2008. május 17.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Müller Péter bemutatta Élőszóban című hangoskönyvét

Aki egyszer hallja beszélni, nem felejti el - ezt mondják róla, és valóban: Müller Péter már az első szavaival berántja az embert saját különleges világába, és nem ereszti egészen addig, míg át nem adta az üzenetet. Ha akarjuk, ha nem. Ezúttal valami olyasmibe fogott, ami még számára is új. Eddig könyvein keresztül tanított minket, most egy hangoskönyvet készített Élőszóval címen, melyen az Örömkönyv legszebb részeit hallhatjuk a szerző előadásában.

Miért más valamit hallani, mint olvasni? Erre maga Müller Péter adta meg a választ azoknak, akik ellátogattak az Alexandra Könyvesház Irodalmi Kávézójába múlt szerdán, hangoskönyvének bemutatójára. Az alábbiakban kísérletet teszek arra, hogy az ott hallottakat megosszam az olvasókkal, bár sokkal inkább kellene mindenkinek a saját fülével hallania őt.

"Különös vállalkozásba fogtam" - kezdte az előadást a mester, és hamarosan meg is magyarázta a különbséget az írott szó és a hang által hordozott üzenet között. A papíron csak önmagát idézi a szerző, pedig a legszebb az, ha jelen lehetünk egy gondolat megszületésénél. Ráadásul hanggal az embernek sokkal nehezebb hazudni, mint leírt szavakkal, ahogy ő fogalmazott: a leírt szó döglött információ.
Ha leírunk valamit, azt nem fogjuk megvalósítani, ezt mutatja a tapasztalat. Az emberek csak azt valósítják meg, amit hallanak, ami lélektől lélekig hatol - mert azt hisszük, hogy ami le van írva, az egyszerűen van, pedig valójában semmi sincs ezekből, csupán a papíron létezik. Az ember örök adósságban van, mert nincsenek beváltva az igék, a filozófiák. Az írás szerinte egy nagy kompromisszum, de kiderül, hogy ő maga is adós marad, hiszen ő is leírja a saját igéit, és mégsem teljesíti be. Az információ megakad, nem lesz a miénk, nem mondjuk, hogy igen, ez én vagyok, és éppen ez a probléma. A hangban azonban szavakon túli üzenet van. Müller Péter első tapasztalata ezzel kapcsolatban akkor történt, mikor színdarabot írt, és Latinovics Zoltán, meg Tolnai Klári eljátszotta azt - csak nézte a saját szövegét, és akkor jött rá, hogy amit ő egy oldalon keresztül írt le, azt a színészek egy mondattal ki tudták fejezni. Kimondva ugyanis több üzenet lehet egy "jónapotban", mint egy egész oldalon, jelzőkkel teletűzdelt szövegben.

Egy beszédtanárra emlékezett ezután a mester, aki a Színművészeti Egyetemen tanított, és azt mondta, hogy a beszéd maga a jellem, így aki motyog, az rejtőzködő, titkolózik, és nem tudja odaadni magát a másiknak igazán tisztán. Egy anya legfontosabb feladata, hogy megtanítsa tisztán, plasztikusan, magyarul beszélni a gyermekét. Azt szokták mondani, hogy a mély magánhangzókban rezegnek az isteni szférák, a magas magánhangzókban pedig a materiális, földi dolgok testesülnek meg. Aki legyőzi a kimondás nehézségeit, abban a jellem is megtisztul. Szépen beszélni nyíltságot jelent, azt jelenti, hogy az ember megtanult közösséget teremteni. A csúnya beszéd a lélek zűrzavarát jelzi. Ha az ember megszólal, az elárulja őt, mindennél jobban, tévedhetetlenül.

Az Élőszóval jóval több, mint egyórás lemez, a szerző mégis meglepődött, hogy milyen keveset tudott elmondani ezalatt az idő alatt. Saját bevallása szerint, amit ő leír, az ott lappang minden olvasó - vagy ezúttal hallgató - lelke mélyén, csak soha nem jön föl. Ezért van az, hogy könyvei többnyire "aha"-élményt adnak. Újat mondani nem lehet, de nem is érdemes - mondja Müller Péter. Az igazságra senkit sem kell megtanítani, csak emlékeztetni kell rá - ezt Platón mondta. Egy jó mondat kihozza minden emberből a lángelmét. Csupán emlékeztetni kell önmagunkat arra, hogy mi van bennünk.

Az Örömkönyv legszebb részeit hallgathatjuk meg most, Müller Péter előadásában. Az Élőszóval kísérletet tesz arra, hogy átadjon egy üzenetet, hogy felébressze bennünk a szunnyadó bölcset, vagy csak egyszerűen felhívja a figyelmet - önmagunkra.

*


Müller Péter: Élőszóval - Az Örömkönyv legszebb részei a szerző előadásában
Műfaj: hangoskönyv
Kiadó: Alexandra
Ár: 3999 Ft
Megjelenés éve: 2008

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei