2009. október 15.Wendl Nóra
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Tudás és kreativitás - Országos Történelmi Műveltségi Vetélkedő

A középdöntő után Budapesten kerül megrendezésre a 15-16 éves középiskolásoknak szóló Országos Történelmi Műveltségi Vetélkedő döntője novemberben. A fővárosban valamint Pécsett, Miskolcon és Szegeden megrendezett középdöntőket követően 12 háromfős csapat mérheti össze tudását és kreativitását a végső fordulón.

Az Országos Történelmi Műveltségi Vetélkedőt a Nemzeti Tankönyvkiadó és a Németh László Gimnázium hagyományteremtési szándékkal, annak apropóján hívta életre, hogy mindkét intézmény 2009-ben ünnepli alapításának 60. évfordulóját. A 2009. szeptember 26-án lezajlott középdöntők Szegeden, Miskolcon, Pécsett és Budapesten zajlottak. A verseny életre hívásával a szervezők nem titkolt célja, hogy a diákok ne csak a lexikai tudásukról adjanak számot, hanem az órákon tanultakat a kreativitásukkal kombinálva oldják meg a versenyfeladatokat. A történelmi versenysorozat középdöntőjén a versenyzőknek sok izgalmas és elgondolkodtató feladatot kellett megoldaniuk, mint például történelmi társasjáték készítése, különböző villámkérdések, teszt- és szóbeli feladatok megoldása.

A versenyző csapatok közül régiónként az első két helyezett juthatott tovább, de a Miskolcon és Pécsett kialakult szoros eredmények következtében a szervezők úgy döntöttek, hogy az egyenlő pontszámot elért csapatok mindegyike ott lehet a novemberi döntőn. Azok a diákok és felkészítő tanáraik, akik részt vettek a középdöntőn, az értékes tárgynyeremények mellett azzal az élménnyel is gazdagodtak, hogy mit jelent kreatívan és játékos formában tanulni a tananyagot és értik, hogyan lehet önállóan informálódni a történelmi forrásokból.

A középdöntőhöz hasonlóan a novemberi, izgalmasnak ígérkező döntőig sem maradnak előzetes feladat nélkül a versenyzők. A végső megmérettetésig a csapatok a média szereplőivé, munkatársaivá válhatnak. Az egyik előzetes feladat, hogy a versenyzőknek a döntőbe jutásról minél nagyobb hírverést kell generálniuk. A cél, hogy minél több helyi és országos lapban, rádióban és televízióban megjelenjenek, hiszen valóban büszkék lehetnek az elért eredményeikre. A versenyzőknek erre valamivel több, mint egy hónapjuk van, október 12-től november 25. éjfélig kell minél több megjelenést elérniük.

A másik előzetes feladat egészen a középkorig vezethető vissza, amikor még nagyon lassan terjedtek a hírek. A csapatoknak viszont most lehetőségük van az időben visszautazni és egy televíziós tudósítást készíthetnek a XI. és a XVI. század fontosabb eseményeiről. A feladat nem egyszerű, mivel a maximum három perces híradásban egyszerre kell tudósítani és szórakoztatni, szakértőt megszólaltatni és a végén a híradást a tudósítónak egy összegző mondattal lezárni. A döntőre november 28-án kerül sor, de az érdeklődők addig is figyelemmel kísérhetik a feladatok alakulását a Nemzeti Tankönyvkiadó honlapján (www.ntk.hu).

A döntőbe jutott csapatok a következők:

Budapest (1. csoport)
1. Balassi Bálint Gimnázium (Balassagyarmat)
Szarmaták
2. Czuczor Gergely Bencés Gimnázium (Győr)
Caesar

Budapest (2. csoport)
1. Eötvös József Gimnázium (Budapest)
Rosszcsont Rudik
2. Buday Ciszterci Szent Imre Gimnázium (Budapest)
Csíky

Pécs
1. Garay János Gimnázium (Szekszárd)
Kheopsz
2-3. Garay János Gimnázium (Szekszárd)
MaTaVi
2-3. Illyés Gyula Gimnázium és SZKI (Dombóvár)
Hopliták

Miskolc
1. Herman Ottó Gimnázium (Miskolc)
Kleopátra
2-3. Földes Ferenc Gimnázium (Miskolc)
Senatus
2-3. Árpád Vezér Gimnázium (Sárospatak)
Tudós baglyok

Szeged
1. Táncsics Mihály Gimnázium (Orosháza)
Főnix Légió
2. III. Béla Gimnázium (Baja)
Dum spiro spero

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei