2007. december 15.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Alzheimer kórban szenved Terry Pratchett brit író

A főként fantasy és sci-fi műfajban alkotó, a Brit birodalom tisztjévé kitüntetett író kedden hozta nyilvánosságra betegségének hírét egy internetes honlapon. Nyilatkozata szerint a szervezetét megtámadó kór egy ritka fajtája az Alzheimer-nek.

"Szerettem volna még egy kis ideig titokban tartani, a kiadómmal történt egyeztetés után mégis arra jutottunk, hogy nem lenne fair az olvasóimmal szemben, ha nem osztanám meg az információkat velük" - mondta Pratchett, aki egyébként négy hónap múlva, április 28-án ünnepli hatvanadik születésnapját.

A bejelentést az író Paul Kidby - Terry Pratchett: "Korongvilág" könyveinek illusztrátora - honlapján tette, ahol elárulta azt is, hogy év elején diagnosztizálták betegségét egy rohamot követően.

Az Alzheimer-kór általában a hatvanöt éven felülieknél jelentkezik. Kifejlődése során leépíti a beteg agyi és motorikus funkcióit, emlékezetvesztést és izomgyengülést okoz, a végső stádiumban pedig már a kommunikációt is lehetetlenné teszi. A világon jelenleg 25 millió ember szenved a betegségben, becslések szerint pár évtizeden belül ez a szám megnégyszereződhet.

Pratchett azonban elszántan küzd ellene - kijelentette, hogy nem hagyja abba az írást és eleget tesz jelenlegi szerződésének, tehát ki fogják adni soron következő kötetét is, sőt, rajongói biztatásául beígért még néhány újabb szerzeményt.

"Ezt a bejelentést ne úgy fogják fel, hogy halott vagyok. Természetesen egyszer meg fogok halni - mint mindenki más -, de az remélhetőleg később lesz, mint azt most gondolnák" - zárta gondolatait a világhírű író.

Terry Pratchett a legsikeresebb brit tollforgató volt a '90-es években, könyveit 33 nyelvre fordították le és több, mint 45 millió példányban adták el. Leghíresebb könyvei a Korongvilág (Discworld) ciklusból valók. Ezek az ironikus, vicces párbeszédeket tartalmazó regények egy olyan, korong-alakú kitalált univerzum szokatlan, meghökkentő történeteit mesélik el, amelynek alapjait négy óriási elefánt tartja, amik egy még nagyobb teknős hátán állnak.
Köteteiből számos adaptáció készült, jelenleg forgatják "The wee free men" (Pici szabad emberek) című filmet, amelyet az a Sam Raimi készít, aki többek között a Pókember trilógiát is filmvászonra vitte.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-01-14

Írt kommentek:

11 db

Florilla 2008-01-30 20:09:04
Sajnos egyre több embernél diagnosztizálják ezt a betegséget.Nincs ellenszere.Jó hír(már ha lehet így nevezni): Évtizedekig eltarthat a leépülés,attól függően,hogy a beteg mennyire akar élni.Kedves rajongók!Lesz itt még új könyv!:)

Csatlakozott:

2008-01-17

Írt kommentek:

20 db

Francis W. Scott 2008-01-30 12:15:24
Ez a hír mellbevágott... Egy nagyszerű író, fantasztikus humorra, és olyan élénk fantáziával, amilyenért sok író ölni tudna... Kitartás, Mr. Pratchett!
nem
regisztrált
MPK 2007-12-16 08:38:02
Legyen elég ereje ahhoz, hogy minden vállalását teljesíteni tudja...
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei