2008. április 27.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kovács Ákos és Krúdy Gyula - Kaland a régi királlyal

Április 11-én, a Költészet napján jelent meg Ákos első hangoskönyve, a Kaland a régi királlyal. A Krúdy-novellákat tartalmazó kiadvány mindössze néhány nap alatt elérte azt az eladási számot, mellyel próza kategóriában aranylemez lett. Úgy tűnik tehát, hogy a zenész műfaji kirándulására, irodalmi kalandjára a nagyközönség is kíváncsian figyel.

Az Andante Borpatikában szigorú rendben sorakoztak szerda reggel a szebbnél szebb szendvicsek és a borospoharak - itt tartott ugyanis sajtótájékoztatót Ákos, itt mutatta be a hangoskönyvet, melynek anyagát ő maga válogatta. Az első és legkézenfekvőbb kérdésre, miszerint milyen aktualitással bír Krúdy Gyula 2008-ban, annyit mondott: "Erre nem szoktam válaszolni, csak beteszem a CD-t. Ennek mindig az a vége, hogy az emberek csak bólogatnak, és kijelentik, hogy Krúdy-t akarnak olvasni." Elmondása szerint a célja éppen ez volt, hogy elérje, az emberek olvassák e nagyszerű szerző műveit, hogy megismerkedjenek vele, hogy elmélyüljenek abban az életműben, melyet gyakorlatilag lehetetlen befogni, hiszen Krúdy-ból csak úgy dőlt, amiről szólni akart. Ákos szerint nagyszerűsége egyfelől abban áll, ahogy a figuráihoz viszonyult, amellett, hogy bizonyos szigorúsággal kezelte őket, volt benne szeretet, és elnézés kicsinyességeikkel szemben. Saját bevallása szerint Huszárik Zoltán 1970-71-es, Szindbád című filmje vezette Krúdy útjára, ez jelentette az első élményt, s ezután kapta el a szerző írásainak elégikus, melankolikus hangulata (és ezután kezdett nagyapja kalapjában és kabátjában iskolába járni, amolyan lázadásféleképpen).

"Nincs bennem bizonyítási kényszer, egyszerűen csak szeretném megosztani az élményt" - jelentette ki, és hozzátette, hogy a hangsúly a megosztáson van. Azon, hogy ha az embert öröm éri, az csak akkor lehet igazán teljes, ha valakinek azonnal elmondhatja, ha valakivel együtt örülhet. Így remek alkalom kínálkozott, hogy megemlítse a mellette helyet foglaló Szigethy Gábor irodalomtörténészt, aki nagy segítségére volt a hangoskönyv elkészítése során. Elmondta, hogy afféle mester-figurává vált számára, akitől rengeteget tanulhatott, hiszen folyton kritizálta, mert neki nemet mondani, vagy kijavítani, és éppen emiatt volt számára olyan nagy élmény a közös munka. Hamarosan maga Szigethy vette át a szót, és egy új szemszögből próbálta bemutatni a kiadványt: arról beszélt, hogy mennyire távol van az a világ, amit fel szeretnének idézni, mennyire régi az a hangulat, amit vissza próbálnak lopni, ide, nekünk. Krúdy-n keresztül az egykori magyar világhoz kerülhetünk közelebb, ami nagyon fontos, hiszen hitvallásuk szerint nincs se jelen, se jövő, ha nem őrizzük a múltat. Föl kell tehát fedezni a minőséget az irodalomban éppen úgy, mint az emberi kapcsolatokban.

Végül még egy anekdotával is megörvendeztette az összegyűlt újságírókat, elmesélte ugyanis, hogy mikor már majdnem készen voltak, és a 150 percnyi anyag rögzítésre került, akkor rájött, hogy nem lesz jó, ahogy Ákos az utolsó három mondatot felolvasta. Szólt is neki, és a zenész újra és újra megpróbálta, de csak nem akart úgy sikerülni, ahogy annak lennie kellett. Ekkor Ákos azt mondta neki, hogy ezúttal úgy fogja csinálni, ahogy ő gondolja - és lám, végül tökéletes lett. Bár nem úgy olvasta, hogy Szigethy Gábor kérte, hanem úgy, ahogy ő szerette volna, időközben már úgy szerette volna, ahogy a mester kérte. És éppen ez az összhang, ami kettejük közt teremtődött, adja a Kaland a régi királlyal teljességét, és továbbítja az üzenetüket: a legfontosabb dolog megosztani a boldogságot, és megőrizni a múltunkat.

A hangoskönyv borítója századfordulós táncrendet idéz, és található benne jó néhány régi fénykép, az első világháborúból, vagy éppen Jászai Mariról. Ákos további apró különlegességekre is felhívta a figyelmet: az első korongon egy fiatal pár évődik egy virágkosár fölött, ha pedig kivesszük a lemezt, alatta a borítón már a jövőjük, ahol boldogan, két gyermekkel láthatók. A másik korongon a zenész nagyapjának fotója, alatta pedig a nagymamáé, aki hazavárja.

A tájékoztatón jelen volt még Joós István, a Warner Music Hungary (Mton) Kiadó képviseletében, aki egy képet ajándékozott Ákosnak, megköszönvén ezzel a közös munkát. Kijelentette továbbá, hogy "rend kell legyen a lelkében annak, aki 2008-ban ilyet csinál", értvén ez alatt a Kaland a régi királlyal című hangoskönyvet, melyet immáron bárki megvásárolhat, és amely minden korosztálynak ajánlott.

*


Kaland a régi királlyal - Válogatás Krúdy Gyula novelláiból
Előadja: Kovács Ákos
Kiadó: Warner Music Hungary
Kiadás éve: 2008
Ár: 3790 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei