2009. szeptember 21.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Sárkányok népesítik be egy napra a Néprajzi Múzeumot

Egyszarvúak, sárkánykígyók és mesebeli madarak veszik birtokukba szeptember 26-án a Néprajzi Múzeumot, ahol a Legendás lények, varázslatos virágok: a közkedvelt reneszánsz című kiállítás zárórendezvényére kerül sor. Reneszánsz játszótér, báb- és marionett előadás, koncert, és tárlatvezetés várja azokat az érdeklődőket, akik kíváncsiak ezekre a csodás lényekre.

Szeptember 26-án a Néprajzi Múzeum gazdag gyűjteményéből azokat a szőtteseket, kerámiákat, festett bútorokat, fa- és rézmetszeteket láthatja majd a nagyközönség, amelyek legendás, a határtalan emberi képzeletet tanúsító figurákat ábrázolnak. A reneszánsz eredetű mintakincs bemutatása nem korlátozódik a hazai területre: megnézhetjük a Kárpát-medence népeinek alkotásait is. A bemutatott tárgyakon fellelhetőek óriás madarak, egyszarvúak, de legfőképpen sárkányok, éppen ezért nem is véletlen, hogy ezen a napon, nyitástól zárásig minden róluk fog szólni.

A reneszánsz játszótéren számtalan érdekes játékot próbálhatnak ki a gyerekek, például a hordólovaglást, a hólyaglabdázást, vagy a "csúzlizdát" és különböző anyagokból sárkányokat alkothatnak. Lesz sárkányvár építő verseny is, sőt az ügyesebbek papírsárkányokat röptethetnek. A kézműves foglalkozások keretében a sárkányok mellett füveskönyvet és malomjátékot is csinálhatnak a gyerekek, sőt, sárkányfogból készült nyakbavalót és reneszánsz nyomdát is készíthetnek.

Délelőtt tízkor bábjátékkal indul az egész napos program: Tárnok Marica Szent György és a sárkány című előadását tekinthetik meg az érdeklődők. A 26-án záró Legendás lények, varázslatos virágok: a közkedvelt reneszánsz című kiállítást pedig a nap folyamán háromszor is meg lehet nézni tárlatvezetéssel.

A zárónap korabeli hangzásáról az Igriczek zenekar gondoskodik majd. Emellett a felnőtteket egész napos reneszánsz étel- és italkóstoló várja. Akik pedig nem csak saját maguk által készített sárkányokkal szeretnének hazatérni, azok Hellenbach Gabi iparművész mesteri sárkányaiból válogathatnak.


Részletes program:

10.00 Szent György és a sárkány
Tárnok Marica bábszínész előadása

10.30 Kiss Zoltán László festőművész kamarakiállítása
A kiállítást megnyitja: Lackner Mónika muzeológus

11.00 Az életnek és a halálnak a vize
Az Árgyélus Színház előadása

12.00 Szent György és a sárkány
Tárnok Marica bábszínész előadása
Fortuna játék - kalandos, bábos barangolás a kiállításban Tárnok Marica bábszínésszel

13.00 Sárkánytánc
A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola bemutatója

14.00 "…Szomorodott szívünk immár hadd vidámuljon!..."
IGRICZEK - koncert

15.00 Szent György és a sárkány
Tárnok Marica bábszínész előadása
Fortuna játék - kalandos, bábos barangolás a kiállításban Tárnok Marica bábszínésszel

16.00 Figura Ex Machina
Sarkadi Bence marionett előadása - szöveg nélkül

Tárlatvezetések a Legendás lények, varázslatos virágok - a közkedvelt reneszánsz című kiállításban 11.00, 14.00 és 16.00 órakor.

***


"Sárkányoló", a Legendás lények, varázslatos virágok: a közkedvelt reneszánsz című kiállítás zárórendezvénye
Időpont: 2009. szeptember 26., Szombat, 10-18 óráig
Helyszín: Néprajzi Múzeum
Belépő: a program múzeumi belépőjeggyel látogatható. Teljesárú belépőjegy 800 Ft, 6-26 éves korig, illetve 62-70 éves korig 400 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei