2009. február 23.Lipták Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A gyermekirodalom klasszikusai - A dzsungel könyve, Lassie, Emil

Manapság számos izgalmas és érdekes gyermekkönyv jelenik meg, a klasszikus gyerekmesék azonban lassan kezdenek kimenni a divatból, pedig ha jobban körülnézünk, sok kedves történetet találunk A dzsungel könyvétől kezdve egészen Adrian Mole-ig. Ezekből igyekeztünk válogatni.

Rudyard Kipling: A dzsungel könyve

A regény Maugli történetét meséli el, akit két farkas nevelt fel. A Vadon Törvénye végigvonul az egész történeten, ez szabályozza az állatok életét, és erre hivatkozik Farkas apó, mikor az ellen tiltakozik, hogy Sir Kán, a tigris az ő vadászterületükön vadásszon. Mauglinak két barátja lesz, Bagira és Balu. Ők tanítják meg neki, hogyan kell élni a dzsungelben, és hogyan kell elkerülni Sir Kánt. A fiú azonban nem riad vissza a tigristől: "Ígérem, hogy eljövök, kiterítem Sir Kán bundáját a Gyűlés Sziklájára." A könyv további részei Maugli érdekesebbnél érdekesebb kalandjairól szólnak, egészen felnőttkoráig.

Sue Townsend: A 13 és ¾-ed éves Adrian Mole titkos naplója

Az angol írónő könyve forradalmat csinált az ifjúsági irodalomban. Rájött ugyanis arra, hogy a gyerekeket jobban érdekli az élet, a valóság az irodalomnál. A könyv egy gyereknapló, Adrian Mole naplója, aki éppen kamaszodik és a naplójával osztja meg titkait, aggodalmait. A főhős mellett még számos szereplő feltűnik, az ő történetük is egy külön szálon fut. A legfontosabb téma természetesen a szerelem. A fiú egyre inkább érdeklődik a lányok iránt, legyen az a szomszéd nő, vagy az osztálytársai. A napló segítségével végigkövethetünk Adrian életéből egy és egynegyed évet.

Eric Knight: Lassie hazatér

Lassie a világ minden országában fogalommá vált. Lassie egy szegény bányászcsalád kutyája, de kicsit minden olvasó magáénak érzi. A kis észak-angliai bányászfalu hétköznapjaiban nincs sok öröm, Joe Carraclough-nak mégis más az élete, hiszen tanítás után Lassie várja az iskola kapujában. Azonban a család pénzhiány miatt kénytelen megválni Lassie-től, először eladják Rudling hercegének, később egy londoni kutyatenyésztőnek, de a kutya mindig hazaszökik. A harmadik szökés után Skóciába viszik, hogy minél messzebb kerüljön a családtól, eközben számos kalandba keveredik, kölykei születnek. A könyv a szülőföld szeretetéről is beszél, amiért Lassie mindig hazatalál gazdájához a kis faluba.

Erich Kästner: Emil és a detektívek

A regény a ’20-as évek Berlinjében játszódik. A történet azért vált olyan népszerűvé, mert bárhol megtörténhet, mindenütt vannak ugyanis zsebtolvajok és bátor, talpraesett kamaszok is. Tulajdonképpen a könyv egy detektívregény, ahol a nyomozó szerepét egy gimnáziumi tanuló, Emil Tischbein tölti be, neki kell visszaszerezni azt az ellopott pénzt, amiért édesanyja keményen megdolgozott és amire a nagymamának nagy szüksége van. A történet folytatása az Emil és a három iker, ami szintén nagy sikert aratott.

Antoine de Saint- Exupéry: A kis herceg

A kis herceg nem igazi gyerekkönyv, igazából 12 éven felülieknek ajánlott, ugyanis a fiatalabbaknak eseménytelennek tűnhet a történet, valamint nem biztos, hogy megértik a szimbólumok jelentését. A könyv legfontosabb témája a felnőtt és gyermek világlátása, gondolkodása közti különbség bemutatása. A kis hercegről nem derül ki, hogy ki is ő. Amikor elindul a bolygójáról, annyit tud a világról, mint egy kisgyermek, de nyelvi képessége és fogalomkészlete egy felnőttével egyenlő. Az egész regény morális kulcsszava a felelősség.


Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem


A történetek (A jó tanuló felel, A rossz tanuló felel, a Röhög az egész osztály, a Magyarázom a bizonyítványom és a Lógok a szeren) mára halhatatlanná váltak. Noha a könyv az iskolai élet apró örömeit és szenvedéseit mutatja be, mégis képes az emberi élet lényeges tartalmait közvetíteni. A Tanár úr kérem című kötet tulajdonképpen 16 novella füzére, ebben azonban van monológ és jellemkép is. Minden történet ugyanarról szól: "A középiskolai tanuló élete: nyolc éven át napról napra megújuló harcba szállás, halálos veszedelem..." - írta Karinthy.


Forrás: Ötven nagyon fontos gyerekkönyv, Lord Kiadó

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei