2008. február 10.Nádor Gábor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Stephen King Roland vitéze végre a setét toronyhoz ért

A rajongók türelme beérett: a rózsa szárba szökött, és kinyílt. A 2004-re ígért, és a szerző által megírt hetedik, utolsó rész végre a boltokban. A Setét torony, Stephen King életművének befejező kötete tavaly karácsony óta az Európa kiadó jóvoltából magyarul is olvasható.

Stephen King rajongói két táborra oszlanak: az egyik a thrillereit szereti, a másik a fantasy-regényeiért, -novelláiért rajong. A kettő, valljuk meg őszintén, King tollából nem áll egymástól messze.

A "Setét torony" (Dark Tower)-ciklus egyfajta életmű: a fordulatos, izgalmas történeteket kreáló termékeny író sok korábbi történetében találkozhatunk a Setét torony szereplőivel, karaktereivel (Atlantisz gyermekei, A sárkány szeme, A talizmán, Borzalmak városa, Nem jön álom a szememre). King szinte az egész életét ezen sztorik elbeszélésére, megírására, áldozta, ami persze igazából nem is áldozat volt az ő részéről, mint inkább kaland, melyet mi is szívesen átélnénk.

Stephen King 1947. szeptember 21-én született. Írásmániája már középiskolás korában elkezdődött nála: tudósításokat írt meccsekről és ő volt saját házi nyomtatású újságának főszerkesztője is. Pályafutását irodalomtanárként kezdte, amihez a Maine-i Egyetemen (Orono) Angol nyelv és irodalom szakon szerezte meg a tudását. Akkoriban párjával nagyon szegényes körülmények között éltek egy lakókocsiparkban, azért King a fizetését időnként alkalmi munkákkal egészítette ki - mosodában dolgozott, éttermek abroszait és kórházak ágyneműit tisztította többek között.
Első könyve, a Carrie 1974-ben jelent meg, és ez hozta az átütő sikert életében. A kritikusok egyből horror-szerzőnek könyvelték el. Ezután sorban jöttek az újabb toplistás regények, mint amilyen a Borzalmak városa (Salem’s Lot, 1975), A ragyogás (The Shining, 1977), Holtsáv (The Dead Zone, 1979), Tűzgyújtó (Firestarter, 1980) vagy éppen a Cujo (Cujo, 1981).

A Setét torony ciklust 1982 és 2004 között írta. Természetesen az író a részek közti hosszú szünetek alatt sem henyélt, számos regénye jelent meg, például a Christine (Christine, 1983), Kedvencek temetője (Pet Sematary, 1983), Sorvadj el! (Thinner, 1984), Az (It, 1986), Tortúra (Misery, 1987) Rémkoppantók (Tommyknockers, 1988), Hasznos holmik (Needful Things, 1993), Halálsoron (The Green Mile, 1996), Atlantisz gyermekei (Hearts of Atlantis, 1999), Álomcsapda (Dreamcatcher, 2001).

King saját bevallása szerint a Setét torony az Ő Tolkien-féle Gyűrűk Urája. Egy életmű, amelyben Roland, a fantasy/sci-fi/western hős végigjárja útját, hogy megküzdjön ellenségeivel, és megtalálja a Setét Tornyot, amit a pusztulás fenyeget, és ami egyúttal az összes világ létezését is fenyegeti. Számtalan világon át bolyong, egy sugár nyomvonalát követve, a teknős és a medve útját járva. (Az író a Sötét torony-regényeiben olyan elemeket dolgoz fel, melyeket nagy alkotásokból emelt át: Baum: "Óz a nagy varázsló"-jából, Kurosava: A hét mesterlövész című művéből, vagy Richard Adams "Shardik"-jából.)
Miközben Roland a saját célját követi, társak csatlakoznak hozzá - barátok más világokból, akik várakozásán felül képesek pótolni a rég elvesztett harcos bajtársakat. Ka, ahogy ő a sorsot hívja, és Ka-tet, a csapat, akiknek sorsát regényeken keresztül követhetjük nyomon.

1. 1982. The Dark Tower I: The Gunslinger (magyarul: A Setét Torony I: A harcos. Európa kiadó, 1988)

Ez az első, és egyben a legrövidebb része a ciklusnak. Egy hajszán keresztül ismerhetjük meg Rolandot, és kapunk betekintést az elmozdult világba. Megismerhetjük célját és mindent leküzdő határozottságát, hogy utolérje és elkapja apja gyilkosát: egy Walter nevű varázslót. Társául szegődik Jake Chambers New Yokból, akinek utolsó emlékei egy autós balesetből vannak.

2.1987. The Dark Tower II: The Drawing of the Three (magyarul: A Setét Torony II: A hármak elhivatása. Európa kiadó, 1998)

A harcos ebben a részben új társakat - a drogcsempész és szenvedélybeteg Eddie Dean-t, és a tudathasadásos és nyomorék Odetta Holmes-t - szerez magának a régi jó öreg New Yorkból. Miközben a világok közé nyíló ajtókon keresztül járkál, teste egy halálos ellenséggel, a vérmérgezéssel is küzd.

3. 1991. The Dark Tower III: The Waste Lands (magyarul: A Setét Torony III: Puszta földek. Európa kiadó, 1999)

A kaland tovább folytatódik. Roland új barátaival régi célja felé halad egy láthatatlan ösvényen. Útközben újra maguk közé veszik Jake Chembers-t, akit annak idején a harcos kénytelen volt feláldozni. Megküzdenek egy robotmedvével és egy rakás elkorcsosult emberrel Lud szupercivilizált-technicizált városában, amit valami szörnyű katasztrófa sújtott. A várost egy gonosz vonat segítségével hagyják a hátuk mögött.

4. 1997. The Dark Tower IV: Wizard and Glass (magyarul: A Setét Torony IV: Varázsló és üveg. Európa kiadó, 2000)

Miközben a vonattal párbajoznak, a közössé vált céljuk, a Stetét Torony felé haladnak. A vonat legyőzése után egy kihalt városban találják magukat, amiről áttérnek egy autópályára. Ezen az elhagyatott helyen meséli el Roland élete történetét onnantól, ahol tulajdonkéépen a "Sárkány szeme" című könyv befejeződik. A hősök eztán egy üvegtoronyba mennek, ahol ismét megküzdenek Roland régi ellenségével, Marten Broadcloakkal más néven Randall Flaggal, vagy Richard Fanninel, John Farsonnal, de az is lehet, hogy ő maga Merlin, a valaha élt legnagyobb varázsló.

5. 2003. The Dark Tower V: Wolves of the Calla (magyarul: A Setét Torony V: Callai farkasok. Európa kiadó, 2004)

Calla Byn Stugisba ér a kis csapat, ahol felkérik őket, hogy mentsék meg a várost az évszázadok óta sújtó átoktól, a város gyerekeit ötvenévente megtizedelő szürkelovas farkasoktól. Miközben felkészülnek a támadókra, a Setét Tornyot korábban fenyegető veszélyt is el kell hárítaniuk. A szintén New Yorkból származó Callahan atya lesz segítségükre, aki már régóta tiszteletbeli tagja a városnak, és akinek eljövetele a régi világból ugyanolyan rejtélyes volt, mint Roland barátaié. (Callahan atya neve a Borzalmak városából lehet ismerős).

6. 2004 The Dark Tower VI: Song of Susannah (magyarul: A Setét Torony VI: Susannah dala. Európa kiadó, 2005)

A farkasok legyőzése után derül csak ki, hogy Susannah eltűnt. Eltűnésének oka terhessége, mert egy új személyisége akarja megszülni gyermekét: az 1999-es New Yorkban újra meghasadt személyisége veszi át felette a hatalmat. Jake és Callahan atya a nyomába szegődnek, miközben Eddie, a férje és Roland 1977-be jutnak, és Main álamban bolyongva összefutnak Stephen Kinggel.

7. 2004. The Dark Tower VII: The Dark Tower (magyarul: A Setét Torony VII: A Setét Torony. Európa kiadó, 2007)

Megszületik Susannah/Mia mutáns fia, Mordred. Elvesztünk egy pár megkedvelt harcos barátot. Hőseink megmentik az író, Stephen King életét. Eljutunk velük a toronyhoz, megküzdünk velük a torony lakójával, a Bíbor Királlyal. De mi lesz a vége? Mit találunk a torony legfelső szobájában? Mivel zárja eposzának befejező kötetét az író? Ezen kérdésekre kaphat választ az, aki kezébe veszi, és elolvassa a hetedik, befejező részt.

*

Aki többet szeretne az íróról tudni, annak ajánlom figyelmébe a http://hu.wikipedia.org/wiki/Stephen_King oldalt, ahol nemcsak az író életéről olvashatnak, de teljes bibliográfiája is megtalálható. Emellett az angolul tudók felkereshetik a www.stephenking.com portált, mely a szerző hivatalos weblapja.
Ha ennél is többet szeretnének, Stephen King "Az írásról" (On Writing: A Memoir of the Craft, 2000) című önéletrajzi könyvéből, mely 2005-ben jelent meg az Európa kiadó gondozásában, mindent megtudhatnak életéről, függőségeiről, balesetéről.
Akinek a Setét Torony ciklus keltette fel a figyelmét, annak a http://bookline.hu/control/newsimplesearch oldalát ajánlom, ahol megrendelheti még az antiknak számító, boltokban már nem kapható részeket

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei