2008. május 6.Kristóf Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Képes világtörténet - Lencsevégre kapott történelem

A National Geographic újabb igényes kötettel gazdagította a történelem iránt érdeklődőket, és be kell vallanom, hogy úgy lapozgattam a több, mint 650 oldalas vaskos kötetet, mint egy kisgyerek az ő varázslattal teli mesekönyvét. A képek gazdagsága, a tömör, de kidolgozott szöveg olyan fantasztikus élményt nyújt a múltra fogékony embernek, mintha egy időgépben ülne, és ide-oda utazgatna az időben.

De lássuk a könyv felépítését, ami mögött komoly munka áll, gondoljunk csak a feldolgozandó anyagra, ami az őskortól máig bezárólag öleli fel az emberiség történelmét. Számomra külön öröm, hogy a Balkán, a Közel- és Távol Kelet, valamint Afrika történelmére is külön kitérnek, és ugyanolyan színvonalon tájékoztatják az olvasót, mint mondjuk Napóleon uralmáról, vagy a keresztes hadjáratokról. Helyet kapnak letűnt civilizációk és felvirágzott birodalmak, történelmi személyek életrajzai, hadvezérek, politikai és társadalmi életképek egyaránt, és a fejeztek szerkezete lehetővé teszi, hogy egy adott téma tanulmányozásához, ne legyen szükséges átlapozni az egész kötetet. A lapok alján futó időszalag segít pontosan meghatározni és beazonosítani az eseményeket, és a nagy történelmi korszakokat színkóddal különítették el egymástól, ezzel is könnyedebbé téve a könyvben és múltban való tájékozódást. A kiadvány külalakjában a hagyományos enciklopédiákat követi.

A National Geographic kiadásában megjelent könyv mintegy négyezer kép segítségével tárja elénk történelmünk széles spektrumát, és a gondos válogatásnak köszönhetően a kötet már önmagában is lehetőséget kínál egy "lapozgatós" délutánra, ahol az ember csak a képeket nézegeti, és legfeljebb a fotók alatt lévő szöveget olvassa el. Ráadásul az enciklopédia tartalmú és terjedelmű kiadványt "forgatva" olyan történelmi tényekkel is szembesülhetünk, amik kimaradtak a történelemkönyvekből.

A Képes Világtörténet szerkezetét úgy építették fel, hogy a könyvet minél egyszerűbben és élvezetesebben lehessen használni. A képek funkciója nem csak tájékoztató jellegű, hanem mindig arra törekszenek, hogy az ismereteket még gazdagabbá tegyék, és ezáltal az olvasó jobban belelásson múltjának olykor sötét, olykor virágzásban lévő világába. Az emberi kíváncsiságot, a képek iránti fogékonyságot egyaránt képes kielégíteni e hatalmas kötet, de nem csak azoknak érdemes belelapozni, akik behatóbban foglalkoznak saját történelmükkel. Minden polcon ott kell pihennie egy olyan átfogó műnek, amit bármikor kézbe vehetünk, és kedvenc korszakunkba beletemetkezve csodáljuk, avagy féljük azon embereket, akik akkor éltek, és befolyásolták a történelmet.

Rengeteg háttéranyag szerepel a könyvben: mind vallási, mind különféle eszmei irányzatok kialakulását figyelembe véve tájékoztatja az olvasót, és betekintés enged a művészetbe is, ami egyidős az emberiséggel. A császárság, a királyság, a demokrácia, a köztársaság kialakulásának tényekkel, és képekkel való tájékoztató közlései élvezhető formában, bár kissé "szárazan", de nem laposan leírva szerepelnek a Képes Világtörténtben.

A kiadvány külön érdekessége - amellett, hogy igényes, magas színvonalú tájékoztatás nyújt -, az a kihajtható, nyolc oldalas "melléklet", ami átfogó elemzést ad olyan fontos történelmi fogalmakról és eseményekről, mint a Római Birodalom, a Reformáció, a Francia Forradalom, és a Második Világháború. Minél többet lapozgatja az érdeklődő a kötetet, annál érdekesebb oldalakra bukkan. Moszkva felemelkedésétől a korai Abbászidákon át olyan ismeretekkel leszünk gazdagabbak, ami segít megérteni az éppen aktuális politikai és etnikai torzulásokat és konfliktusokat.

A történelem sokszínűségének ilyen színvonalú prezentálásához olyan háttérmunka és szakmai hozzáértés szükségeltetik, amivel a National Geographic Society több mint száz éves megalakulása óta rendelkezik. A világ egyik legnagyobb ismeretterjesztő társasága jelenleg kilencmillió tagot számlál, és azzal a céllal jött létre, hogy a földrajzi ismereteket gyarapítsa és terjessze, de ma már persze ennél sokkal többről van szó. Kutatások, expedíciók, folyóiratok, atlaszok, tv csatorna: a társaság mára milliók művelődését segíti a különféle fórumok segítségével. A most magyarul megjelenő Képes Világtörténet is azt bizonyítja, hogy az ismeretek széles skáláján mozgó National Geographic, alapos és látványban gazdag kötetei milyen fontos szerepet játszanak kultúránk és történelmünk megismerésében, és nem utolsó sorban "felismerésében".

*


Képes világtörténet
Kiadó: Geographia Kiadó
Fordította: Berényi Gábor, Boris János, Lukács Laura, Pásztor Péter
Kiadás éve: 2008
Ár: 9999 Ft
Oldalak száma: 656

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Dzsoki 2011-03-25 15:34:22
Most vettem meg a könyvet. Nekem eléggé vegyesek a tapasztalataim a könyvvel kapcsolatban.

Pozitívumok:
-Valóban igényesen nyomtatott könyv
-Szép képek
-Idővonalak, áttekinthetőség

Negatívumok:
-Szerintem nem megfelelő a fordítás minősége, mert elég érdekes a könyv nyelvezete és előfordulnak mondathibák felesleges nem odaillő szavak is benne (lektorálás nem volt?):
"XYZ lerakta a ZS állam alapjait" lerakta?
"XYZ 15XX-ben megbuktatta az akkori uralkodót és megkezdte az ország újraegyesítését, amelyet 19XX-ben sikerült befejeznie" :D
-kb. 10perc alatt találtam a fenti két hibát így biztosan több is van benne
-nyomdai munkálatok Kína
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei