2008. május 9.Köteles Anna
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Vámos Miklós: Írók egymás közt - Bennfentes irodalmi beszélgetések

Vámos Miklós évek óta vezet irodalmi klubot az Alexandra Könyvesház Pódiumán. A most megjelent dupla DVD-n hat íróval - Esterházy Péterrel, Konrád Györggyel, Nádas Péterrel, Spiró Györggyel, Závada Pállal és különlegességként saját magával - készült beszélgetését láthatjuk.

Egy kevésbé fárasztó nap után kucorodjunk be a fotelbe egy pohár borral, és hallgassunk meg egy írót munkájáról, terveiről, életéről úgy mesélni, ahogyan Vámos faggatja.

Vámos beszélgetései gazdagítják az olvasó könyvélményét, ugyanakkor ismeretterjesztő, kedvcsináló társalgások is. Egy jó könyv íróját az ember hajlamos túlidealizálni, míg nem ismeri. Mégsem romboló, amikor szemtől szemben látjuk, mert győz az emberi kíváncsiság: milyen lehet az író mint hús-vér ember, hogyan él, látja önmagát és a munkáját, mit enged ebből megmutatni? Hisz aki hatással volt ránk, azt szeretnénk közelebbről megismerni.

Nemcsak íróként, de riporterként is fogalom lett az évek során Vámos Miklós. Amikor hozzá hasonló irodalmi emberekkel cseveg, bennfentesként teheti ezt, így többet megtudhatunk a másik székben ülőről. Lehet, hogy egy irodalmat nem művelő riporternek nem jutna eszébe, hogy egy írót példának okáért a második könyv-szindrómáról faggassa - tudniillik, hogy az első kötet sikerét általában nem lehet megismételni.

Azontúl Vámosnak vannak fixa ideái, azaz mindig visszatérő kérdései. Ez egyfajta copyright már: nagyjából tudjuk, mire számítsunk, ha egy őáltala vezetett estére ülünk be. A beszélgetés elején a vendég nevének eredetét, jelentését járja körül, szereti-e a nevét az illető. Aztán áttér a születési időre, tudja-e, melyik napra esett, ismeri-e a horoszkópját, mi jellemzi azt a jegyet. Mint ő maga vallja, ezáltal szeretné egy kicsit ellazítani interjúalanyát, hogy aztán veszélyesebb vizekre evezzenek egy-egy merészebb kérdéssel.

Hogy aztán mennyire sikerül megnyitni valakit, embere válogatja. Nyilván annál érdekesebb egy beszélgetés, minél jobban sikerül betekinteni az illető személyes szférájába. Vámos is úgy gondolja, ha a vendégből ki tud olyasmit húzni-provokálni, amit utólag talán icipicit megbán, akkor volt értelme az interjúnak. Előfordul, hogy emiatt riporterként lelkiismeret-furdalása van, amit időről időre elcsitít. Valószínű, hogy ezért is vállalta, hogy egy öninterjú keretében saját maga is megválaszolja a kérdéseit.

A beszélgetések egyszerre könnyedek és komolyak, mikor milyen téma kerül elő, bár Vámos folyamatosan figyel a közönségre is. Egy csörgő mobilt, síró kisgyereket azonnal lereagál, mindig nyugodtan, türelmesen. Ha kicsit ellaposodik a beszélgetés, némi humorral feloldja, a feszültebb pillanatokat - amikor az író nem partner egy-egy kérdésre - elvicceli.

Kérdései nem könnyűek, rendesen megkínozza a vendégeit, főleg a kevésbé rutinosakat, Závada Pál meg is jegyzi, milyen nehezeket kérdez. Ugyanakkor igyekszik játékos szituációkba is belevinni az írókat, akik közül ki így, ki úgy reagál, Závada éppen nem nagyon díjazza.
Konrád György ugyanakkor szeret szerepelni, várja az okos kérdéseket, és örül, ha a közönség jól szórakozik, amikor beszél. Úgy gondolja, ez hozzá tartozik az írói szakmához, azontúl - viccelődik - meg is szokta, hogy figyelik, hiszen évekig lehallgatták.
Spiró szükségszerűnek tartja a nyilvánosságot, bár nem ért vele egyet. Ő egyébként a legradikálisabb nézeteit tekintve. Szerinte a szerzői jog a művészet halála, az író pedig ne adja az arcát a műhöz, még fotó formájában se. Amúgy pedig kellemes dolog egy riporterrel beszélgetni, de nem felelősség, ez csak csevegés, szórakozás, igazából maga a mű a lényeges.

Vámos fontolgatja, hogy a századik beszélgetése után pár évre visszavonul a nyilvánosságtól. Addig is használjuk ki, hogy még hallgathatjuk őt és vendégeit ezen a DVD-n és élőben csütörtökönként az Alexandra Könyvesház Pódiumán.

*


Vámos Miklós: Írók egymás közt
Terjedelem: 2 DVD
Fogyasztói ár: 4499 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei