2008. április 28.Balázs Bence
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A híresen hírhedt Bret Easton Ellis

Vitát kizáróan a kortárs amerikai irodalom, sőt egyáltalán a mai irodalom egyik legmeghatározóbb alakja. A nihilistának - és még rengeteg minden másnak is - mondott író a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként érkezett hazánkba.

Botrányfigura. Kultikon. Az 1964-ben Los Angelesben született író amellett, hogy megkerülhetetlen jelentőségű, az egyik legszínesebb és egyben a legellentmondásosabb megítélésű híressége a kortárs irodalomnak (igazi celeb). Rockzenészként indult, több bandában is játszott, de miután első könyve megjelent főiskolás korában, elkötelezte magát az írás mellett. Ez volt a Nullánál is kevesebb, gazdag fiatalokkal, akiket nem érdekel semmi, totálisan érzelemmentesek, csak folyton drogoznak és buliznak. A regény remek kritikákat kapott, és megjelenésének évében (1985) több mint ötvenezer példány fogyott el belőle.
Második könyve, A vonzás szabályai hazánkban is ismert, köszönhetően a 2002-es filmadaptációnak (amely mellékesen egész jól sikerült). Ellis továbbgörgeti azt, amit már a Nullánál is kevesebbel elkezdett, a szereplők lelkileg a végletekig kiüresedettek, mindent csak elsődleges testi igényeik szabnak meg. A helyszín a Camden Főiskola, egy művészeti kollégium, amilyenhez hasonlóba Bret Easton Ellis is járt Vermontban.

Az opus magnum, az Amerikai Pszicho 1991-ben jelent meg. Kíméletlen, brutális remekmű, hírhedt kultregény, melynek főszereplője a New York-i yuppie-sorozatgyilkos, Patrick Bateman kulturális jelenséggé vált, ahogy megalkotója, Bret Easton Ellis is ezzel a művével. A megkérdőjelezhetetlen irodalmi értékei mellett az Amerikai Pszicho az általa kiváltott botránynak is köszönhette hatalmas sikerét. A kiadó, amely eredetileg leszerződött a publikálásra, visszadobta a regényt a tartalma miatt. Rengetegen követelték a könyv betiltását, az író még halálos fenyegetéseket is kapott. Az Amerikai Pszicho végül bestseller lett, Ellisből pedig sztárt faragott.
Az 1994-es Az informátorok című elbeszéléskötete után 1998-ban látott napvilágot a Glamoráma, melyet Ellis másik nagy művének tartanak. A főszereplő a hírességek világából menekülve egy szupermodellekből álló terrorista alakulatban talál menedéket.

Viszonylag hosszabb szünet után 2005-ben jött a Holdpark, melyben egy fiktív Bret Easton Ellis életének részleteibe nyerünk bepillantást. A könyv egy kvázi-önéletrajz, elsőre nem tűnik tipikus Ellis-regénynek, mégis szervesen illeszkedik az életműbe. Újra feltűnik Patrick Bateman is, akivel az írónak le kell számolnia.

Ellisnek nemcsak könyvei tabudöngetők, életének botrányai is táplálják az általa életre keltett mítoszt: beismerten kábítószerfogyasztó és 2005-ben biszexualitását is bevallotta, miután barátja és szeretője, Michael Wade Kaplan elhunyt.
Bret Easton Ellis első észak-amerikai szerzőként a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon dedikálta regényeit április 25-én és 26-án.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei