2007. október 30.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Jézus gyerekkori haverja

Hívők és hitetlenek figyelem, óriási szenzáció van a levegőben vallás-fronton! Lévi, akit Biffnek hívnak, nekiül megírni evangéliumát, melyből fény derül arra, ami talán mindenkinek megfordult már a fejében: mi a csudát csinált Jézus az első harminc évében?

Na, de ki az a Biff? - merül fel a kérdés, jogosan. Nos, ő nem más, mint a Megváltó gyerekkori haverja. Persze akkor még maga Jézus sem tudta, hogy ő lesz majd a Messiás, ahogy nem tudta más sem (bár voltak jelek úgy, mint a gyíkos játék, a kígyó, mely követte őt, meg az arca a kenyéren, de azt sikerült eltusolni). Aztán jött Mari (Mária Magdolnáról van szó, ha valaki hirtelen nem tudná hová tenni), és vele együtt a szerelem, sőt, mi több, a szerelmi háromszög...

Christopher Moore regénye nem egyszerűen mulatságos. Kifinomult humorral nyúl az egyszerre végtelenül komoly és ugyanennyire komolytalan témához. Határvonalon táncol, hiszen a vallásból viccet csinálni legjobb esetben is kockázatos - a szerző azonban olyan bájjal teszi mindezt, hogy lehetetlen haragudni rá. Persze senki ne gondolja, hogy itt csupán felszínes viccelődésről van szó: Moore a témában való mély jártasságáról tesz tanúbizonyságot regényében.
Biff és barátja, Józsua (azaz "Jézus", ami a héber Jésua név görög fordítása, ez pedig manapság Józsua, okosít ki minket Biff) számtalan kalandon mennek keresztül, melyekről krónikásunk hűen - vagy kevésbé hűen - beszámol.

A szerző így fogalmaz a könyv elején olvasható "áldásában": "Ha nevetni szeretnél e lapokon,/fogjon el kacagás./Ha megsértődni jöttél,/liluljon el az fejed és forrjon véred./Ha kalandot keresnél,/sodorjon el e történet gyönyörteljes menekülésbe./Ha hited igazolnád vagy tennéd próbára,/neked tetsző eredményre juss."

Én egyszerűen csak azt mondom: ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, aki képes az életét, és az elveit némi humorral szemlélni, hiszen felejthetetlen élményben lesz része, ha közelebbről is megismerkedik Biffel. Higgyünk neki, ő ott volt. Ő már csak tudja.


Részlet a könyvből


"- Ne féljetek, mert ímé, nagy örömhírt hozok, mely minden embernek szól. A mai napon Dávid városában megszületett a Megváltó.
Aztán csak lebegett, várta, hogy megemésszük a hírt.
Józsua elvette kezét az arca elől, és óvatosan az angyalra sandított.
- Na? - nézett ránk az angyal.
Én már felfogtam a szavai értelmét, és vártam, hogy Józsua mondjon valamit, de ő csak ült égnek fordított arccal, arcán hülye vigyorral, mintha a fényben sütkérezne.
Végül a hüvelykujjammal ráböktem:
- Ő született Dávid városában.
- Tényleg? - kérdezte az angyal.
- Ja.
- Az anyja neve Mária?
- Ja.
- És szűz?
- Hát van ott még négy kistesó, de egyszer biztos szűz volt.
Az angyal idegesen forgolódott, mintha az égi seregeket várná.
- Hány éves vagy kölyök?
Józsua csak bámult rá mosolyogva.
- Tíz - feleltem helyette.
Az angyal megköszörülte a torkát, kicsit izgett-mozgott, közben pár lábnyira lejjebb zuhant.
- Na most nagy gáz van. Idefelé belefutottam Mihály arkangyalba, akinél volt egy pakli kártya. Azt sejtettem, hogy elszaladt az idő, de hogy ennyire... - Józsuához fordult. - Istállóban születtél, kölyök? Bepólyálva egy jászolban?
Józsua egy szót sem szólt.
- Az anyja így meséli - mondtam.
- Retardált a srác, vagy mi?
- Te vagy az első angyala. Szerintem csak meg van illetődve.
- És te?
- Én bajban vagyok, mert kések a vacsoráról.
- Aha, értem. Jobb, ha visszamegyek és ellenőrzöm ezt a dolgot. Ha találkozol pásztorokkal, akik a nyájukat őrzik este, megmondanád nekik, hogy... azt, hogy... valamikor... úgy tíz éve született egy Megváltó? Megtennéd?
- Naná.
- Baró. Dicsőség a magasságban Istennek, és békesség a földön a jóakaratú embereknek.
- Viszont.
- Kösz. Na csá!"

*

Szerző: Christopher Moore
Cím: Biff evangéliuma (aki Jézus gyerekkori haverja volt)
Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2006
Fordító: Pék Zoltán
Ár: 2480 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-01-17

Írt kommentek:

20 db

Francis W. Scott 2008-01-17 22:20:11
Fúha, a Biff evangéliuma!!! Imádom, erre nincs más szó! Azóta több ismerőssel is teszteltük: ahol találomra kinyitottuk, eddig mindig volt valami jó poén!:) És bizony, a gyilkosan jó humoron túl még tanulni is lehet belőle, nem is keveset! Christopher Moore legjobb könyve, legalábbis szerintem. A többi regénye nem éri el ezt a szintet, ettől függetlenül azok is nagyon jók!
nem
regisztrált
hk 2008-01-17 21:29:39
Azóta én is végeztem vele, mármint a könyvvel, és én is imádtam. Úgyhogy be is szereztem a másik két könyvét, ami megjelent magyarul (A leghülyébb angyal; Mocskos meló), ezekről is várható hamarosan ajánló.

Csatlakozott:

2008-01-17

Írt kommentek:

17 db

zsike 2008-01-17 17:56:57
Christopher Moore fantasztikusat alkotott!! Az, hogy valaki így írjon olyan dologról,amiről eddig csak fennkölten , álszemérmesen fogalmaztak, nem kis "bátorságról" tesz tanúbizonyságot.
Végtelenül tetszenek a párbeszédek hangulatai.
Ha valaki hívő, a könyv elolvasása után sem változik meg a hite. / legalábbis, ha igazi hívő az illető /
A Biff evangéliuma egyszerűen lenyűgöző alkotás.
"Ha hited igazolnád, vagy tennéd próbára/neked tetsző eredményre juss "- mondja az író.
Ezt kívánom én is.

Csatlakozott:

2008-01-14

Írt kommentek:

11 db

Florilla 2008-01-17 17:31:45
Volt szerencsém a könyvhöz így van egy kialakult véleményem is....IMÁDTAM!Persze voltak benne meredek részek,de végre Jézust igazi emberként láthattuk.Az írót óriási fantáziával áldotta meg a sors (vagy Isten?),aminek nagy hasznát vette könyve megírásánál.És nagy hasznát vettem én is.Christopher Moore, ha a többi könyved is ilyen,akkor még találkozunk!:)

Csatlakozott:

2008-01-17

Írt kommentek:

12 db

sankaszka 2008-01-17 02:28:01
Oszinten,nagyon kivancsi vagyok erre a konyvre,erosen nagy batorsag es valami egi sugallat kellett a konyv szerzojenek,ilyent alkotni...remeljuk,valoban olyan tema,amibol szeretetet es erot merithetunk ,barmilyen vallasuak vagyunk..tisztelettel,S.Erdelybol
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei