2008. április 13.Balázs Bence
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Hugh Laurie: A balek - Bűnügy dr. House-tól

Összeesküvés-elméletek, szédítő tempó, szarkazmus és cinizmus: Hugh Laurie első könyve szórakoztató ponyvaregény a világ kedvenc orvosának szemszögéből.

Fontos tény, hogy Hugh Laurie A balekot jóval Doktor House televízióképernyőre lépése előtt írta, még 1996-ban. Ezt azért kell leszögezni, mert a könyv Magyarországon csak a sorozat hatalmas nézettségét követően 2007-ben jelent meg, így utólag könnyen mondható róla, hogy olyan doktor House-os. Ez azonban nem igaz. Méghozzá két okból: az egyik a két sorral feljebb említett kronológia, a másik, hogy A balek egész jó regény, önmagában is megállja a helyét.
Az ex-katona Thomas Lang -bár Hugh Laurie is lehetne a neve, mert annyira erős alteregó- belekeveredik egy eleinte kábítószerügynek tűnő fegyverkereskedelmi tébolyba, melynek szálai finoman fogalmazva is nehezen kibogozhatóak, és amerikai-angol politikusok, pénzemberek, a CIA, Diploma névre hallgató helikopterek, terroristák és gyönyörű nők is szerves résztvevői.
A történet szövevényes, teljességgel követhetetlen, ami azonban egyáltalán nem zavaró, sőt azonnal beszippantja az olvasót a cselekménybe, mert Thomas Lang -vagy inkább Laurie- igazán elemében van és folyamatosan kommentálja az eseményeket a maga szarkasztikus módján. A regény második felére azonban ez háttérbe szorul, és a szubjektív-ironikus elbeszélés teret enged az összeesküvés-elméleteknek és a terrorcselekedeteknek. Ez nem tesz jót a száguldó cselekménynek, a könnyed hangvételből átmegy súlycsoportokkal komolyabba. Szerencsére a ritmus megmarad, ezért nem annyira szembeszökő, de mégis van egy kisebb buckányi döccenő. Ez összefüggésben van azzal, hogy a polihisztor Laurie kérlelhetetlenül idéz kedvenc krimijeiből (főleg P.G. Wodehouse-tól, tőle van az elsőszemélyű narráció) és nagy hatással voltak rá különböző kémsztorik is (például Robert Ludlum, a Bourne-trilógiát jegyző nagymester). Nem kérdéses, hogy melyik áll jobban a Ház dokinak.
A magyar fordítás jól sikerült, a szóviccek -amikből van aztán léghajónyi- átjönnek, abszolút lehet rajtuk nevetni. Viszont a cím, A balek teljességgel érthetetlen választás az eredeti The Gun Seller, magyarul fegyverkereskedő helyett. A Laurie által adott titulus remek, magában foglalja a könyv magját, a konspirációkat, hiszen majd’ az összes szereplő összefüggésbe hozható a fegyverkereskedelemmel valamilyen formában. Thomas Lang viszont alapvetően nem szerencsétlen, aki mindenből csak rosszul jön ki, nem balek. Ő egy jófiú keménylegény, aki rendet akar tenni a rosszak között, és meg akarja kapni a nőt, akit szeret.
Laurie már írja A balek forgatókönyvét és dolgozik második regényén is, melynek A papírkatona (The Paper Soldier) lesz a címe, és a tervek szerint 2009 szeptemberében fog a könyvesboltok polcaira kerülni. Addig pedig még nagyon sok House-epizódot lehet megnézni.
Hugh Laurie első könyvét nagyon sokan elolvasták már, és még többen el is fogják. Ebben tagadhatatlanul nagy szerepe van doktor House-nak, de a színész regénye nemcsak a sorozat szerelmeseinek vagy a bűnügyi regények kedvelőinek okoz kellemes órákat, hanem minden olvasónak, aki kezébe veszi, és átadja magát Hugh Laurie -vagyis Thomas Lang- ponyvaregényszerű világának.

*


Hugh Laurie: A balek
Eredeti cím: The Gun Seller
Fordította: Ördögh Bálint
Kiadó: Kelly Kft.
Oldalszám: 334 oldal
Kötés: papír/puha kötés
Ár: 2580,-

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-01-17

Írt kommentek:

17 db

zsike 2008-04-14 12:25:57
Imádom Hugh Lauriet!! Az igazság az, nem biztos, hogy megvenném ezt a könyvet, ha nem láttam volna a sorozatát a TV-ben.
Jó reklám a "Doktor House " " A balek" c. könyvéhez./Igaz, ő erről mit sem tehet./
Mivel nyertem egy könyvutalványt a Napvilág. net-től, /a minimál bért el nem érő nyugdíjamból teszek hozzá 580.- Ft.-ot/ és megveszem
ezt a könyvet.
Gratulálok Balázs Bencének ehhez a nagyszerű cikkéhez. Mindent leírt, amit tudni kell a könyvről és írójáról.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei