2008. február 12.Zsirai Tibor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A prostituált Párizs - Émile Ajar: Előttem az élet (hangoskönyv)

Romain Gary (álnevén Émile Ajar) egy elsőre meghökkentő, későbbiekben mélyen elgondolkodtató regénye megrázó módon láttatja Párizs egyik legnagyobb szegénynegyedét, Belleville-t, s annak lakóit, egy utcalány balkézről született gyerekének szemszögéből. Az Előttem az élet (La vie devant soi, 1975) témája ma is aktuális, örökzöld mivoltát mi sem jelzi jobban, minthogy 2007 végén hangoskönyv formájában is kiadásra került Rudolf Péter előadásában.

Momo, egy ismeretlen korú, arab kisfiú, Rosa mama "kurvagyerek-bömböldéjének" legidősebb lakója. Ide olyan prostituáltak adják be újszülötteik, akik nem szeretnék, ha a gyámhatósághoz kerülnének porontyaik. Ha egy nő ezt a szakmát űzi, és nincs megfelelő "higéniája", könnyen teherbe eshet, gyerekkel pedig nem dolgozhat tovább - vagy elrejti, vagy átadja a gyámhatóságnak. Marad hát a megőrző, ahol a kicsik más arab, zsidó és néger kölykök, kerítők, kéjnők, művészek színes kavalkádjában tengethetik hétköznapjaikat, várva valamiféle homályos csodára. Momo is egy közülük.

Rosa mama egy igazán nagydarab asszonyság, akinek "a feneke a válláig tart". Élő példája annak Momo szemében, hogy akinek nincs senkije, az előbb-utóbb - elkerülhetetlenül - hájjá változik. Rosa egykor maga is prostituáltként kereste a kenyerét, ám az idő eljárt felette (akárcsak szépsége felett), így megnyitotta kétszobás "panzióját", ahol magához vette a környék "baleset-gyerekeit", némi ellenszolgáltatás fejében.

Mivel Momo még csak tízéves (igazából tizennégy, de erre csak később sikerül rájönnie, egészen véletlenül), nem igazán tudja, mihez is kezdhetne saját életével. Az igazi anyját - a legtöbb gyerekkel ellentétben - nem ismeri, mivel őt soha nem látogatják. Ez végtelenül keserűvé, ugyanakkor cinikussá is teszi a fiút. Az ő szemében az igazi hatalom tulajdonosai a rend őrei (hiszen tőlük mindenki annyira tart), ezét zsaru szeretne lenni. Meg persze "skrici", aki az öreg és csúnya kurváknak biztosítana menedéket öregkorukra, hiszen a fiatalabbaknak amúgy is megvan még mindenük.Mikor Rosa mamát ledönti "két árva lábáról" a betegség, s a Momo tartása után járó utalványok sem érkeznek pontosan (végül sehogysem), a fiúnak újabb problémákkal kell szembenéznie. Rosa mamával karöltve igyekeznek még a tragédia bekövetkezte előtt családot találni valamennyi lakójuknak (titokban Momo is új "anyuka-jelöltek" után néz), mert ahogy romlik az öregasszony állapota, úgy sejlik fel a védencében saját hájjá válásának rémképe.

Momo, hogy soha ne legyen egyedül, képzeletbeli barátokkal veszi körül magát: ilyen az Arthur névre hallgató, drága kelmékbe öltöztetett, rozoga esernyő, az őt körülvevő, a színes (képzelt) cirkuszi bohócok szomorú hada, vagy az ágyában álmát vigyázó anyatigris (Rosa mama féltékenységének örökös tárgya).
Mivel Momo törvénytelen gyerek, és illegálisan áll egy zsidó asszonyság gyámsága alatt, törvényszerűen fél a zsaruktól, a gyámhatóságtól és Hitler úrtól, akiről az Auschwitz-et is megjárt Rosa mama egy képet is őriz otthonukban, hogy folyton-folyvást emlékeztethesse rá magát: azért volt már olyan rossz is, aminek vége szakadt.

Egy fiú szabadulási kényszerének, helytállásra késztető lelkiismeretének s egyéb belső vívódásainak lehetünk szemtanúi ebben e páratlan történetben. A különös humorral átszőtt, a legtöbbször mégis fájdalmas - a realizmus és a naturalizmus keskeny határvonalán táncoló - regény, erős erkölcsi és társadalmi korrajzot tárva elénk, bírálja a mai modern, embertelenségig elmerészkedő normákat.
Mindemellett pedig szót emel épp úgy a rasszizmus, mint a vagyoni helyzet alapján való megkülönböztetés ellen.

Modern alkotásról van szó, modern gondolatisággal, így csak az elvonatkoztatni tudó, a mai társadalmi problémákkal is szembenéző olvasóknak, illetve hallgatóknak ajánlható. Mert bár a regény vulgaritása semmiképp sem nevezhető öncélúnak, s a trágár beszéd folyamatos jelenléte is inkább korrajz, mint egyszerű reklámfogás az eladhatósági index növelése érdekében, a kényesebb lelkületűek könnyen visszahőkölhetnek az első pár fejezet után, hiszen rémítő a gondolat, hogyan lehetnek az olvasottak egy ma élő tizenéves gondolatai.

A regény 1975-ben elnyerte a francia Goncourt-díjat. Ez az egyik legnagyobb francia irodalmi elismerés, amit minden író életében egyszer vehet át (már ha arra érdemesnek találtatik). A könyv körüli kultusz kialakulásában talán fontos szerepet játszhatott e díj is, mivel Gary, saját nevén, már előzőleg megkapta e kitüntetést 1956-ban, "Az ég gyökerei" (Les racines du ciel) című regényéért. Ám mivel az "Előttem az élet"-et unokatestvére nevén jelentette meg (az unokatestvér fotójával), és a csalásról csak 1980-ban bekövetkező öngyilkossága után lebbentette fel a fátylat a közeli rokon, csak megkésve értesülhetett mindenki annak jogtalanságáról, s a bizottság sem vonta vissza a kitüntető címet. Így lehetett Romain Gary az első és egyetlen valaha élt író, aki különösmód kétszer részesülhetett a jutalomban.
(A szerző egyébként több más álnevet is használt munkássága során, sőt, a születésekor még nem is Gary, hanem Kacew volt a vezetékneve.)

*

Émile Ajar: Előttem az élet
Előadja: Rudolf Péter
Kiadó: Parlandó Hangoskönyvkiadó
Oldal: 5
Kiadás éve: 2007
Bolti ár: 3490 HUF

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
MAGY 2009-10-14 20:56:09
A RUDOLF PÉTER ÁLTAL FELOLVASOTT KÖNYV, SZINES, ÉRZÉKLETES, HANGULATOS ELŐADÁSMÓDJÁTÓL MEGSOKSZOROZÓDIK A MŰ VALÓDI ÉRTÉKE.
nem
regisztrált
turoczi otto 2009-01-04 16:42:15
A kony csodas.. Mindenki szamara lenyugozo...
2006-ban keszult filmem forgatokonyve alapjaul szolgalt. Ennek koszonhetoen soporhettem be a cannesi filmvesztival elso dijat
megegyszer is nagyon halas vagyok a szerzonek.. tisztelettel;otto
nem
regisztrált
pille 2008-02-13 12:56:43
Még sose vettem hangoskönyvet, nem tudom, lehet-e annyi ideig figyelni egy hangra. Valkinek van tapasztalata??
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei