2008. május 24.Kristóf Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Lappföld - Európa Alaszkája gyönyörű fotókkal

Egy album Lappföld csodálatos világáról, melyben a természet és ember harmóniájának lehetünk szemtanúi, és olyan állatfajokat ismerhetünk meg, melyek csak ezen a varázslatos tájon honosak. Egy album, mely magába zárja Európa utolsó "érintetlen" vidékeit, és feltárja előttünk természeti kincseit, ami a régi, ősi időkbe nyúlik vissza.

A Haarberg házaspár által jegyezett kiadványból végre átfogó képet kaphatunk Lappföldről, amely a Skandináv félszigeten terül el, és az általános közhiedelem ellenére nem összefüggő területekről beszélünk, hanem szétszórt, többnyire elzárt földekről. A számik több ezer éve itt élik mindennapjaikat, többnyire vadásznak, halásznak, és gyűjtögető életmódot folytatnak, igaz, mára azért inkább a környező városok gyáraiban dolgoznak. Az albumban helyet kapott képek bemutatják a táj jellegzetességeit, állatfajainak különleges vonásait, és olyan természeti jelenségek is megörökítésre kerültek, mint a sejtelmesen zöldes színben játszó sarki fény.

A fotók igazi művészi munkák, és a pillanatok, melyeket sikerült a házaspárnak "elcsípnie", bizony sok időbe és türelembe került, de a könyvet lapozgatva azt hiszem, ki lehet jelenteni: megérte. A rénszarvasok kóborlása, a hosszú lábú nyúl már-már komikumba hajló, de profi módón lencsevégre kapott fényképei mind hozzátesznek Lappföld sokszínű világához, s turisták ezreit vonzzák a föld különböző részeiből.

A hegyek közt megbúvó házak meseszerűen fotografált képei, a tenger melletti, kis sziklanyúlványokon békésen pihenő házikók mind arról beszélnek, hogy a természet tele van szépséggel és harmóniával. Az idill megjelenítése ebben a gyönyörű albumban sokkal kézelfoghatóbb, sokkal erőteljesebb, mint az ehhez hasonló kiadványokban: s ez valószínűleg a hely atmoszférájának is köszönhető.

Az album hét területet mutat be, és mindegyik fejezet előtt két-három oldalas bevezető rész található, melyek röviden ismertetik a tájak sajátosságait. A fejezetek között találhatók nemzeti parkok és félszigetek, és mindegyik táj magában hordozza kincseit és értékeit.

A munkák között a képi beállításokon túl megfigyelhető, hogy a fotós házaspár hogyan használja ki a sarkvidéki jellegzetes fényviszonyokat, és hogyan képes ezt művészi szinten megörökíteni. Az albumban szerepelnek olyan fotók is, melyek első pillantásra inkább festménynek tűnnek, és csak alaposabb "vizsgálódás" után ismeri fel az emberi szem a valódiság formáit és színeit.

Felhasználva a természeti erőket, olyan képek is készültek, melyben az eső kap főszerepet, de találkozhatunk olyan fotókkal is az albumban, ahol a köd, illetve a szivárvány még gazdagabbá, még teljesebbé varázsolja az összhatást. A pillanatképek, melyek az itt honos állatokat mutatják be, a fotózás kitartó munkájának és profizmusának a gyümölcsei.

A megrekedt állapotot idéző hangulatképek szinte odaröpítenek minket Lappföldre, és a fehér-piros házakat nézegetve elmerengünk azon, vajon milyen lehet ott az élet, ahol a természet adja a hétköznapok látványosságát, és olyan nyugalmat sugároz, amire az emberek többsége vágyik. A hófödte hegycsúcsok magányos kirekesztettsége, a megdermedt múlt néma sóhaja: a képek szinte beszélnek hozzánk, és azt hiszem, minden fotósnak ez a vágya, hogy az ember meghallja, mit súg neki a kép, mi az üzenet, ha van egyáltalán, vagy csak egyszerűen a lenyűgöző táj szemet gyönyörködtető élménye marad meg az ember emlékezetében.

A National Geograpich megint ötösre vizsgázott, ez az album színvonalára és tartalmára értendő. A szép tájak, a különleges földrészek iránt érdeklődőknek ajánlott ez a kiadvány, és persze mindazoknak, akik szívesen forgatnak olyan képekkel teli albumokat, ahol a fotók tökéletes szimbiózisban vannak a természettel.

*


Haarberg Orsolya és Erlend Haarberg: Lappföld - Európa Alaszkája
Fotóalbum
Kiadó: Alexandra
Megjelenés éve: 2008
Oldalak száma: 265
Ár: 9500 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei