2008. május 28.Balázs Bence
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A krimik mesterei: Dashiell Hammett

A keményvonalas (angol szakszóval: hard boiled) detektívtörténetek pionírja saját életéből merítette az ihletet: mielőtt írásra adta a fejét, egy magánnyomozó-irodában göngyölítette fel a megoldásra váró ügyeket.

Dashiell Hammett az az ember, akinek nem kisebb név, mint Humphrey Bogart is köszönheti a karrierjét: 1941-ben A máltai sólyomban alakult ki a mára már legendás Bogie-karakter, korábban az ikon csak gengszter-mellékszerepekben tűnt fel. A Hammett által teremtett cinikus magánnyomozó, Sam Spade viszont meghozta számára a hírnevet.

Samuel Hammett 1894. május 27-én a Maryland állambeli St. Mary’s County nevű kisvárosban született (a Dashiell édesanyja vezetékneve volt, egyben a francia De Chiel amerikanizált változata). Miután édesapja hozott néhány rossz üzleti és politikai döntést, el kellett adniuk farmjukat. Előbb Philadelphiában töltött egy rövid időt a Hammett-család, majd végül Baltimore-ban telepedett le.

1908-ban a fiatal Samnek abba kellett hagynia a tanulást, mert édesapja megbetegedett, és nem tudott dolgozni. Számtalan kétkezi munka után Hammett 1915-ben egy álláshirdetést talált a Pinkerton Nemzeti Detektívügynökségtől (az Egyesült Államok legnevesebb magánnyomozó cége volt akkoriban), és megtetszett neki az ajánlat. A következő éveket a Pinkerton baltimore-i irodájának alkalmazásában töltötte, és rengeteg tapasztalatot szerzett, ezeket később beágyazta bűnügyi történeteibe.

Hammett harcolt az I. világháborúban, mely során nemcsak a spanyol influenzát kapta el, hanem TBC-s is lett. Hosszú időt kellett kórházi ágyakban feküdnie, közben viszonya volt egy nővérrel, Jose Dolannel, aki teherbe is esett tőle. Összeházasodtak, és San Franciscóba költöztek, ahol nem sokkal később megszületett lányuk.
Hammett megpróbált visszamenni a Pinkertonhoz, de egészségi állapota ezt hosszú távon nem engedte, így 1922-ben felmondott. Hogy pénzt keressen, különböző reklámcégeknek írt szlogeneket. Ebben az időszakban kezdett komolyabban inni, éjszakái kivétel nélkül mindig delíriumban teltek.

Beiratkozott egy kreatív írás kurzusra, majd álnéven (Peter Collinson) elkezdett publikálni folyóiratokban. A Black Mask (a korszak legnívósabb bűnügyi magazinja) 1923. október 1-jei számában helyet kapott Hammett első detektívtörténete, az Arson Plus, melynek főszereplője az író egyik visszatérő hőse, a névtelen magánnyomozó, Continental Op.

1926-ban megszületett második gyermeke, de a világrajövetele után nem sokkal Hammett egészségi állapota olyan rosszra fordult, hogy a kicsi egészsége érdekében külön kellett költöznie az írónak családjától. Egyedülléte során még nagyobb erővel vetette bele magát az írásba, és még nagyobb lendülettel adta át magát az éjszakai életnek, a nőknek és az italnak. Rövid időre még visszatért feleségéhez és gyermekeihez, de 1929-ben végleg különváltak útjaik. 1927-ben elmúlt Hammett TBC-je, mely jótékony hatással volt az írási kedvére. Ekkor jelentek meg legjobb történetei is a Black Maskban. 1929-ben a Knopf megvásárolta a Véres aratás jogait (korábban folytatásos formában jelent meg), nagy sikert aratott a könyv kiadása, így a következő két évben megjelent Az átok, A máltai sólyom és Az üvegkulcs is. Kreatív és művészi szempontból ez volt a legsikeresebb időszaka az írónak, de önpusztításból ez bizonyult a legrosszabbnak: ivászata legendává vált.

1930-ban Hollywoodba ment a nagy pénz reményében. Családját egy külön házban szállásolta el, miközben ő Lilian Hellman drámaíróval folytatott viszonyt (vele 1937-es szakításuk ellenére is mély barátságban maradt élete végéig). A fényűzés és a csillogás nem engedte, hogy komolyabban foglalkozzon a forgatókönyvírással, regényei jogdíjaiból viszont nem kellett szűkölködnie (Az üvegkulcs megfilmesítéséért például huszonötezer dollárt kapott). 1933-ban írta ötödik, egyben utolsó regényét, A cingár feltalálót. A képregényírásba is belekóstolt (X-9-es titkosügynök), de rövid időn belül megunta a szövegbuborékok kitöltését.

Hammett aktívan politizált, erősen baloldali beállítottsággal. Először ellenezte az Egyesült Államok beavatkozását a II. világháborúba, de az 1941-ben történtek következtében ő maga is katonának jelentkezett. Jelentkezését kétszer is visszautasították (nem meglepő, hogy nem kellett egy negyvenes alkoholista), de harmadjára mégis besorozták. Frontközelbe soha nem került, a háború alatt végig az USA területén tartózkodott, többek között egy kis alaszkai szigeten.

1945 után minden visszatért a régi kerékvágásba, Hammett újra erősen elkezdett alkoholizálni, tivornyázni, orvosai azonban felvilágosították, hogyha nem hagy fel italmámoros szokásaival, annak nem lesz jó vége. Az utolsó figyelmeztetésre Hammett abbahagyta az ivást, és soha többé nem is nyúlt a pohárhoz.
1951-ben letartóztatták, mert korábban kifizette az óvadékot "Amerika-ellenes" tevékenységet folytató kommunistákért. Fél évet töltött börtönben, egészségi állapota rendkívül megromlott eközben. Még egyszer megpróbálkozott a regényírással, elkezdte írni a félig önéletrajzi ihletésű Tulipot. 1955-ben szívroham érte. Utolsó éveit csendesen és nyugodtan töltötte horgászással, olvasással és beszélgetésekkel Lilian Hellmannal. 1961. január 13-án hunyt el.

Dashiell Hammett a detektívregények nagy úttörőjeként az elsők között volt, akik munkássága miatt a krimiirodalmat már nem alantas műfajként kezelték. Stílusa, melyben remekül ötvözte a rögrealizmust a stilizálással sok másik író munkájára volt nagy hatással, Raymond Chandlertől Lawrence Blockig. Hammett értette az utca nyelvét, és mesteri módon tudta visszaadni azt. A halhatatlansághoz vezető út nála a sötét sikátorokban kezdődött.

Regényei magyarul is megjelentek, antikváriumokban megtalálhatóak, első novellagyűjteménye pedig nemrég került a könyvesboltok polcaira A férfi, akit Spade-nek hívtakcímmel az Agave kiadó gondozásában.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei