2009. szeptember 23.Wendl Nóra
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Képek Krónikása - Mesekönyv gyerekektől nem csak gyerekeknek

Kicsik és nagyok által írt mesekönyvet jelentetett meg és mutatott be múlt pénteken a Nemzeti Tankönyvkiadó a Budapesti Történeti Múzeum gótikus Lovagtermében. A szebbnél szebb mesék 3-8. osztályos diákok tollából származnak, de a mai kortárs gyerekirodalom szerzőitől is találunk egy-egy történetet a mesegyűjteményben. A könyv a kiadó 60. évfordulója alkalmából jelent meg.

Különleges, gyerekek által írt mesegyűjteményt mutatott be pénteken a Nemzeti Tankönyvkiadó (NTK). A könyvben szereplő legszebb meséket az NTK és a Csodaceruza magazin által meghirdetett Képek Krónikása pályázat műveiből válogatták össze. A pályázat résztvevői a 2008-as Reneszánsz évhez kapcsolódóan Mátyás király krónikásaivá válhattak, és fiatal grafikusművészek képei, rajzai alapján megírhatták saját meséjüket az igazságos Mátyásról.

A 3-8. osztályos diákok körében meghirdetett meseíró pályázat annyira sikeresnek bizonyult, hogy közel 230 pályamű érkezett az ország minden tájáról, de határainkon túlról Szerbiából, Romániából, sőt még Angliából is küldtek be történeteket. A gyerekek mellett a hazai kortárs gyerekirodalom kiválóságai sem tétlenkedtek. A diákok írásai mellett bekerült a könyvbe egy-egy Mátyás király emlékét őrző meséjével Berg Judit, Boldizsár Ildikó, Czigány Zoltán, Finy Petra, Lackfi János, Máté Angi, Nyulász Péter és Vincze Ferenc.

A könyvbemutatón a pályázat fővédnöke, Helyey László Jászai Mari-díjas színművész olvasott fel néhány Mátyás-mesét a könyvből. A reneszánsz kort Csíkja Róbert és Varga Bálint, az országos gitárverseny győztesei idézték meg.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei