2008. április 17.jka
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Paulo Coelho: Az ördög és Prym kisasszony - történet a gyarlóságról

Vajon milyen könyvet rejthet a cím? - gondoltam magamban, amikor először hallottam Paulo Coelho: Az ördög és Prym kisasszony című kötetéről. Horror lehet, netalántán mesevilág, vagy egy fantasztikus történet? Nos, hát egyik sem, e könyv nem más, mint egy számomra szomorú történet az emberi gyarlóságról.

Viscos egy pici falucska valahol egy hegyvidéken. Olyan emberek élnek itt, akik egyszerűek, szegények és már megszokták a mindennapok változás nélküli körforgását. Mindenki ismer mindenkit, ahogy az egy ilyen helyen lenni szokás.

Egy nap titokzatos idegen férfi érkezik a faluba, látogatásáról természetesen mindenki azonnal tudomást szerez. Az idegen kiszemel magának egy fiatal lányt, nevezetesen Chantal Prymet, akivel röviddel érkezése után kapcsolatba is kerül. A lányt választja ki arra a feladatra, amiért ide jött: 10 aranyrudat ajánl fel a falunak, cserébe viszont meg kell ölniük egy embert.

Bárkit, akire a falunak már nincs szüksége, lehet az nyomorék, öreg vagy beteg ember, akárki. Egy hét gondolkodási időt ad a falu lakóinak, döntsék el, a gazdagságot választják vagy a tiszta lelkiismeretet. Chantalra bízza a feladatot, hogy ajánlatát hirdesse ki az emberek között. Ha nem teszi, akkor megteszi az idegen, viszont akkor könnyen lehet, hogy a nép haragja a lányra zúdul és Ő lesz az áldozat.

Chantal vívódik, nemcsak azért, hogy kihirdesse-e a dolgot, hanem maga az arany is csábítja, hisz megváltoztathatná az életét ez a kincs. Természetesen a falu népe végülis megtudja az idegen ajánlatát, és ezek után jön a nagy kérdés, vajon feláldozzanak-e valakit az aranyért vagy sem? Vajon el tudnak-e majd számolni a lelkiismeretükkel ezután? És vajon mit hozna ez az arany számukra, milyen boldogság lenne a gazdagság?

Hogy hogyan döntenek Viscosiak , és mi lesz az arany sorsa, nem árulom el. A történetet mindenképp érdemes elolvasni, hisz az elbeszélésből akár lehetne humoros könyv is, az író Paulo Coelho azonban nem ezt az utat választotta. Az emberi tulajdonságokat állítja középpontba, ezek közül is főleg a negatívokat.

Ne ölj! - szól a tízparancsolat közül egy, és vajon mit kell fizetni egy embernek, hogy ezt a határt szemben a maga lelkiismeretével áthágja? Bizony, nem sokat. Az emberi gyarlóság, a könnyen jövő földi javak kiforgathatják egyéniségüket.
Az író kitűnően ábrázolja például Viscos lelkipásztorának szerepét, aki szinte elsőként fogadja el a tényt, hogy bizony egy ember haláláért meggazdagodhat. Becsapva saját magát, másra hárítja a saját felelősségét is, és rezzenéstelen arccal fogadtatja el önmagával az egyik főbűnt.

De nem hagyható szó nélkül a titokzatos idegen karaktere sem, aki végülis nem maga az ördög, hanem csak egy férfi, aki olyan kísértést nyújt Viscosaiaknak, amit akár az ördög is felajánlhatna. Vajon miért teszi ezt? Az idegen az emberi jellemre kíváncsi: vajon minden ember tud bűnt elkövetni, ha olyanok a körülmények... vajon az ember ilyen könnyen hajlítható, vajon a pénz, a gazdagság az, amiért bárki bármit megtesz? A feladat jó, az emberi reakció rá sajnos nem meglepetés…

A könyv persze mindezek mellett - vagy éppen ezért -szerethető és könnyen olvasható irodalom. Fordulatokban gazdag, aki szereti Paulo Coelho műveit, az akár egy szuszra is elolvashatja, hisz izgalmas a történet.
Csattanót természetesen a legvégén várhatunk, de előtte is vannak benne érdekes fordulatok. Humort én nem igazán találtam benne, a könyv főképp jellemeket ábrázol, olvasni lehet a sorok között egy-egy karakternél.

Az író, Paulo Coelho 2000-ben adta ki először Az ördög és a Prym kisasszonyt. Magyarországon eddig e kötet mellett több mint tíz regénye jelent már meg. Coelho Brazíliában született, 1947-ben, eleinte újságírással és dalszövegekkel foglalkozott, ezután kezdett csak könyveket írni. Műveiben folyamatosan jelen van a vallás, tudni kell róla, hogy maga is erősen vallásos ember.
1999 márciusában a világ legeladottabb írójának kiáltották ki, a francia Lyre magazin alapján. Műveit mintegy 140 országban, 56 nyelven, több mint 45 millió példányban adták el eddig. Egyik leghíresebb regénye Az alkimista, mely eddig 56 országban jelent meg. Az ördög és Prym kisasszonyt az Athenaeum kiadó gondozásában először 2002-ben adták ki, most pedig új kiadásban, a Paulo Coelho sorozat egyik darabjaként vásárolható meg.

A könyv egyik nagy tanulságát maga az író fogalmazza meg:

"A sors akkor állít nagy döntések elé, amikor legkevésbé sem számítunk rá (…..)A próba nem vár. Az élet nem néz hátra. Egy hét nagyon is elegendő arra, hogy eldöntsük, vállaljuk-e a sorsunkat vagy nem."

Ha akár egy pillanatra is elgondolkodtunk rajta, azt hiszem, érdemes lesz elolvasni a regényt is.

*


Paulo Coelho: Az ördög és Prym kisasszony
Kiadó: Athenaeum kiadó
Oldalszám: 214 oldal
Ára: 2490 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei