2008. július 19.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Bubutimár Éva: Manókaland - kiállítva, könyvbe zárva

Mindenki készen áll egy hatalmas Manókalandra? Akkor irány Herend, minden gyerek kezdje el húzgálni a mama szoknyáját, vagy a papa nadrágszárát, mert Bubutimár Éva kiállítását igenis látni kell. Hiszen ez egy valódi Manóvilág! Egy mese elevenedik meg a szemünk előtt, melynek főszereplői ezek a fantasztikus, hatalmas orrlukkal és mélyen ülő szemekkel rendelkező, kedves manócskák.

"Hogy néha felfedezek egy-egy ismerős arcot, baráti tekintet nővérem, Bubutimár Éva manóvilágába rejtve, már nem meglepő dolog. Azonban, hogy egy kedves mese által ilyen mély betekintést kaphass a keramikusnő közösségbe vetett hitébe, az figyelemre méltó." - mondja Bubutimár Zsuzsa, a művész testvére. És ebből az is világossá válik, hogy talán nem is kizárólag a gyerekeket szólítja meg ez a kiállítás, mely június vége óta látható a Herendi Porcelánmúzeumban.

Bubutimár Éva elsősorban képzőművész. Azonban most kicsit másfelé kalandozik, ám mégis úgy teszi ezt, hogy közben megmarad jól megszokott, otthonos közegében: a manók között. Hogyan értsük mindezt? Nos, a válasz egyszerű: a keramikus manói immáron egy könyv lapjain is megelevenednek, méghozzá az általa írt mesekönyvben. A kiállításon ezzel is megismerkedhetnek az érdeklődők, ráadásul a könyvben szereplő figurákat élőben is megnézhetik egészen szeptember 30-ig.

Maga a művész így nyilatkozik szobrairól: "Az alkotás számomra a harmónia megteremtése az elemekkel. Hiszen földből, sárból mintázom szobraimat, a víz segítségével. A levegő szárítja és szilárdítja meg, majd a tűz dönti el, hogy megmaradhatnak, beléphetnek-e alkotásaim emberek az világába." És szerencsére sokan közülük belépnek ebbe a világba, hogy csodálhassuk őket, hogy emlékeztessenek minket a gyermekkorra, hogy apróságaink gyönyörködve bámulják őket a kiállítóteremben - és már a könyv lapjain is.

***


Helyszín: Herendi Porcelánmúzeum
Időpont: 2008. június 21 - szeptember 30.
A Manóműhely honlapja: www.manomuhely.hu
Bővebben a kiállításról: www.herend.com

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei