2008. május 14.Nádor Gábor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A Körös-Maros Nemzeti park - A természet szigetei

Akárhogy is próbálkozunk, vannak tájak, ahová sohasem jutunk el. Ha mégis, az adott pillanat nem az, mint amire vágytunk. Ilyenkor két dolgot tehetünk, az egyik, hogy elvonulunk arra a vidékre, és életünk egy bizonyos szakaszát arra használjuk, hogy minden pillanatot a megfigyelésnek szentelünk. A másik lehetőség, hogy veszünk egy könyvet, és annak az embernek (vagy embereknek) a szemére bízzuk magunkat, akik már sok arcát látták, és sok oldalát ismerik az adott tájnak.

Az Alexandra könyvkiadó jóvoltából az "A természet szigetei" sorozat egy újabb állomásához érkezett: A Körös-Maros Nemzeti park Dr. Kalotás Zsolt munkájának gyümölcse. Kalotás Zsolt, A Magyar természetfotósok szövetségének elnöke, Pro Natura-díjas fotós, akinek képeit a National Geographic magazinban is bemutatják. Az általa összeállított könyv képgazdag, és tartalmaz minden információt, amit a Nemzeti parkról tudni érdemes. A színes tájak, a megmerevedett élővilág szinte lélegzetet vesznek a könyv lapjain, amit Tirják László a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatóság vezetőjének ajánlásával adtak ki.

Kalotás Zsolt a képeket tíz fő terület szerint csoportosította, így a könyv elején található térkép segítségével könnyen beazonosíthatóvá válik, hogy hol is található A Körös ártere, A Dévaványai-és az Ecsegi-puszta, A Csanádi-puszták, A Maros ártere, A Kígyósi-puszta, vagy A Kis-Sárrét. A képek magukért beszélnek, de érdemes a hozzájuk tartozó megjegyzéseket elolvasni, mert általuk lesz egész az élmény, amit a könyv nyújthat. A Körös-Maros Nemzeti Parkot hazánk hetedik nemzeti parkjaként hozták létre 1997-ben. A védett terület több mint 50 ezer hektáron terül el, és az Erdélyi-szigethegység lábától a Tiszáig húzódó egyedi arculatú táj magyarországi részének természeti értékeit óvja, melyek napjainkra az ember által alakított kultúrtáj szigeteiként maradtak fenn. Az elmúlt 10 év jubileumának méltó megünneplése ez a könyv.

Ez a könyv nem csak ajándék lehet: aki a természetet csak lapokról, otthon ülve szereti csodálni, aki téli estéken valami melegségre vágyik, azoknak is bátran ajánlom. De tapasztalatból tudom, hogy a kíváncsi felfedezőket, a gyerekeket is le tudja kötni egy ilyen albumnak a végiglapozása.
Az egyetlen dolog, ami nem egészen tetszett benne, az a tipográfia. A képek elhelyezése az oldalakon hagy némi kívánni valót maga után, de ez valószínűleg nem mindenki számára zavaró tényező.


Aki online megrendeli a www.alexandra.hu oldalról, az 20% kedvezményt kap a könyv árából.

*


A Körös-Maros Nemzeti park - A természet szigetei
Író, fotógráfus: Dr. Kalotás Zsolt
Oldalak száma: 216
Kiadó: Alexandra
Kiadás éve: 2008.
Ára: 6990Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei