2008. augusztus 21.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Korosztály szerinti besorolást terveznek a nagy könyvkiadók

Több nagy nemzetközi könyvkiadó együttes összefogással tervezi, hogy jövőre bevezetik az életkor alapján kategorizált kiadást, ezzel segítve elő a szülők számára a választást. Amennyiben létrejön az egységes jelölési módszer, jóval kisebb lesz a lehetősége annak a szituációnak, ami kényelmetlen helyzetbe hozhatná az ajándékot kicsomagoló gyermeket.

A mozikban már évtizedekkel korábban is korlátozták a megtekintést - erőszakosságtól vagy erotikától függően - 14, 16, illetve 18 éves korhatárral. Néhány évvel ezelőtt aztán gondolt egyet a magyar hatóság és radikális megoldást választva, hatalmas sárga és piros pecsétekkel láttatta a tv-nézőkkel azt, hogy a megtekintett műsor milyen veszélyfokú.

Joggal tehetik fel a kérdést a gyermekvédők, egy könyv miért ne zaklathatná fel a fiatalok lelki állapotát? Nem elsősorban a megtekintett képek, amik ilyen módon negatívan hathatnak, a leírt történetek is hordozhatnak éppen elég agressziót vagy obszcenitást.
Öt korcsoportra osztva, 5+, 7+, 9+, 11+ és 13+ jellel ellátva kerülnek majd forgalomba az ifjúsági kötetek 2009-től, hogyha megvalósul a tervezett szabályozás. Természetesen, mint minden nagy volumenű változásnak, ennek is vannak támogatói és ellenzői.

Anne Fine, az egyik legnépszerűbb brit író, aki gyerekeknek szóló könyveket ír, határozottan ellenzi ezt a fajta újítási szándékot. Véleménye szerint a karakterek, a történetek teljesen mást mondanak a pár évvel fiatalabbaknak és a pár évvel idősebbeknek. Ráadásul túl soknak tartja a besorolást, például felesleges vitákat válthat ki egy 11+ jelzésű kötet abban az esetben, hogyha egy nyolc, esetleg kilenc éves szeretné elolvasni. A kettő között már nincs akkora különbség, ami indokolná ezt a túlzott óvatoskodást. És milyen kellemetlen lehet egy diszlexiásnak vagy egy angolul tanulónak, akik szándékosan a könnyen érthető, kicsiknek szóló könyvet vásárolják, hogy az 5+ jellel ellátott sorból kell válogatniuk.

Teljes mellszélességgel van a terv mellett a brit könyvkiadók szövetsége, amelynek tagjai évente több, mint 9500 gyermekkönyvet adnak ki összesen. Statisztikájuk alapján elmondható, a fiataloknak szóló kötetek 55%-át valamely szülő veszi meg, és ajándékként adja oda a végleges tulajnak. A besorolási rendszerrel könnyen leegyszerűsíthetnék a vásárlási folyamatot, nem kellene hosszú percekig, akár negyedórákig kutatni a gyermek korának megfelelő kiadványt.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Szeibold edit 2008-10-02 01:16:59
nagyon jó és szép,l kell világisítani a gyerekeketgyerek könyvek vannak,és igen is fel kell világosítani a mai korban élő fiatalokat mindenre!!Magamis szeetnék könyvet írni a fiatalsághoz,denemtudom,találok-e kiadót???
Pedig barátaim szerint-az eddig leírtak lapján tanulságos lenn!!

Szeretetel:Edó
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei