2014. augusztus 4.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Szakácsiban tartották az uniós Except program nyári akadémiáját

A művészetek szociális szempontú gyakorlata kialakulóban lévő szakma, amely jelentős szerepet játszhat a hátrányos helyzetű fiatalok képességeinek fejlesztésében. Erre hivatott a most zajló Except (=társadalmilag elkötelezett előadó-művészeti programok cseréje) is, amelynek egyik helyszíne a Borsod megyei Szakácsi volt.

A kétéves (2013 és 2015 novembere között megszervezett) uniós Except (Exchange of Community-engaged Performing Arts Practice) projekt a zene, maszkkészítés, bohóctechnika és a színház világán keresztül valósítja meg célját, vagyis az elmaradott régiók ifjú lakóinak kultúra általi felemelését. Miután a hat különböző országból (Magyarország, Németország, Lengyelország, Olaszország, Franciaország és Szerbia) származó partnerek közös workshopokon megismerték egymás munkáját, a kutatás és alkotás budapesti fázisa következett, amelynek során egy technikailag hiányos körülmények között is bemutatható előadást terveztek meg. A július elején, Szakácsiban tartott "nyári akadémián" a művészek mellett szociális munkásokat, pszichológusokat és pedagógusokat képeztek annak érdekében, hogy a kiválasztott mentoráltakat segíthessék a későbbi önálló alkotásban. A falu mindehhez két elhagyott templomot és egy iskolát biztosított.

A kéthetes program július 19-i sajtótájékoztatóján Petrányi Barna projektmenedzser beszélt az Except lényegéről és az addig megvalósult fázisokról. Petrányi elmondta: az elméleti munka eredményeit több helyi és egy nemzetközi táborban ültetik át a gyakorlatba, majd a gyerekek által létrehozott előadásokból turnét szerveznek a résztvevő országokban. A projektet összefoglaló konferencia zárja, amely az elért eredmények megvitatása és az elkészített anyagok tanulmányozása mellett már a folytatás tervezését is magába foglalja. Andreas Schantz kreatív igazgató, a német Theater Octopus vezetője a közösségépítés fontosságát hangsúlyozta, kiemelve, milyen sokat segített ebben, hogy a térerő nélküli településen mindenki "rászorult" a szemtől szembeni kommunikációra. A bohócként dolgozó Schantz nem hazudtolta meg hivatását, amikor ragasztószalagot bocsájtott a hallgatóság rendelkezésére abból a célból, ha túl sok beszéd esetén szeretnék betapasztani a száját. A lehetőséggel senki nem élt, a jelenlévő gyerekek is inkább viháncolással fejezték ki a hivatalos beszédek okozta unalmukat. Utóbbi megszüntetésére Szakácsi polgármestere, Feketéné Bisztrán Ilona Mária tett néhány kísérletet, ez azonban nem bizonyult elégnek, így Simon Balázs, a magyar Except-partner Utca-SzAK Egyesület képviselője végül kénytelen volt kiküldeni a hangoskodókat.

A sajtótájékoztatón megszólalt Elisabeth Van Aerde a move2 hungary alapítója is, aki vendéglátóként járult hozzá ahhoz, hogy az Except Szakácsi állomása sikeres legyen. A holland asszony 2004-ben érkezett a településre, ahol négy felújított parasztházat alakított külföldi turisták fogadására alkalmas szálláshellyé. Célja egy olyan üzleti vállalkozás kialakítása volt az általa "magyar Toszkánaként" méltatott területen, amely egyben társadalmi felelősséget is vállal. Törekvései sikerét jelzi, hogy a helyi lakosok partnerekké váltak a turizmus fellendítésében, amit a kéthetes Except akadémia során is bebizonyítottak. A falu asszonyai ugyanis ezen idő alatt ötvenöt embernek főztek naponta kétszer meleg ételt, a nemzetközi csapat sokféle igényének megfelelve. A biztató fejlemények indokolttá tennék a további terjeszkedést is, ami Elisabeth tervei szerint négy újabb vendégház, valamint egy kis étterem és szálloda kialakításában nyilvánulna meg. Ehhez azonban befektetőkre lenne szükség, akiknek bevonásához a magyar kormány segítségét is kérte. Amennyiben tervei valósággá válnak, tíz újabb munkahelyet tud biztosítani a helyi lakosoknak, ami azt jelentené, hogy minden Szakácsiban élő családban lenne egy biztos jövedelemmel rendelkező személy.

Leo Linscheer, a Holland Királyság Budapesti Nagykövetségének kulturális attaséja meghívója, Elisabeth lelkesedésében osztozva arra hívta fel a figyelmet, hogy egy csapatnyi elhivatott ember képes lehet arra, hogy visszafordítsa a lefelé vezető spirált, amit a rendszerváltás után kialakult nehézipari válság és az ebből fakadó munkanélküliség indított be Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A pozitív folyamatba az egyház is szívesen bekapcsolódna, aminek érdekében Kovácsné Balla Katalin vetette fel a havonta kétszeri közös éneklés és tanulás lehetőségét a falu gyermekei számára. A helyi görög katolikus lelkész felesége, aki egyben az edelényi tankerület pályázati ügyeivel is foglalkozik, a térség oktatási nehézségeire is igyekezett felhívni a figyelmet, idő hiányában azonban ennek bővebb megvitatására nem került sor. Az összefogás fontosságában azonban mindenki egyetértett, zárásként a polgármester biztosított támogatásáról minden olyan törekvést, ami "bevezeti Szakácsit a való világba".

Ebből vette ki részét az Except nyári akadémiája is, amelynek résztvevői már elhagyták a falut, hogy az ott szerzett tudást és élményeket a magyarországi és azon kívüli táborokban hasznosítsák. Búcsúzóul egy varázsbab történetét feldolgozó ifjúsági színdarabot játszottak el, magyarul beszélő és éneklő külföldi szereplőkkel, majd néhány workshopokon született ötletről - például a menekültek közös alkotás általi integrációjáról - mutattak be prezentációt.


Fotó: exceptnet.eu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei