2008. április 5.Balázs Bence
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Susanna Clarke: Búcsúbáj Hölgyei és Más Történetek

Susanna Clarke Búcsúbáj Hölgyei és Más Történetek című novellafüzére első könyvének, A Hollókirálynak kis kiegészítője: rövid történetek gyűjteménye ugyanabban a varázslatos univerzumban (az alternatív 19. századi Angliában, ahol a mágia mindennapos) és ugyanabban a míves stílusban elmesélve (mintha egy korabeli író lenne az elbeszélő).

"A mágia, Hölgyem, olyan, mint a jó bor - ha nincs hozzászokva, hamar a fejébe száll."

Az angol írónő első regénye, A Hollókirály a zajos nemzetközi sikerek után 2006 végén hazánkban is megjelent, és annak ellenére, hogy egy nyolcszáz oldalas fantasy-regényről van szó, nagy népszerűségre tett szert itthon is. A Búcsúbáj Hölgyei az angol írónő második kötete, szorosan kötődik a szekérderéknyi díjjal jutalmazott bemutatkozó munkájához, és az Agave Kiadó jóvoltából néhány hónapja megvásárolható a könyvesboltokban.

A novellagyűjtemény nyolc különböző kalandot mesél el a mágia birodalmából, amelyek még élőbbé és csodálatosabbá teszik A Hollókirályban megismert világot, de anélkül is teljességgel élvezhetőek, ha valaki esetleg nem olvasta a regényt. Méghozzá azért, mert Susanna Clarke különleges -mondhatni mágusi- képessége abban áll, hogy a zseniálisan megidézett, Jane Austenre hasonlító hangneme az első szavaktól magával ragadó (a magyar fordítás is remek - köszönet Heinisch Mónikának) és a legrövidebb történetei is egy lüktető, izgalmas világot rejtenek. Az aprólékosság, ahogy az írónő felépíti a meséket a legkisebb részletektől (például a lábjegyzetek is rendkívül fontos szerepet töltenek be, mélyítik és külön kis kapukat nyitnak a Hollókirály-univerzumban) az egyik legnagyobb erénye.

A Hollókirály két angol mágus, Mr. Norrell és Jonathan Strange életének -a mágia szempontjából- legfontosabb részét ismertette meg az olvasóval a 19. század elejéről. A Búcsúbáj Hölgyeiben csak egyikük, Strange tér vissza, méghozzá a címadó novellában (amely talán az egész kötet egyik legjobbja, bár nehéz különbséget tenni a kizárólag magas színvonalú írások között, hisz’ mindegyik zseniális). A többi történet szereplője a regényből nem ismert, vagy csak mellékalakként tűntek fel, Susanna Clarke az ő találkozásaikat mutatja be a tündérvilággal, az egyik varázslatos mesének a középpontjában pedig maga a hatalmas Hollókirály, John Uskglass jelenik meg. Külön érdekesség, hogy az egyik novella Neil Gaiman Csillagpor című könyvének fantáziabirodalmában játszódik.

A Búcsúbáj Hölgyei és Más Történetek kiváló olvasmány, nemcsak fantasy-rajongóknak kötelező, hanem mindenkinek, aki szereti a jó könyveket.

*


Susanna Clarke: Búcsúbáj Hölgyei és Más Történetek
Eredeti cím: The Ladies of Grace Adieu and Other Stories
Fordította: Heinisch Mónika
Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2007
Oldalszám: 256 oldal
Borító: kemény kötés
Ár: 2980,-

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei