2008. június 2.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Ünnepi Könyvhét - 79. alkalommal Budapesten

Csütörtökön veszi kezdetét a 79. Ünnepi Könyvhét, melyhez kapcsolódóan a 7. Gyermekkönyvnapokon is részt vehetnek az irodalomkedvelő kicsik és nagyok. Közel négyszáz magyar szerző kötetével ismerkedhet meg a nagyközönség a Vörösmarty téren, a Váci utcában és a Deák Ferenc utcában, ahol 142 pavilonban 218 cég kínálja majd portékáit.

Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke elmondta, hogy a könyves ünnep ötlete Supka Gézától származik, és 1927-re datálható, s a kezdeményezés 1929-ben valósult meg először.

Június 5-én, csütörtökön a Vörösmarty tér Oroszlános kútjánál Juhász Ferenc kétszeres Kossuth-díjas költő nyitja meg a Könyvhetet, ezután pedig átadásra kerülnek a Szép Magyar Könyv 2007 Verseny elismerései és a kulturális tárca által alapított, a minőségi könyvesboltokat jutalmazó Hermész-díjak az Aranytíz Művelődési Központ Lovagtermében.

A négyszáz kiadvány között hozzávetőleg ötven verseskötet, ugyanennyi gyerekkönyv, körülbelül száz kortárs széppróza, és 9-10 antológia található majd meg, az irodalom majd’ minden területét lefedve. Zentai Péter László véleménye szerint az Ünnepi Könyvhét elsősorban arról szól, mennyire sikerül megszólítani, megtartani az olvasókat, mennyire képesek visszahódítani a könyvkiadástól, a könyvektől elpártolókat, és vajon lehetséges-e megláttatni a fiatal generációval az olvasás értelmét, hasznát és örömét.

Tarján Tamás irodalomtörténész kiemelte, hogy számos kiadvány kapcsolódik az idén 100 éves Nyugat című irodalmi folyóirathoz, többek között az Arion gondozásban megjelenő Volt egyszer egy lap: Nyugat, vagy a Bába és Társai kiadványa, Juhász Gyula: Alkohol és irodalom című kötete. De ide köthető Péter I. Zoltán munkája, az Ady és Csinszka is, amely a Noran kiadó gondozásában jelenik meg.

Több könyv foglalkozik a közelmúlttal, a rendszerváltással vagy az 1968-as eseményekkel. Így például Berecz János: Kádár élt... című kötete, valamint G. Fodor Gábor és Stumpf István Végjáték című, a múlt év politikai folyamatait, eseményeit elemző válogatása.

A 79. Ünnepi Könyvhétnek Budapest mellett több vidéki helyszín is otthont ad, egyebek mellett Balatonfüred, Békéscsaba, Cegléd, Dunaújváros, Eger, Gödöllő, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nagykőrös, Szeged, Pécs, Sopron, Szombathely, valamint Zalaegerszeg.

*


Helyszín: Budapest, Vörösmarty tér, Deák Ferenc utca, Váci utca
Időpont: 2008. június 5-9.
Részletes program és bővebb infó: www.unnepikonyvhet.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei