2008. április 18.Nádor Gábor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Cormac McCarthy: Nem vénnek való vidék

Egy Oscar-díjas film - új perspektívából. Egy modern western, kemény kötésben. Drog, pénz, és fegyverek; harc egy jobb életért, vagy harc valami beteg eszméért. Cormac McCarthy fantasztikus regénye, a Nem vénnek való vidék a Magvető gondozásában jelent meg.

Cormac McCarthy 1933-ban a Rhode Island-i Providence-ben született. Eddig tíz regénye látott napvilágot, a Nem vénnek való vidék a kilencedik a sorban. 1985-ös, legnagyobb visszhangot kiváltó műve, a Blood Meridian óta nem csak Amerika, hanem a világ egyik legfontosabb írójaként tartják számon. Az All the Pretty Horses című regényéért 1992-ben megkapta a National Book Award-ot és a National Book Critics Circle Award-ot. Legutóbbi művéért - The Road - 2007-ben Pulitzer-díjjal jutalmazták. A Blood Meridianből Riddley Scott készít filmet, melyet 2008-ban mutatnak be az Egyesült Államokban.

Nem biztos, hogy egy könyvet csak azért kell elolvasni, mert a belőle írt forgatókönyv egy négy Oscar-díjas filmet produkál. Ahhoz, hogy a képzeletünk is szórakozzon, hogy a tudatalattink is megmozduljon, időnként érdemes a nyomtatott formátumokhoz nyúlni. A Nem vénnek való vidék, egy efféle kuriózum. Ritka, hogy egy irodalmi mű, olyasfajta technikai megoldásokat tartalmaz, mint ez a könyv: a cselekmény teljesen egyirányú, a karakterek célja a túlélés. A mondatok tömörek, lényegre törők, és azt a kevés összetett mondatot, amit a könyv tartalmaz, még a vesszők sem szabdalják szét.

Egy számunkra idegen világba kapunk betekintést. Idegen, hisz a mi apáink, vagy fiaink nem jártak Vietnámban, nem találkoztak Európán kívüli háborúkkal, mint ahogy a mexikói határ sincs a szomszédságunkban. Az elképzelhető, hogy kokainbárók vannak köztünk, de hál' istennek nem szokványos dolog, hogy halomra lőjék egymást az emberek kietlen pusztaságainkon.

A könyvben szereplő férfiak mindegyike megjárta a maga poklát. Mind az eszmei értéket, és mondanivalót képviselő seriff, mind a pénzt maguknak akarók. A karakterek élethűek, beszédstílusuk teljesen azonos a személyiségükkel. Nincs semmi túlcsicsázva. Cselekményközpontúak a leírások, ahogy cselekményközpontú maga a halál is. A halál, ami állandó résztvevője a történetnek, kitérők, és kerülőutak nélkül.

Ez a történet nem “happy end"-del végződik. Nincs olyan karakter, akit megkedvelhetnénk, nincs főhős, akivel együttérezhetnénk. A történet túl igaz ahhoz, hogy szeretni lehessen, és túl idegen, hogy utáljuk. Azoknak ajánlom, akik szeretnének egy olyan világba betekinteni, ami létező, de mégis távol van tőlünk. Egy darab igazság a tengeren túlról, egy falat Amerika, egy hamburger nélküli történet, melyben nincs se hálaadás, se karácsonyi pulyka.

*


Cormac McCarthy: Nem vénnek való vidék
Oldalak száma: 366
Borító: cérnafűzött, keménytáblás
Nyelv: magyar
Kiadás éve: 2008
Kiadta: Magvető Kiadó
Fordító: Bart István
Bolti ára: 2890Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei