2008. február 28.jka
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Varnus Xavér orgonabeavató műsora fiataloknak

Az orgona több mint kétezer éves múltja során méltán nyerte el a hangszerek királynője elnevezést. A közönség főként templomokban találkozhat vele, viszont most közelebbről is megismerhetik azok, akik ellátogatnak Varnus Xaver előadásaira a Művészetek Palotájába.

Az orgona különböző hangolású sípokból áll, melyek megszólaltatására valamilyen fújtatórendszert használnak. Elődjei a pánsípok és a dudák voltak, ezeket ráfújással tudták életre kelteni. Az első orgonaként működő hangszer a víziorgona volt, amit a görögök hidraulosznak neveztek - működésének lényege, hogy vizet használtak az orgona belsejében lévő légnyomás szabályozására.
A pneumatikus rendszerű orgonákat a 4. században kezdték el használni, az egyházakban a 9. században jelennek meg először. Igazi népszerűségre a barokk korban tettek szert, ez időszakhoz kapcsolódik a híres orgonista, Johann Sebastian Bach neve is.
Az orgona elektromos változata a 19. század végén terjedt el. A múltba tekintve fontos megjegyezni, hogy ez volt az egyetlen hangszer a középkorban, amit az egyház nem tiltott ki, és máig is főként a templomban hallhatjuk őket. Egyik legfőbb oka ennek az, hogy a hangja legjobban nagy térben érvényesül.
Léteznek hordozható, felállítható orgonák, de a hangversenytermekben, templomokban található típusaik már nem alkalmasak a folyamatos szállításra.

Hazánk orgonistái közül talán a legismertebben Varnus Xavér neve cseng az olvasók körében. Az 1964-ben, Kőbányán született orgonaművész kapcsolata a hangszerrel a budapesti Ihász utcai református templomban kezdődött. Iskoláit Budapesten és Párizsban végezte, 1977 óta körülbelül 3000 koncertet adott már a világ minden táján. A 90-es években négy évig a zalaegerszegi Orgonafesztivál igazgatója volt. 2004-ben elnyerte a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét, ezenkívül pedig a Kőbánya díszpolgára címmel is büszkélkedhet. 2007 elején kiadott CD-je, amelyet a budapesti Művészetek Palotája új nagyorgonáján készített, két hónap alatt dupla platinalemez lett.

Orgonabeavató műsorsorozata fiataloknak már a tavalyi évben elkezdődött, és akkor is nagy sikert aratott. Az előadás lényege, hogy a művész iskoláscsoportoknak és fiataloknak mutatja be az orgona működését, majd a gyermekek ki is próbálhatják azt. A résztvevők megismerkedhetnek az orgona különböző hangzásaival, ezenkívül a rezes fúvós és ütős hangszerek is bemutatásra kerülnek a közönség számára.

Az előadás alatt óriás képernyőn kerül kivetítésre, hogy az orgona belsejében mi történik a játék közben, a vállalkozó kedvű gyermekek pedig akár orgonázhatnak is. A bemutató tehát nem egy passzív koncert, hanem a közönség teljes bevonásával történik.
Az orgonabeavató fiataloknak programsorozatra a Művészetek Palotája biztosít ingyenes belépőjegyeket az iskoláscsoportok számára.
A szervezők információja alapján a program jelenleg teltházas. Bővebb információ és jelentkezés az (1) 555-3214-es telefonszámon vagy a banai.sara@mupa.hu e-mail címen lehetséges.

Előadások témái:
J. S. Bach: d-moll toccata és fúga, BWV 565
Louis-Claude D’Aquin: Noël
Jeremiah Clarke: A dán herceg indulója
Ravel: Bolero
Csillagok háborúja - szvit

(A képeken a Művészetek Palotájának orgonája látható.)

*

Orgonabeavató Varnus Xavérral

Helyszín: Művészetek Palotája
1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Előadások időpontja:
2008. március 02. vasárnap 15:00 - 17:00
További előadások:
április 6, május 3.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
ValiNiki 2008-03-02 20:58:12
Mi voltunk az előadáson,és nagyon színvonalasnak,érdekesnek találtuk. Nagyon jó volt! :D
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei