2007. december 11.Nádor Gábor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Délutáni alvás a könyvesboltban

Mielőtt bárki téves következtetéseket vonna le a címből, elárulom: ezúttal nem a szieszta áldásos hatásairól esik szó, nem is holmi bóbiskoló vásárlókról, hanem egy könyvről. És nem is akármilyenről, hiszen hárman is beletették minden tudásukat, hogy összeálljon.

Burger Barna fotóihoz, Kőrösi Zoltán (József Attila díjas író) fűzte hozzá gondolatait, elbeszélések formájában. Hozzájuk Pintér László szerkesztő, tördelő, tipográfus csatlakozott - az ő segítségével nyerte el végleges kinézetét a rendhagyó kötet.

Minderre november 29-én, az Írók Boltjában derült fény, ahol kisebb tömeg gyűlt össze, hogy meghallgassák a könyv ismertetését Nádas Péter előadásában (mellesleg ez a kisebb tömeg a könyvesbolt első részét teljesen megtöltötte).
Nádas Péter írót talán nem véletlenül kérték fel. Az alkotó írás épp olyan közel áll hozzá, mint a fotózás, így a könyvet mindkét nézőpontból képes volt értékelni és bemutatni.

Elmondásából megtudtuk, hogy a "Délutáni alvás" címet viselő könyv tizenhat fejezetre osztott, s minden egyes fejezet egy-egy aktfotóval kezdődik. Ezek a fotók eltérnek a történeteket illusztráló képektől: míg előbbiek digitális készülékkel készültek, utóbbiak polaroidok, azaz a három fő szín (kék, piros, sárga) egymásra gyakorolt hatásából, a fotós játékával jöttek létre.
Az elbeszélések tizenhat férfi életét mutatják be, fejezetenként egyet. Tizenhat elhagyott férfi, mind más és más történet, egyik sem hasonlít a másikra, egyik sem kötődik a másikhoz, maximum abban a vonatkozásban, hogy életük Budapesten zajlik. A kötet így tulajdonképpen egy Budapest-regény: mindannyiunk élete, mindannyiunké, akik ebben a városban élünk. Bemutat reggeleket, alvásokat, mesél a biztonságról, és nem kerüli a szexualitást sem, helyenként vulgáris, de mindenképpen hétköznapi beszédstílusával.

A könyv puha kötésű, így szinte belesimul az ember kezébe, akár egy buja nő; emellett sárgás lapokra nyomták, ami azért is érdekes, mert fényképek szempontjából általában a sárgás alapszín kimondottan romboló hatást gyakorol, ebben a könyvben mégis művészien hat.

A fotográfus Burger Barnának ez a negyedik könyve. Köteteiből kettő New York témájú, egy pedig (Fej vagy írás címmel) kilencvenkét kortárs magyar író portréját mutatja be. Ez utóbbiból kiállítás is készült, és több helyen, főleg Németországban volt látható. (Fotóiból ízelítő a www.burgerbarna.hu -n.)

Kőrösi Zoltánnak volt, van miből ihletet meríteni. Tanulmányait Marcali, Székesfehérvár, Debrecen, Budapest városaiban végezte, az ELTE Bölcsészettudományi karán, magyar-történelem szakon diplomázott, de élt Lisszabonban, Portugáliában is. A Magyar Rádió Irodalmi szerkesztőségének vezetője, majd a Művészeti Főszerkesztőség főszerkesztője volt. A most megjelent könyv a tizedik, ami a számlájára írható - közöttük egyaránt találhatók novellák és regények is. Drámáiból színdarab készült, novellái több nyelven is olvashatóak. (Aki többet szeretne tudni róla az a www.korosizoltan.com oldalon akár még fórumozhat is az íróval.)

Nádas Péter majd negyven perces bemutatójának zárszavaként elismeréssel nyilatkozott
az alkotók munkájáról: véleménye szerint "A magyar kortárs képzőművészet nem szűnt meg létezni a 19. században, és hogy máig vannak ennek követői, bizonyíték erre a két művész és a könyv."


Interjú a későbbiekben várható.

*

Cím: Délutáni alvás
Szerzők: Burger Barna - Kőrösi Zoltán
Kiadó: Pesti Kalligram Kft.
Kiadás éve: 2007.
Oldalszám: 264

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
cili 2008-04-16 11:48:49
Nagyon jó és nagyon szép a könyv!!!
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei