2008. március 15.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Lebukott a hazug írónő, Margaret B. Jones

Sokféle módja van a haszonszerzésnek, egyesek pedig könyörtelenül ki is használják az emberek jóhiszeműségét. Ezen az elven írta meg hazugságokon alapuló önéletrajzi regényét Margaret B. Jones, eredeti nevén Margaret Seltzer. A kiadó, miután értesült a valótlanságok sorozatát felvonultató könyv hiteltelenségéről, azonnal visszavonta a maradék példányokat.

Az írónő kötete "Love and Consequences" (A szerelem és következményei) néven került a boltokba, de étvágygerjesztőnek odabiggyesztették alá az "Egy emlékirat reményről és túlélésről" alcímet is, ezzel mintegy felhívva a potenciális vásárlók figyelmét a szerző nehéz sorsára.
A "Love and Consequences" mindössze néhány hete még erőteljes dicséret kíséretében látott napvilágot, ezt az elismerést azonban a tények ismeretében alaposan át kell értékelni. Mindezek tudatában főhet a feje a Riverhead Books nevű kiadónak - amely a Penguin Group, a világ egyik legnagyobb könyvterjesztő hálózatának leányvállalata -, első nyomásban ugyanis 24 000 példányt gyártottak le, és ebből 19 000 ki is szállítottak a könyvesboltokba. Mégsem haboztak sokáig a nemzetközi vállalat vezetői, azonnal törölték Margaret B. Jones könyvét az értékesítési programból, aminek hatásaként az összes még el nem adott kötetet visszarendelték, valamint az elektronikus áruházak kínálatából is sztornózták.

- Margaret Seltzer tökéletesen meggyőzte a kiadót arról, hogy története valós. Bemutatott fényképeket, leveleket korábbi életéből, állításait még az egyik volt professzora is alátámasztotta. Margaret egészen odáig ment a hazugságaival, hogy ügynökének bemutatott olyan embereket, akiket állítólag ő nevelt fel saját testvéreiként - nyilatkozta Marilyn Ducksworth, a Riverhead Books igazgatója.

Nem lesz teljes mértékben kidobott pénz a "Love and Consequences" nyomtatására fordított összeg, mert a cég a papírt valószínűleg újrahasznosíttatja. Úgy látszik, a Penguin Group erőteljesen kampányol az őszinteség mellett - vagy csak a pereket akarják elkerülni -, ezt bizonyítandó minden vásárlónak visszafizetik a könyv árát az eladás helyszínén, amennyiben a vevő visszaviszi a boltba Seltzer ál-önéletrajzát.

Margaret Seltzer nem az egyetlen hazudós író. Az elmúlt időben világszerte egyre többször fordul elő, hogy egy-egy szerzőről kiderül, visszaemlékezései valótlanságokon alapulnak. Ilyen például a belga Misha Defonseca - igazi nevén Monique De Wael - is, aki "Surviving With Wolves" (Túlélni a farkasokkal) címmel holocaust-béli élményei alapján írta meg történetét. A könyv szerint Misha szüleit hét éves korában elhurcolták a nácik, ő pedig országokon átívelő kalandos útnak vágott neki és egy ideig farkasok között élt! Utólag azonban kiderült a turpisság, és a csalónak el kellett ismernie, szülei deportálását követően nagyapja nevelte.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-01-23

Írt kommentek:

18 db

Klári Zsázsa 2008-03-17 18:56:07
Szerintem viszont undorító. Rosszul vagyok a sztárocskák úgynevezett magánéletétől, a kiteregetett szennyes viszont, sajnos, rengeteg embert érdekel, ha már vele nem történnek ilyen "érdekes" dolgok, ezeknek a mocskoknak az olvasásával akarja pótolni. Aki meg némi tehetséget érez magában a hazudozáshoz, az megírja ezeket. Szerintem a legtöbb eféle (ön)életrajzi kiadvány hazudik, csak nem mind annyira feltűnő.
nem
regisztrált
rAPId 2008-03-17 11:29:44
Kemény! Tudjátok mit? Igazuk van! Manapság úgyis azzal keresi mindenki a pénzt, amivel tudja

Csatlakozott:

2008-01-23

Írt kommentek:

18 db

Klári Zsázsa 2008-03-15 11:54:26
Nekem ezzel csak az a bajom, hogy akkor miért nem regényként adja el...? A Lolita is úgy néz ki formailag, mintha egy visszaemlékezés lenne Humbert Humbert tollából, holott Nabokov írta és nem történtek vele ilyesmik. Vagy egy másik példa: Bridget Jones naplója. Aztán ott van Adrian Mole is. Meg még biztos egy csomó másik. Írjon olyan jót, hogy az emberek akkor is szívesen olvassák, ha tudják, hogy fikció, és nem akarnak valakinek az életén csámcsogni.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei