2008. augusztus 25.Gergely Csaba
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Gyermekvasutasok ballagása augusztus 30-án

Augusztus 30-án rendezik meg az idei Gyermekvasutas ballagást. A fiatalság eme történelmi gyöngyszeme, a Gyermekvasút idén ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját. A jeles alkalomból a szolgálatukat már teljesítőktől vesznek búcsút, hasonlóan a megszokott iskolai ballagásokhoz.

Van egy vasút, ami Hűvösvölgy és Széchenyi-hegy állomás között közlekedik. A többihez hasonlóan itt is vannak menetrendszerű járatok, váltókezelő, pénztáros, jegyellenőr. Minden olyan, mint a megszokott, csak gyerekekkel.

A keskeny nyomtávú kisvasút 1948-ban épült, nyilvánvalóan propaganda céllal, akárcsak az 1950-es vagy 1960-as években bármely gyermekintézmény. Hivatalosan a vasutas-utánpótlás volt az elsőszámú indok létrehozásakor. Eredetileg szigorú követelményeknek kellett megfelelnie annak, aki kisvasutas akart lenni, hiszen a kapuk a budapesti általános iskolák legjobb tanulói előtt álltak nyitva.
Mára megmaradt a történelem eme szeletkéje, ugyanolyan lelkes fiatalokkal, mint annakidején, és ugyanolyan nosztalgiázó-kíváncsi közönséggel.

A szolgálatot 15 naponta cserélik, ezért a nyáron dolgozóktól augusztus 30-án méltó búcsút vesznek. A szolgálatukat befejezők ünnepélyes körülmények között távoznak. Utoljára felülnek a vasútra, megteszik az utazótávot, majd visszafelé, az iskolaihoz hasonlóan, minden állomáson elballagnak. A programon részt vesznek a gyermekek szülei, illetve meghívott vendégei is. A Hűvösvölgybe való visszaérkezés után a Gyermekvasutasokért Alapítvány elnöke mond beszédet, s a kimagasló teljesítményt nyújtókat jutalomban részesítik. Azok, akik megfelelő szakmai ismeretekkel lettek gazdagabbak, egyszer-egyszer szolgálatba állhatnak ezután is.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei