2007. november 21.V.B.
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Novemberi gyász - Norman Mailer és Szabó Magda

2007 novembere nagy veszteség mind a világ-, mind a magyar irodalomnak: 10-én elhunyt Norman Mailer, kétszeres Pulitzer díjas író, a National Book Award birtokosa; 19-én pedig Szabó Magda Kossuth- és József Attila díjas írónőnk szenderedett örök álomra.

Norman Mailer 1923. január 31-én született New Jersey-ben. Brooklyn-ban, New Yorkban nevelkedett, s középiskolai tanulmányait befejezve 1939-ben a Harward hallgatója lett, ahol repülőmérnöki ismereteket sajátított el. Itt kezdett el érdeklődni az írás iránt, első művét 18 évesen publikálta. A diploma megszerzése után besorozták a hadseregbe, a II. világháború alatt a Fülöp-szigeteken szolgált.

Mailer azon írók csoportjához tartozott - Truman Capote, Joan Didion és Tom Wolfe-fal egyetemben -, akik a creative nonfiction stílusában alkottak maradandót. Ennek a stílusnak a lényege, hogy az író valós dolgokat ír meg, ám a tényközlést alárendeli a művészi kifejezésnek, s célja sem elsősorban az információközlés, hanem a gyönyörködtetés. Ebben a stílusban íródott leghíresebb regénye, a "Meztelenek és holtak", melyet a háborúban szerzett tapasztalatai ihlettek. Sokan a legjobb amerikai háborús regénynek tekintik, és a Modern Library a száz legjobb angol nyelven írt könyvek egyikének kiáltotta ki.

Később írt regényei - "Barbár part" (1951), "A vadaskert" (1955) - már nem arattak ekkora sikert, így az író inkább az újságírás felé fordult. Témái közt számos, széles olvasóközönséget érintő problémakör is szerepelt. A sokak által érdekelt témák Mailer kiváló írói készségével párosítva a creative nonfiction stílusában sikerre vitték újságírói tevékenységét, melynek keretén belül támogatta az emberi jogok védelmét és a liberális értékrendet, és számos alkalommal szóvá tette ezek hiányát az akkori politikában. Értékrendjét azonban nem csak szavakkal hangoztatta, tettekkel is az általa támogatott eszmerendszer mögé állt. Példának okáért 1967-ben letartóztatták, amiért részt vett egy vietnámi háború ellen szerveződött tüntetésen (ezt megelőzően: "Miért vagyunk Vietnámban?" címmel cikket is írt a háborúról).

Az újságírás mellett azonban nem hagyta abba a regény és novellaírást sem. Számos életrajzi témájú műve született, többek között Pablo Picasso-ról. 1986-ban színpadi művet írt, mely Marilyn Monroe életét dolgozta fel. A díva életrajzát "Marylin" címmel a színpadon kívül is feldolgozta, ez azonban meglehetősen visszatetsző lett sokak szemében, mivel azt állította benne, hogy a színésznőt FBI és CIA ügynökök gyilkolták meg. (Később bevallotta, hogy a mű ezen részénél a tényekhez való hűség alulmaradt a gyönyörködtetni vágyással szemben.)

Mailer hatszor nősült meg, és számos szeretője volt. Nyolc gyermeke született különböző feleségeitől, és később egyet adoptált. Gyermekei közül később sokan követték az író pályán, illetve dolgoztak az írással, művészetekkel kapcsolatos területen. Közülük John Buffalo Mailerrel, legfiatalabb gyermekével írt közösen egy regényt "The Big Empty" címmel.
Legutolsó műve, a 2007-ben megjelent "Várkastély a vadonban" Adolf Hitler náci vezér gyermekkoráról szól.

Halálát veseelégtelenség okozta. 84 évesen hunyt el.Szabó Magdát november 19-én, délután 4-kor érte a halál kerepesi otthonában, olvasás közben.
Életéről, munkásságáról a
Szabó Magda 90 éves c. cikkünkben olvashat.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei