2008. március 26.jka
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Tóth Krisztina: Állatságok - szellemes versek kicsiknek és nagyoknak

Tudják Önök vajon mi az a tanrek? És a fossza? Bevallom én nem tudtam,hogy ezek bizony olyan állatok, akik tőlünk igen távol élnek. Már ezért is érdemes volt elolvasni Tóth Krisztina: Állatságok című könyvét.

Messzi-messzi földrészeken, melyek kis hazánktól a legtávolabbinak tűnő pontok, érdekes élőlények élik mindennapjaikat. Okapi, aguti, dzseláda - nem, nem olvas félre a kedves olvasó, ezek mind számunkra különleges állatfajták. Ebből a csoportból válogatott össze Tóth Krisztina egy egzotikus csokrot, és rímekbe foglalta őket, nem is akárhogyan. A versek egy-egy vidám ismertetőt tartalmaznak az adott élőlényről, főleg általános ismertetőjegyeit kiemelve.

A könyv nemcsak gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is izgalmas olvasmány. Eredetileg a költő gyermekének otthoni szórakoztatására születtek a versek, később lett csak könyvötlet belőle. Bár az Állatságok verseskötet főleg ismeretlen, amerikai, ázsiai, afrikai állatfajokat mutat be az olvasónak, azért akadnak olyan egyedek is, melyekről már többen hallottunk, mint például a kobra vagy a szurikáta.

Történetet, versbe foglalt meséket nem találunk a könyvben, ellenben vicces verssorokat, mulattató rímeket annál inkább. Egy-egy költemény még külalakjában is az adott állatra utal, az ökörszem versike például igen-igen pici, csupán négy soros, hisz maga a kismadár sem nőtt nagyra. A lajhárról pedig tudjuk, hogy nem éppen a gyorsaságáról híres, ezért az írónő az utolsó versszakban már csak tagoltan, las-san-las-san szemlélteti az emlős egyik fő tulajdonságát.

A versek mellett színes rajzok teszik szórakoztatóbbá a kötetet, melyeket Baranyi András tervezett. Az illusztrációkon az aktuális versben szereplő állatokról láthat egy-egy képet az olvasó, igaz, történet nincs körülötte, inkább csak szemléltető alkotás az adott grafika (ennek ellenére nagyon kedves rajzokról van szó).
A versekben mulatságos rímeket találhatunk, bár ezek néha egy-két sorral később jelennek meg a vártnál, sőt van, ahol hiába keressük őket. A nyelvi leleményességgel viszont mindenhol találkozhatunk, melyek már magukban is mulatságosnak tűnnek, példának okáért íme az alábbi verssor a tasmániai ördögről:

"Házak körül ődöng
szimatolva éjjel
hol van ehető dög
marcangolni széjjel."


Összességében a könyv igen szórakoztató olvasmány, a kacifántos versikék megmosolyogtatóak, és valljuk be, tanulhatunk is egy pár új állatnevet, ami soha nem hátrány.

A könyv egy rajzos térképpel zárul, melyen minden, a kötetben szereplő állatról megjelölik, hogy hol él. Ezek után gyermekünk akár a térképről is meg tudja majd mondani, vajon melyik földrész állata például a babirussza.

Tóth Krisztinának nem ez az első gyermekeknek szánt kötete. 2003-ban Londoni mackók címmel jelent meg egy szintén verses könyv, melyet a Csimota kiadó adott ki. Ezenkívül természetesen felnőtteknek szánt alkotásokat is olvashatunk az 1967-ben született írónőtől. Első kötete 1989-ban jelent meg Őszi kabátlobogás címmel, majd a 1995-ban következett A beszélgetés fonala című könyv, ezután pedig 1996-ban az általa válogatott és szerkesztett Látogatás című kortárs francia költészeti antológiát vehettük le a könyvesboltok polcairól Tóth Krisztina írásában.

1997-es Az árnyékember című írását követően 2001-ben Porhó címmel a Magvető Könyvkiadó gondozásában jelentek meg versei. Utóbbi évek munkái között van az Állatságok mellett a 2004-ben megjelent Síró ponyva, és a szintén ez évben kiadott Fény viszony című kötet. 2006-ban a Magvető kiadó adta ki Vonalkód című hangoskönyvét, amelyben a ’70-es éveket idéző novellákat hallgathatunk Pelsőczy Réka előadásában.

*

Tóth Krisztina: Állatságok
Illusztráció: Baranyai András rajzai
Oldalak száma: 36
Kiadó: Magvető
Kiadás éve: 2007
Ára:1990 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei