2008. május 19.Gergely Csaba
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A Hunyadiak - XXIII. Gyermeknapi Diósgyőri Várjátékok

A Gyereknapi fesztivál immáron hagyomány lett, melyet minden évben valamilyen témakör jegyében rendeznek meg. A 2008-as év a reneszánsz éve, így a rendezvény a Hunyadiak köré épül. A lurkók bekapcsolódhatnak a viadalokba, szórakozhatnak a színpadi előadásokon, izgulhatnak, szurkolhatnak a bajvívásokon, lovagi tornákon.

A középkori vár romja, és helyreállított építményei önmagukban is felejthetetlen élményt nyújtanak a piciknek. A Várjátékokat 1986 óta minden évben megrendezik. Az idén sincs ez másképp, némi változatosságot a Hunyadiak, és a Reneszánsz témakör ötvözése jelenthet, noha ez inkább a programok összeállításában mutatkozik. Az egész napos kikapcsolódás élvezetet nyújt a szülőknek, és gyermekeknek egyaránt.
Az olaszországi Orte városának különleges, jelmezes zászlóforgató csoportja kápráztatja el a kicsiket látványos bemutatójukkal bevezetésként, majd egyenesen Mátyás korába kalauzolják a vállalkozó szelleműeket az Aranyszamár Színház művészei játékukkal. Megelevenedik többek között a Budai kutyavásár is. Ha a gyerekek netán ekkorra megéheznének, válogathatnak a szülőkkel együtt a frissen sült kalácsok, édességek, és egyéb finomságok közül. Az erő nagyon fontos, jó ha teli a pocak, pláne mikor kezdetét veszi a rögtönzött hősi küzdelem a becsületért, és a lovagi erényekért.
Előadást hallhatnak az Aranysarkantyús lovagok történetéről, hétköznapjairól és legendás hőstetteiről, miközben maguk is elsajátíthatják a reneszánsz-kori táncokat.
Délutánra is jut kaland bőven, hiszen a látogatók elé tárul a rettegett török had egy csekélyke része, és hősies küzdelem veszi kezdetét a várvédőkkel. Eljött tehát a vitézség ideje, szurkoljanak, szorítsanak, hogy a miénk maradjon a vár!
A vasárnapi program annyiban különbözik az előzőektől, hogy egy éves búcsút vesz a rendezvény a gyermekektől, ezért gólyalábasokkal, óriásbábokkal, muzsikásokkal egészül ki a kavalkád. Mindezek mellett láthatóak tűzfúvók, ostorpattintgatók, valamint a bámész szemek előtt megelevenedik egy igazi Kentaur is - kívánság szerint.

*


Helyszín: Diósgyőri Vár
Időpont: május 23.- 25.
Előadások:
Pénteken 10.00-13.30 óráig, és 14.30-18.00 óráig
Szombaton 11.00-12.30 óráig és 14.30-18.00 óráig
Vasárnap 10.00-18.00 óráig folyamatosan
Bővebb információ: www.ifihazmiskolc.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei