2009. február 17.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Goethe: Faust - fantáziajáték két színben a Bábszínházban

Faust és Mefisztó szerződéséről minden középiskolás tanul a magyar órán, de most mindenki szembesülhet Goethe Faustjával a Budapest Bábszínházban. A szerződéskötés története Balázs Zoltán rendezésében 2009. március 12-től tekinthető meg. Találkozás Fausttal - elsőre megrendítő lehet, de mindenképp maradandó élmény, melyet a Budapest Bábszínház csak fokozni tud.

Johann Wolfgang von Goethe legjelentősebb műve a Faust, melyen szinte egész életén át dolgozott. A történet alapjául a Faust Népkönyv szolgált. Faust alakja több szerzőt is megihletett: így például Friedrich Müllert, Klingert, Thomas Mann-t. 2009. március 12-től Goethe Faustja kerül középpontba a Budapest Bábszínház színpadán. Története, a megalkuvásra kész ember képe soha nem évül el - napjainkban különösen fontos szerepet játszik. A fiataloknak és a felnőtteknek egyaránt szánt előadás rendezője Balázs Zoltán.

"Amikor Faust először kopogott be hozzám, nem láttam senkit. - Van itt valaki? - kérdeztem, de nem jött válasz. Csalódottan és hanyagul zártam magamra az ajtót, ám a réseken köd formájában szobámba szivárgott e lény, és megállt a félhomályban...
-Van itt valaki? - kérdeztem ingerülten, s ő válaszolt: - Van, úgyis tudod!- hangja hideg volt és kimért. A borzongás permete rám tapadt, de kíváncsiságom merészséggel párosult: - Ki vagy, mi vagy hát? - s ő válaszolt: - Csak úgy itt vagyok.
-Kotródj! - mondtam, de ő kitartott: - Megtetszett nékem ez a ház.
Azóta együtt élünk, s már szerződtünk. Otthonunk falai hangszigeteltek, de fülsiketítő benne a lárma, lakóinak csupán végletes hideg és gránitolvasztó forróság között enged választást, e két szélsőség között azonban nem könnyű megmaradni..."
(Balázs Zoltán)

Tervező: Gombár Judit
Dramaturg: Zsótér Sándor
Asszisztens: Kalmár Éva, Sőregi Melinda eh.
Rendező: Balázs Zoltán
Játsszák: Ács Norbert, Bánky Eszter, Bercsényi PÉter, Blasek Gyöngyi, Erdős István, Gyurkó Henrik, Juhász Ibolya, Karádi Borbála, Kazinczy Ildikó, Kemény István, Kovács Marianna, Pethő Gergő, Radics Rita, Rusz Judit, Simándi Anna, Szakály Márta, Tatai Zsolt, Teszárek Csaba, Vesztl Zsófia

***


Goethe: Faust
Helyszín: Budapest Bábszínház (Budapest, 1062, Andrássy út 69.)
Bemutató időpontja: 2009. március 12.
Jegyárak: 1000 Ft
Bővebb információ: www.budapest-babszinhaz.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei