolásoknak az aktuális hónap jeles napjait.

Kellemes szombat délelőtti szórakozást kínál az Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Házban a havonta egyszer megrendezendő Családi Játszó. A játszóház délelőtt 10 órától délután 1 óráig várja a gyermekeket, 0-tól 10 éves korig. A programok között kézműves foglalkozás, babajátszó, játékkuckó, falfirka , zenebölcsi , és zeneovi szórakoztatja az apróságokat.
A kis kézművesek 2-3 munkadarab közül választhatnak magunknak, a szervezők igyekeznek az adott hónapnak megfelelő feladatot kitalálni. Februárban többek között farsangi álarcot készíthetnek majd a vállalkozó szellemű gyermekek, míg márciusban már a húsvété lesz a főszerep.
A babajátszóban megtalálható minden játék, mi egy csöppségnek kell: a nagyobbak társasjátékozhatnak, a kisebbek kipróbálhatják akár a légvárat is. Igazán kreatív ötlet a dolgozóktól a falfirka, ahol végre szülői engedély nélkül rajzolhatnak akármit a falra a kicsik. A játékkuckóban pedig különböző foglalkoztató játékok közül válogathatnak a gyermekek.
A zenebölcsi délelőtt 10-től 11 óráig tart, ahol a legkisebbeknek ritmusos feladatokat, mondókákat, énekeket tanítanak. Ezek a foglalkozások erősítik a szülő-gyerek kapcsolatot, és a mozgáskoordinációt is elősegítik. A zenebölcsiben természetesen végig jelen van a szülő is, együtt énekelhet, szavalhat a gyermekekkel és a szervezőkkel.
11órától indul a zeneovi. Itt már szülők nélkül, hangszerekkel (szilofon, dob) szól a dal. A foglalkozásvezető mesét is mond, amit akár az ovisok is befejezhetnek. Itt is szerepet kap a mozgás, hisz körjátékokat is játszanak a gyerekek.

- Egy ilyen családi játszóházra körülbelül 100-an jönnek el egy délelőtt - mondta Fehérné Márton Györgyi, aki programszervezőként dolgozik az ifjúsági házban. - Két helyiségben találhatók a foglalkozások, mind az aula, mind a színházterem nyitva áll a játszani vágyóknak. Nemcsak a gyerekek, hanem a szülők is kikapcsolódnak, hisz itt barátságok, jó ismeretségek kötődnek. Vannak már kialakult baráti társaságok is, akit a játszóház hozott össze. Ez a szülőknek is nagy élmény, sokuk még fényképezkedik is itt, akár egy családi kiránduláson.

A játszóházban paravánnal elkerített rész várja a fiatal anyukákat: itt pelenkázhatnak vagy akár szoptathatnak is.

- Odafigyelünk a babákra, azt hiszem ez már természetes egy ilyen helyen. Fél éves kor alatti csecsemőkkel is jönnek hozzánk a szüleik. Úgy gondolom, hogy már pár hónaposan is élmény lehet egy ilyen program, nem beszélve arról, hogy az anyukák is ki tudnak mozdulni, és társaságban lehetnek.

E szombati rendezvényük mellett természetesen hétköznap is sok programmal várja az intézmény az érdeklődőket.
Napközis kisiskolás csoportoknak ajánlják a Hónapsoroló rendezvénysorozatot, mely havonta egyszer, általában péntek délután kerül megrendezésre, 2 órás foglalkozás keretében.
A résztvevők a hónap jeles napjait különböző népi játékokkal és kézműves foglalkozással ismerhetik meg. Februárban a farsanggal kapcsolatban mutatott be táncokat a BEM néptáncegyüttes, bevonva a kisdiákokat is, az ifjúsági ház aulájában pedig busó álarckészítést tanulhattak az érdeklődő gyerekek.

A szervezők célja, hogy a gyermekek játszva megismerjék azokat a nevezetes évfordulókat, népi hagyományokat is, amelyek mára már szinte feledésbe merültek.

Az aktuális havi programokat az Ifjúsági Ház honlapján lehet megtekinteni (www.ugyih.hu), valamint hírlevélben is kaphatnak tájékoztatást azok, akik feliratkoznak erre az interneten. Mindemellett z intézmény kerületében minden iskola folyamatosan információt kap a programokról e-mailben is.

Márciusban a fő téma a tavasz lesz, ezen belül is a húsvét. Ehhez kapcsolódó kézműves foglalkozás és táncház várja majd a gyermekeket. Jelentkezni a 06-1-399-7067-es telefonszámon lehet, minimum 1 héttel a rendezvény előtt. Az első tavaszi Hónapsoroló időpontjáról a fenti telefonszámon lehet érdeklődni, de hamarosan megtalálható lesz az intézmény honlapján is.

*

Helyszín: Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Ház
Budapest, István út 17-19.
Családi Játszó időpontja: 2008. február 16.
Családi Játszó belépőjegyek :
Gyermekeknek 300 Ft
Felnőtteknek 350 Ft
4 fő felett egységesen mindenkiknek 300 Ft

Hónapsoroló belépőjegy : 250 Ft/fő

Honlap: www.ugyih.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei