2008. március 19.Nádor Gábor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Harry Pottert a húsvéti nyuszi ölébe!

Húsvét környékén ismét szaporodnak a ráncok a szülők arcán: vajon mivel lephetnék meg egyszem (kétszem és többszem) gyerekeiket? Csokoládét úgyis kapnak a nagyszülőktől, pénzt a nagybácsiktól és egyéb tanácstalan rokonoktól, a ruha pedig, bár praktikus, mégsem dobja fel túlságosan a csemetét.

Marad tehát a nagy klasszikus, a könyv - s mivel még bőven akadhatnak olyanok, akik nem rendelkeznek Rowling varázslótanoncának összes kötetével, a húsvét tökéletes alkalmat kínál arra, hogy kipótoljuk gyermekünk hiányos Harry Potter gyűjteményét.

Hiszen ki ne lenne kíváncsi egy jó mesére vagy éppen annak végére? (Bizony, kedves kevésbé tájékozott apák és anyák: Harry Potter kalandjai véget értek a hetedik kötettel, mely Magyarországon február 9-én jelent meg.)

Nos, vegyük csak sora, miket tartogatnak az egyes könyvek, melyek az Animus Kiadó jóvoltából jutottak és jutnak el hazánk olvasóihoz.Harry Potter és a Bölcsek köve (Harry Potter and the Philosopher's Stone)

Ebben a részben megismerkedünk a 11 éves árva Harryvel és a varázsvilággal. Harry, a mugli (vagyis "varázstalan") rokonainál nevelkedő, időnként különleges képességekkel bíró kisfiú új barátokra lel egy túlbuzgó lány, Hermione, és egy kétbalkezes kölyök, Ron Wesley személyében, akikkel együtt varázstantárgyakat tanul egy Roxfort nevű iskolában, melyet az öreg, bölcs varázsló, Dumbledore irányít. Harry kezdeti félénkségeit hamar legyűri, és mikor azt is megtudja, hogy a varázsvilág neki köszönheti Tudjuki pusztulását, hamar népszerűvé válik. De Tudjuki, azaz Voldemort nem halt meg. A sötét nagyúr, erejét vesztett fél lényként próbálja összeszedni magát. Gátlástalanul a "Sötét varázslatok kivédését" okító tanár fejébe költözik, és onnan próbálja megszerezni a mi világunkban is ismert varázskövet, ami életet ad, és arannyá változtat fémeket.
2390.-Harry Potter és a Titkok kamrája (Harry Potter and the chamber of secrets)

A fiatal varázslók a második osztályba kerülnek. Harry alig várja, hogy újra találkozhasson barátaival, Ronnal és Hermioneval. Persze nem megy az olyan könnyen: a pályaudvaron bonyodalmai támadnak, melynek az lesz a következménye, hogy Ronnal kénytelenek a családi repülő autót igénybe venni…
Éppen hogy csak elkezdődik a tanév, szörnyű bűntények színtere lesz a roxforti iskola. Bár Harryt minden tanára óva inti, és próbálja távol tartani az eseményektől, ő mégis úgy gondolja, kézbe kell vennie az ügyet, mert úgy érzi ez is csak Tudjukki műve lehet. Barátai segítségével végül rájön, hogy a Titkok kamrájában, az iskola egyik titkos barlangjában egy baziliszkusz gyűjti áldozatait.
2690.-Harry Potter és az azkabani fogoly (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban)

A harmadik osztály megkezdése előtt Harry kisebb akadályokba ütközik. Egy manónak köszönhetően, akit Dobbynak hívnak, majdnem börtönbe zárják, aztán meg menekülni kényszerül otthonról...
Az ifjú varázslót figyelmeztetik, hogy keresztapja, szüleinek elárulója megszökött az Azkabanból a varázslók legőrizettebb börtönéből, és most rá vadászik. Harry mindent megtesz, hogy magát bajba sodorhassa, így sikerül rájönnie, hogy nem keresztapja volt az áruló, és hogy Lupin professzor több mint egyszerű tanár.
2980.-Harry Potter és a Tűz serlege (Harry Potter and the goblet of fire)

Kezdődik a Kviddics kupabajnokság döntője, minden idők legnagyobb mérkőzése Anglia egy varázslattal elszigetelt vidékén. Harry még fel sem tudta dolgozni az új élményt, máris Halálfalók veszik körül. Miután a szorongatott helyzetből megmenekül, az iskolában egy új hírrel fogadják őket: elmarad a minden évben megrendezett osztályok közti kviddics-párbaj, helyette iskolák közti Trimágus tusa lesz. Harry ugyan - mivel még túl fiatal - nem vehetne részt a küzdelemben, de valaki benevezi, és onnantól nincs egy perc nyugta sem. Nem elég, hogy az órákra kell készülnie, még a tusa akadályaival is kénytelen megküzdeni. A tusa végén Voldemortal (kivel mással) találja szembe, magát, aki az Ő vére árán nyeri vissza teljes erejét. Az öldöklés és a rettegés újra elkezdődik.
4290.-Harry Potter és a Főnix rendje (Harry Potter and the Order of the Phoenix)

A varázspolitika érdekes koncepciót folytat. (Kisgyerekeknél tapasztalható hasonló, a jelenséget tagadásnak nevezzük.) Úgy vélik, amiről nem beszélünk, az nincs is. Azért persze az az igazi, ha akadnak, akik észnél vannak. Harry egy különleges csapatban találja magát, barátai mind hisznek neki, és hajlandók egy különleges egységet fenntartani Voldemort ellen. Az iskolában pedig kezdetét veszi Dumbledore seregének kiképzése, és az RBF (Rendes Bűbáj Fokozat) vizsgák letétele. Harry megtudja, hogy miért haltak meg a szülei, és megtudja, hogy mit akar megszerezni Voldemort. Sajnos csak későn ébred rá, hogy csapdába csalták.
4690.-Harry Potter és a Félvér herceg (Harry Potter and the Half-Blood Prince)

Mint az már megszokott, új Sötét Varázslatok Kivédése tanár keresnek Roxfortba. A tanár meghívását az igazgató, Dumbledore Harry segítségével hajtja végre, azonban végül az állást idén az ellenszenves Piton professzor kapja meg, az új tanár a Bájitaltant fogja oktatni. Harry külön örömére, mert így tovább haladhat álmai munkája felé. A Bájitaltanhoz egy plusz segítsége is akad egy Félvér herceg személyében. Az év vége felé Dumbledore beavatja egy titokba Harryt: elárulja neki, hogy mivel lehet Voldemort elpusztítani, ehhez azonban össze kell szedni a Horcruxokat (amolyan különleges varázstárgy, mely megőrzi a belé helyezett emberi lélek egy darabkáját) - ezek helyét azonban még maga Dumbledore sem ismeri.
3980.-Harry Potter és a Halál ereklyéi (Harry Potter and the Deathly Hallows)

Harryt barátai kimentik abból a házból, ahol megannyi kellemetlen megaláztatásban részesült. De nem csak neki kell távoznia. A védővarázslat megszűnésével (ami Harry 17. születésnapjáig tartott) mugli rokonai is veszélybe kerülnek. Weasley-ékhez költözik egy kis időre, ahol éppen nagy esküvői előkészületek folynak. Itt döntik el Harryék, hogy idén nem mennek már iskolába, és minden erejükkel azon lesznek, hogy a Voldemort életét fent tartó Horcruxokat megkeressék.

A Rowlingtól már rendszeressé vált fordulatokkal és rejtélyekkel átszőtt történet sok mindenre magyarázatul szolgál, de nem kapjuk meg az összes választ, ezért azt, hogy méltó befejezése a hetedik kötet a Harry Potter féle eposznak, nem lehet teljes mértékben állítani. A sok nyitott kérdés mellett az az érzése támad az olvasónak, hogy valami hiányzik. Talán a folytatásba vetett remény? Hiszen nehéz elelhinni, hogy valóban vége egy ennyire összetett világnak.
4690.-


A könyvek minden nagyobb könyvesboltban megkaphatóak. Ha a régebbi részek mégsem, akkor javaslom a www.animus.hu weboldalt. Az első két részt már hangoskönyv formában is meglehet kapni és hallgatni, ugyancsak az Animus kiadó jóvoltából, Kern András színművész előadásában.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Napvilág.Net 2008-03-20 09:56:48
Kedves Doreen és Krisz,

köszönjük a helyreigazítást!

Csatlakozott:

2008-01-13

Írt kommentek:

2 db

Doreen 2008-03-20 08:24:22
A harmadik könyv tartalmánál van egy kis gond: Nem abban utazott a főszereplő és Ron repülő autóval, hanem a másodikban.
nem
regisztrált
Krisz 2008-03-19 15:13:20
A hetedik kötet február kilencedikén jelent meg, nem pedig Valentin-napon (febr. 14.).
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei