2007. november 30.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Egy kiátkozott író pályafutása - Salman Rushdie

Egy titokzatos, ködös történetekkel körüllengett író látogatott novemberben Magyarországra. Salman Rushdie, akit hazájában (Indiában) egyik korábbi könyve, a "Sátáni versek" miatt halálra ítéltek, és emiatt rejtőzködésre kényszerült. Nálunk legújabb kötetét, a "Salimár bohócot" dedikálta a szerző a Mammut Üzletház Libri Könyvesboltjában, november 29-én.

Sir Salman Rushdie (az angol királynő ez évben ütötte lovaggá irodalmi munkássága elismeréseként) indiai születésű brit író. Első regénye, a "Grimusz" 1975-ben jelent meg, azonban nem ért el vele számottevő sikert. Következő könyve viszont, mely már-már egyetemes érvényű példázat történelemről (India történelméről van szó), egyénről és közösségről, egy csapásra világhírűvé tette: "Az éjfél gyermekei" 1980-ban látott napvilágot, és a mágikus realista regény, melyet azóta is a szerző legjobb könyvének tartanak, elnyerte a Booker-díjat is. (Ezzel a kitüntetéssel az adott év legjobb angol nyelvű regényét jutalmazzák, amelynek írója Nagy-Britannia vagy Írország állampolgára. A díjat odaítélő zsűri kritikusokból, írókból és akadémikusokból áll.)

Következő könyve az 1983-as "Szégyen", majd ezt követte 1988-ban a "Sátáni versek", mely máig a legvitatottabb regénye. Mohamed próféta életéről szól, és hatalmas felháborodást keltett, főleg a muszlimok körében, ugyanis bizonyos részeit istenkáromlónak tekintették. Hamar betiltották, sőt 1989-ben Irán vezetője fatvát (halálos kiközösítést) hirdetett Rushdie ellen, és minden hívő muszlimot felszólított, hogy végezzék ki az írót. Bár 1998-ban az iráni kormány hivatalosan visszavonta a halálbüntetést, azonban egy alapítvány 2,8 millió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére; 1999-ben, Irán szellemi vezetője, Ali Kameini pedig megerősítette elődje fatváját. Így tulajdonképpen Rushdie még ma sem kívánatos személy, bár a regény megjelenését követő nagy indulatok már részben lecsillapodni látszanak.

Legújabb regénye, a "Salimár bohóc" 2005-ben jelent meg Angliában, a magyar fordítás pedig a napokban kerül a boltokba. A könyv politikai szálakkal átszőtt szerelmes történet, mely Kasmírba nyúlik vissza, az indiai-pakisztáni viszály középpontjába.

Salman Rushdie több hazai (Booker Díj; Az év szerzője - Brit Könyvek Díja) és külföldi irodalmi díj kitüntetettje: többek között az olasz Mantua Díj, a svájci Prix Colette, az osztrák Állami Irodalmi Díj valamint a Hutch Crossword Könyvdíj birtokosa.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei